Annons | Innehåll från XL-BYGG

Hinderbanan som
ger hela byn ett lyft

Men det blev oväntad dramatik vid byggstarten

Den är hundra meter lång och har nio parhinder.
   – Den nya hinderbanan kommer att få jättestor betydelse för hela Grillby. Annars finns inte mycket att göra här, speciellt inte för våra ungdomar, säger Marie Abrahamsson i IK Nordia.
   Men när banan skulle börja byggas dök det upp oväntade hinder.

Förskola och skola upp till sexan, mataffär, pizzeria, ett värdshus, en byggvårdsbutik och en före detta järnvägsstation där tågen inte har stannat på 50 år.

Och så idrottshallen och fotbollsplanerna där IK Nordia håller till.

Det är ungefär vad som finns i Grillby tätort. Här lever drygt tusen personer fridfullt, sex-sju mil från Stockholm city.

Byn behövde något mer. Något som engagerar både barn och vuxna. Något som får fler att röra på sig och ha kul tillsammans.

Eller som Marie Abrahamsson i Idrottsklubben Nordia säger:

– Det behövs mer action i Grillby. Och här finns egentligen alla möjligheter. Vi har superfina gröna fotbollsplaner och en fullstor idrottshall som kan nyttjas mer. Orten växer hela tiden eftersom många stockholmare flyttar ut hit.

Marie Abrahamsson ville ha ”mer action” i Grillby.

Missade ansökningstiden

Länge har IK Nordia drömt om att skapa något nytt som kan ge ”mer action”. Marie Abrahamsson har tills nyligen varit sekreterare i idrottsklubben som idag bedriver fotboll och mångsidig gruppträning (intervaller, lätt styrka, yoga och andra träningsformer) men har tvingats lägga ner både handbolls- och innebandysektionen.

– Vi har en att-göra-lista som vi går igenom på varje styrelsemöte. Överst har det stått att utveckla vår idrottsplats Skogsvallen, helst med en hinderbana. Även Enköpings kommun var med på idén, men förslaget hade stått där i så många år att vi funderade på om vi skulle ta bort det från listan eftersom det inte kändes realistiskt, berättar Marie Abrahamsson.

Men så hörde föreningen talas om XL-Hjälpen och drömmen fick nytt liv.

– Vi var sugna på att skicka in en nominering redan förra året, men då missade vi ansökningstiden. Så i år höll vi verkligen koll på datumen och ansökte. Vi hade ju en så himla bra idé.

Nya sporten som alla älskar

Vill ”lura” ungdomarna

XL-Hjälpens jury höll med IK Nordia. En hinderbana på en noga utvald plats var en riktigt bra idé.

I ansökan berättade föreningen att de hade kartlagt de genvägar genom skogen och över Skogsvallen som barn och ungdomar tar från skolbussens hållplats.

– Förutom de barn som ändå finns vid fotbollsplanen eller som aktivt söker sig till hinderbanan är tanken att vi även ska ”lura” alla bussåkande skolungdomar att röra på sig. Vi tror inte att någon kan stå emot en hinderbana. När den kommer i ens väg hoppar och klättrar man upp på den, säger Marie Abrahamsson.

Men när dagen för byggstart äntligen var där, visade det sig att planer och ritningar är en sak och verkligheten en annan.

Så funkar XL-Hjälpen

Till XL-Hjälpen kan ideella föreningar och organisationer nominera ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. I samarbete med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare kan XL-Hjälpen förverkliga föreningars byggdrömmar. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Alla förslag utvärderas av en jury.

Vi som står bakom XL-Hjälpen är XL-BYGG som är en kedja bestående av 100 fristående bygghandlare över hela Sverige.

Drömprojektet och personerna bakom

Platsen funkade inte

En sommarmorgon stod byggaren Morgan Jonsson från Carl Morgan Byggtjänst där vid skogskanten för att sätta igång med bygget. Hindren skulle förankras med markskruv.

– Då krävs att det går att skruva ner skruvarna i marken. När det är berg och stora stenar är förutsättningarna inte bra. Det var där problemen började och vi fick tänka om lite, säger Morgan Jonsson.

Morgan Jonsson fick ett annorlunda uppdrag.

Marie Abrahamsson:

– Det var dråpligt att stå där första dagen och inte komma igång. Men både byggaren Morgan och projektledaren Mats Larsson från XL-Bygg Sten & Son var jätteflexibla. Mats var fantastisk på att hitta nya lösningar. Och jag vill också lyfta Georg Nilsson. Han har varit vår förenings kontaktperson under själva bygget, helt suverän.

