Annons | Innehåll från XL-BYGG

Omöjligt uppdrag
som löstes på nolltid

Läktaren gör den nya skateboardparken komplett

Det var en kamp mot klockan. Men ett målmedvetet byggbolag såg till att det fanns en läktare klar när det var dags för invigning av Lidköpings nya skateboardpark.

– En succé. Läktaren är en samlingsplats som gör vår park komplett. När jag såg den fyllas med folk kände jag att det var värt de senaste årens slit, säger eldsjälen Tobias Åberg i Lidköpings Skateboardförening.

Lidköping, vid Vänerns södra strand, är mest känd som en bandystad. Men det är mycket möjligt att en annan sport kommer att förknippas med staden framöver.

– Den här skateboardparken är inte bara en angelägenhet för Lidköpingsbor. Den har blivit en turistdestination för skateboardåkare. Under sommaren har det kommit folk från hela Sverige, och även från Norge och Danmark, för att åka skateboard här, säger Tobias Åberg.

Han sitter på parkens nya läktare och blickar ut över det 1 400 kvadratmeter stora böljande betongområdet, som är anpassat för grenarna street och park.

Tobias Åberg brinner för skateboardkulturen.
Tobias Åberg brinner för skateboardåkning och subkulturen. Tillsammans med kompisar nötte han Lidköpings asfalt och trottoarkanter med skateboarden under stora delar av 90-talet. Då var något så lyxigt som en skateboardpark överhuvudtaget inte att tänka på.
– Vi började åka igen i 40-årsåldern och kände att vi ville vara med och påverka och göra något gott för staden. Vi startade en skateboardförening och började då driva frågan om en egen skateboardpark.

Från surfträning till idrottens finrum

Pengarna räckte inte

Lidköpings Skateboardförening bildades 2019 och sedan dess har allt gått snabbt.
Föreningen tog över driften av stadens enda skateboardhall och 2021 säkrade klubben finansiering för att bygga en skateboardpark på mark de hyr av kommunen. Bidrag från Allmänna arvsfonden och Sparbanksstiftelsen Lidköping, och ett mindre bidrag från kommunen, skulle göra drömmen verklig.
En drömplats för unga skejtare.
Under våren byggdes parken i Framnäsområdet, i anslutning till vattnet och småbåtshamnen, där kommunen gör en storsatsning på en ny strandpromenad.
– Vi hade fokuserat på att göra en så bra park som möjligt för skateboardåkarna, men vi saknade fortfarande en läktare, en samlingsplats. Vi ville att man ska kunna komma hit, kliva upp på läktaren och få en överblick, lägga ifrån sig väskan, sätta på sig sina skydd och gå ut och köra. Här ska man också kunna äta sitt mellis, sitta och titta på andra som åker eller bara umgås.
Tobias Åberg kände till XL-Hjälpen och bara några dagar före sista ansökningsdag skickade han iväg en ansökan från klubben och förklarade varför en läktare skulle vara så värdefull för alla besökare.

Så funkar XL-Hjälpen

Till XL-Hjälpen kan ideella föreningar och organisationer nominera ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. I samarbete med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare kan XL-Hjälpen förverkliga föreningars byggdrömmar. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Alla förslag utvärderas av en jury.

Vi som står bakom XL-Hjälpen är XL-BYGG som är en kedja bestående av 100 fristående bygghandlare över hela Sverige.

”Jättekul att ge tillbaka
till samhället”

Anders Brolin, vd XL-Bygg Lidköping

”Hur ska det gå till?”

I juni fick föreningen beskedet att de gått vidare i en första gallring och XL-Bygg Lidköping kom ut för att höra mer om visionerna. Det blev lite skissande och dialog kring en tänkbar läktare tiden som följde.
– Därefter ville de träffa oss på plats och då kom beskedet att vi skulle få XL-Hjälpen. Det var jättehäftigt, en superkul nyhet. Vi var några veckor från vår stora invigning, med en nationell tävling, och hade mycket att slutföra i parken och runtomkring. Sedan säger de på XL-Bygg Lidköping att de lovar att läktaren ska vara klar till invigningen. Då tappar man ju nästan hakan och tänker ”hur ska det gå till?”.
Skejtparken i Lidköping har blivit en turistmagnet.

