ANNONSInnehåll från XL-Hjälpen

Crossälskarna på Åland
fick tak över huvudet

Föreningen hade slutat hoppas – då kom oväntad hjälp

Motocrossälskarna hade byggt sin anläggning själva. Steg för steg, med nollbudget. Allt utom en sista stor pusselbit som de önskade få hjälp med.
   – När tiden gick glömde jag bort det där och trodde det var kört, säger Björn Ekstrand, ordförande i Ålands Motorklubb.
   Men en kväll kom ett gäng smygande från skogsbrynet.

50 kvadratmeter, noga räknat. Så stor var pusselbiten som fattades i föreningens bygge.

Under några år hade motocrossektionen på helt ideell basis fått ihop en byggnad med omklädningsrum, kiosk och uteplats.

– Den är byggd av en gammal ganska sliten byggbarack som vi fick donerad av ett byggföretag. Vi har satt ny fasadpanel, som vi också fick till skänks, och målat. Och vi har renoverat barackerna invändigt, berättar Björn Ekstrand.

Björn Ekstrand trodde att det var kört.

Det är i stort sett ”nollbudget” som gäller när Ålands Motorklubb bygger.

– Man får tigga, böna och be och försöka hitta sponsorering, säger Björn Ekstrand på sin karaktäristiska åländska.

Han fortsätter:

– Vi är drygt 100 medlemmar i motocrossektionen och många som kan ställa upp och hjälpa till. Det finns folk som kan både det ena och det andra. Några är i byggsvängen och dem brukar vi ibland ”tvinga” till såna här projekt. Ett jättestort stöd från näringslivet har vi också haft genom åren, och det är ovärderligt för oss.

Tips: Bygg tak till din altan!

Drömprojektet och personerna bakom

Veckorna gick…

En sista viktig sak återstod innan byggnaden vid motocrossbanan kunde anses vara färdig: Ett tak över kioskluckan och uteplatsen.

Förra hösten fick föreningen begagnat virke till ramverket av en medlem.

– Vi reste några stolpar och takstolar innan vintern kom. Sedan var planen att vi skulle köpa kompletterande virke under våren och försöka bygga färdigt taket. Men så fick vi tips av XL-Bygghandlaren på Åland om att vi kunde lämna in en ansökan till XL-Hjälpen.

Daniel Sjöström ville gärna hjälpa sin gamla förening.

I slutet av april fick motorklubben veta att ansökan hade gått vidare från en första gallring. Då kom Ulrika Simons från XL-Bygg Simons Bygg & Trä och Daniel Sjöström från Sjöströms Bygg & Fix på besök för att titta närmare på projektidén.

Björn Ekstrand väntade sedan att det snart skulle komma ytterligare information om ett slutgiltigt beslut.

– Men veckorna gick. Vi hade mycket att fixa med träningar och årets första tävling, så jag glömde bort det där med XL-Hjälpen. Jag trodde att det var kört.

Så funkar XL-Hjälpen

Till XL-Hjälpen kan ideella föreningar och organisationer nominera ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. I samarbete med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare kan XL-Hjälpen förverkliga föreningars byggdrömmar. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Alla förslag utvärderas av en jury.

Vi som står bakom XL-Hjälpen är XL-BYGG som är en kedja bestående av 100 fristående bygghandlare över hela Sverige.

”Det är roligt att få överraska
någon med en så positiv sak.”

Ulrika Simons, vd XL-Bygg Simons Bygg & Trä

Vem smög i skogsbrynet?

Det var en vanlig onsdagskväll med klubbträning och många unga förare på motocrossbanan i Vessingsboda. Då hände plötsligt något.

– Det kom ett gäng smygande från skogsbrynet intill banan. De hade kameror och mikrofoner. Hela depån tystnande och de flesta som var där fattade ingenting. Det började tisslas och tasslas. Många kände igen Hans Fahlén från tv. Jag kopplade ganska snabbt vad det handlade om. Det var otippat och kul. Fantastiskt att få hjälp med det här, säger Ålands MK:s ordförande.

Träningskvällen förvandlades till filminspelning. Hans Fahlén lämnade diplom, blommor och det officiella beskedet att XL-Hjälpen skulle bygga taket till föreningens uteplats.