”Vi är supernöjda”

Hinderbanans start flyttades ett tiotal meter närmare fotbollsplanen. Banan blev svängd och fick en lite annan sträckning, men stora delar går i skogsslänten där det var tänkt från början.

– Vi är supernöjda med resultatet. Det blev minst lika bra som ursprungsidén, om inte bättre. Att göra en dubbelbana med parhinder var XL-Byggs idé. Det gör banan extra rolig att man kan tävla sida vid sida, säger Marie Abrahamsson.

– Föreningen hade skickat oss bilder på olika typer av hinder och beskrivit vilken sorts bana de ville ha. Sedan förbättrade vi den. När vi väl gör detta, vill vi göra det rejält, säger Rickard Pettersson, vd på XL-Bygg Sten & Son i Enköping.

Klassisk armgång, balansgång i sicksack, en 2,5 meter hög vägg att bestiga med hjälp av rep, bommar att krypa under och ta sig över, hängande bildäck att klänga sig och klättra mellan. Det är några av utmaningarna.

”Vi är supernöjda och tror inte att
någon kan stå emot en hinderbana.”

Marie Abrahamsson, IK Nordia

Barnen kunde inte vänta

Barnen var så ivriga att de tog sig an hinderbanan innan den var färdigbyggd.
Snickaren Morgan Jonsson, som byggde banan tillsammans med en inlånad medarbetare, var noga med att inte lämna några halvfärdiga hinder efter arbetsdagarna.

– Antingen var de helt färdiga eller så kunde de inte användas alls. Det var viktigt för säkerheten, säger Morgan Jonsson.

För honom var detta ett annorlunda uppdrag på många sätt.

– Jag brukar annars mest göra renoveringar och tillbyggnader på hus. Det var spännande med något helt annat. Och kul att det kom nyfikna barn medan vi byggde. De testade hindren som var klara medan vi fortsatte att bygga fler.

Invigningsfest och nästa projekt

En högsommardag höll XL-Bygg Sten & Son i hinderbanans officiella invigning tillsammans med IK Nordia. Det bjöds på mat, ordnades tävlingar och delades ut pokaler.

Medan Marie Abrahamsson gläds åt Grillbys nya attraktion som ska aktivera många barn och ge orten ett lyft är hon redan igång med nästa projekt för IK Nordia.

– Vi har väldigt många fler pojkar än flickor i föreningens fotbollsverksamhet. Denna höst startar vi drop-in-måndagar för bara tjejer. Varje vecka får de prova på en ny sport. Det blir allt från brännboll och innebandy till yoga och boxning. Alla tjejer mellan sju och tretton år är välkomna.

Och på väg hem från Nordiahallen kanske några av barnen inte kan låta bli att utmana varandra på hinderbanan.

Tack för att vi fick
hjälpa IK Nordia!

”Föreningen har haft det här som dröm i flera år. De har pratat länge om att göra det men inte haft tid och resurser. Det är roligt att kunna vara med och förverkliga den drömmen och bidra till att barn, ungdomar och vuxna aktiveras och rör på sig. Hinderbanan kommer att betyda mycket inte bara för IK Nordia utan för Grillby i stort. Det märkte vi under bygget. Det var väldigt stort engagemang från många som har sett fram emot att hinderbanan skulle bli klar.”

Rickard Pettersson, vd XL-Bygg Sten & Son i Enköping

Nu har Storvik ett klubbhus för alla

LÄS MER

Crossälskarna på Åland fick tak över huvudet

LÄS MER

Omöjligt uppdrag som löstes på nolltid

LÄS MER

Hinderbanan som ger hela byn ett lyft

LÄS MER

”En overklig invigning” av Brålandas nya läktare

LÄS MER

Nu kan fler sitta
upp på hästryggen

LÄS MER

För att vi ska kunna genomföra alla dessa XL-Hjälpen projekt behövs våra fantastiska leverantörer, som med sitt engagemang är med oss i detta och gör det möjligt att göra skillnad i det lokala samhället. Våra leverantörer står för ett brett sortiment av produkter av hög kvalitet.
Det självklara valen i era byggprojekt.

Tack för att ni hjälper till!

HUVUDSPONSORER

PARTNERS