Intensiva byggdagar

När byggföretaget Tommy Byggare fick frågan tvekade de aldrig på om de ville ta uppdraget att i samarbete med XL-Bygg Lidköping förverkliga skateboardföreningens önskan. Men hur skulle de ha tid? Semestern närmade sig och varenda snickare hade fullt upp med olika byggen.

– Jag har snickarbakgrund, och det har många av företagets tjänstemän, så jag tänkte att vi skulle kunna genomföra projektet och samtidigt få lite teambuilding. Jag drog ihop några affärschefer, platschefer och inköpschefer i regionen och sa att vi fixar det, säger Magnus Lorentzson, affärschef för Tommy Byggare i Skaraborg.

Det blev en och en halv väldigt intensiva byggdagar i både regn och sol för det åtta man stora gänget från Tommy Byggare. För att underlätta byggandet och klara deadline hade XL-Bygg Kungsbacka anlitats för att leverera 22 läktarknektar, som kom med lastbil.

– Dessa klädde vi in i tryckimpregnerat trä. Vi byggde räcken, ramper och stängde igen hela baksidan av läktaren så det inte går att krypa under den. Det var en hel del finlir.

Magnus Lorentzson (Tommy Byggare), Tobias Åberg (Lidköpings Skateboardförening) och Anders Brolin (XL-Bygg Lidköping) är nöjda med både samarbetet och den nya läktaren.

Löste ett omöjligt uppdrag

Anders Brolin, vd på XL-Bygg Lidköping som höll ihop projektet, berättar om den stora utmaningen att få klart bygget i tid.

– Förutom snickare behövdes en byggkonsult för att säkerställa att läktaren var helt rätt dimensionerad och så krävs ju bygglov från kommunen, säger han.

Vid lunchtid dagen före invigningen kunde kommunen komma för att inspektera och godkänna den 25 meter långa läktaren.

– Efteråt kände vi en stor stolthet. Klubben var överväldigad och så tacksam. Vi har gjort något som egentligen var helt omöjligt för dem att lösa, säger Magnus Lorentzson på Tommy Byggare.

”Skateboardåkning för alla”

För Tobias Åberg var det en fantastisk känsla när han såg läktaren och parken fyllas med åkare och publik på invigningen dagen därpå. År av arbete för att skapa en stark förening – i dag har den nästan 300 medlemmar – och få en skateboardpark i staden hade lyckats.

– Föreningens syfte är att främja skateboardåkning för alla i staden. Här finns absolut möjligheter att få fram riktiga talanger. Men vi har framför allt, tack vare läktaren vi fick genom XL-Hjälpen, goda förutsättningar att åka skateboard tillsammans för att ha roligt och må bra.

Tack för att vi fick hjälpa Lidköpings Skateboardförening!

”Det känns jättekul att få ge tillbaka till samhället via det här projektet och läktaren till den nya skateboardparken. Föreningslivet är en grundstomme i samhället. Jag var på plats på skateboardparkens invigning och läktaren blev verkligen jättefin. Jag såg hur uppskattad den är och att det är en plats för att hänga och umgås. Skateboardföreningen har varit otroligt tacksamma och glada, och vi på XL-Bygg känner verkligen att insatsen har gått till helt rätt ändamål.”

Anders Brolin, vd XL-Bygg Lidköping.

Nu har Storvik ett klubbhus för alla

LÄS MER

Crossälskarna på Åland fick tak över huvudet

LÄS MER

Omöjligt uppdrag som löstes på nolltid

LÄS MER

Hinderbanan som ger hela byn ett lyft

LÄS MER

”En overklig invigning” av Brålandas nya läktare

LÄS MER

Nu kan fler sitta
upp på hästryggen

LÄS MER

För att vi ska kunna genomföra alla dessa XL-Hjälpen projekt behövs våra fantastiska leverantörer, som med sitt engagemang är med oss i detta och gör det möjligt att göra skillnad i det lokala samhället. Våra leverantörer står för ett brett sortiment av produkter av hög kvalitet.
Det självklara valen i era byggprojekt.

Tack för att ni hjälper till!

HUVUDSPONSORER

PARTNERS