Med i överraskningsdelegationen fanns också snickaren Daniel Sjöström och Ulrika Simons, vd på den lokala XL-Bygghandlaren i Mariehamn.

– Det var spännande att komma dit på det sättet. Väldigt många stod och kikade och blev förvånade. Det är roligt att få överraska någon med en så positiv sak. Många i föreningen blev väldigt glada över att äntligen få taket byggt, säger Ulrika Simons.

”Jätteroligt att hjälpa just dem”

Ulrika Simons höll ihop XL-Hjälpen-projektet och gav Sjöströms Bygg & Fix i uppdrag att bygga taket.

Det här arbetet låg Daniel Sjöström extra varmt om hjärtat:

– Det är jätteroligt att göra detta för just Ålands Motorklubb. Jag har kört en hel del enduro och motocross när jag var yngre men även nu i vuxen ålder, så jag är välbekant med banan. Vi sponsrar även tre juniorer eftersom det är en dyr sport, speciellt om man vill tävla. Då blir det resor till både Sverige och Finland.

Sjöströms Bygg & Fix ägnade drygt en arbetsvecka åt takbygget med två ur personalen på plats.

– Föreningen hade byggt ungefär 40 procent av stommen. Vi fortsatte på den, förstärkte, riktade upp och satte nytt virke. Sedan spikade vi råspont, lade på underlagsfilt och till sist svart korrugerad plåt.

Motocrossverksamheten i Ålands Motorklubb har vuxit kraftigt och allt fler tjejer börjar med sporten.

Crossläger för bara tjejer

Under de snart tio år Björn Ekstrand har varit engagerad i motocrossverksamheten har medlemsantalet tiofaldigats, från tio-femton till en bra bit över 100.

Ålands Motorklubb jobbar inte bara för att växa.

– Vi kör ganska hårt för att få in fler tjejer i motocrossen. Ifjol hade vi för första gången prova-på-tillfällen för bara tjejer. Vi har också haft ett läger för bara tjejer. Nu är det sex-sju stycken som kör regelbundet och vi hoppas på fler.

Sommarlördagen när klubben hade motocrossläger, dröjde sig ett regnväder kvar över södra Åland. 20 ungdomar skulle inte bara köra motorcykel utan också serveras mat.

– Nu kunde vi stå under tak vid uteköket och laga lunch. Och ungdomarna satt och åt utan att bli blöta. Det var helt perfekt med det nya taket.

Taket kommer också att gynna föreningens kioskförsäljning.

– Förut köade kunderna till kiosken under bar himmel, men nu står de under tak och köper sin korv med bröd eller sitt kaffe, säger Björn Ekstrand och fortsätter:

– Men det allra viktigaste med taket är ändå att uteplatsen blir en trevligare plats att umgås på. Det där sitter väl i våra gener sedan grottmänniskans tid, att vi gärna vill ha det ombonat kring oss.

Tack för att vi fick hjälpa Ålands Motorklubb!

”De är väldigt driftiga i motorklubben och har många projekt där massor av ideella krafter hjälper till. Sedan Björn Ekstrand tog över har medlemsantalet ökat mycket och de satsar hårt på ungdomarna. En rolig sak med motocross är att det är en aktivitet som ofta engagerar hela familjer. Taket till uteplatsen är inte en så stor grej för en byggare att göra, men för en förening som bara jobbar ideellt är det jätteviktigt.”

ULRIKA SIMONS, vd XL-Bygg Simons Bygg & Trä, Åland.

Nu har Storvik ett klubbhus för alla

LÄS MER

Crossälskarna på Åland fick tak över huvudet

LÄS MER

Omöjligt uppdrag som löstes på nolltid

LÄS MER

Hinderbanan som ger hela byn ett lyft

LÄS MER

”En overklig invigning” av Brålandas nya läktare

LÄS MER

Nu kan fler sitta
upp på hästryggen

LÄS MER

För att vi ska kunna genomföra alla dessa XL-Hjälpen projekt behövs våra fantastiska leverantörer, som med sitt engagemang är med oss i detta och gör det möjligt att göra skillnad i det lokala samhället. Våra leverantörer står för ett brett sortiment av produkter av hög kvalitet.
Det självklara valen i era byggprojekt.

Tack för att ni hjälper till!

HUVUDSPONSORER

PARTNERS