”En overklig invigning” av Brålandas nya läktare
Bygget klart precis till matchen mot svenska mästarna
I 113 år har Brålanda IF saknat sittplatser till publiken. Men när Sveriges största fotbollsklubb kom på besök stod en splitterny läktare klar, tack vare XL-Hjälpen.
– Vilken invigning! Publikrekord och så mötte vi Malmö. Det kändes overkligt, säger spelaren Martin Gustafsson som också hade en huvudroll i läktarbygget.
Men järnvägen har en speciell betydelse i Brålanda IF:s historia. 1909 stannade persontågen i det lilla samhället i södra Dalsland. På ett södergående tåg en lördagskväll fanns ett fotbollslag från Mellerud. De fick syn på Brålandapojkar som sparkade boll intill stationen och bjöd in till match redan dagen därpå.
Så föddes Brålanda Idrottsförening. I 113 år har klubben spelat i olika låga divisioner. De som har velat titta på matcherna har fått stå och hänga vid sidlinjen, i bästa fall mot ett metallräcke.
Men nu har det hänt något efterlängtat.
Stefan Lindqvist hade önskat en ny läktare i tio år.
Här platsar de svenska lagen i fotbollens världstopp
AIK skulle ligga på 17:e plats i engelska ligan, Hammarby nia i spanska toppdivisionen och Malmö tia i tyska ligan. Jo, de svenska storklubbarna platsar faktiskt i de bästa fotbollsligorna.
Inte sportsligt, inte ekonomiskt. Men när det gäller publiksiffror håller Sveriges klubbfotboll hög Europaklass. Bara åtta länders ligor har högre snitt än den svenska toppserien.
Med 10 040 har Sverige bäst publiksnitt i Norden och ligger även före penningstarkare ligor i stora fotbollsländer som Ryssland (7 204), Portugal (7 663), Belgien (8 057) och Turkiet (8 286).
Mest publik finns i England (39 497), Spanien (22 829), Tyskland (21 014), Frankrike (20 836) och Italien (18 171). Detta är siffror från senaste färdigspelade säsongen 2021/22.
De största svenska publiklagen har i år siffror fullt i nivå med världens allra bästa ligor. Eller vad sägs om AIK:s 26 532, Hammarbys 26 016, Malmös 18 151 och Djurgårdens 17 838?
Och Brålanda IF:s nysatta rekord på 1 987 åskådare är inte illa för en klubb som i vanliga fall spelar i division 3, som egentligen är femtedivisionen.
Den nya läktaren
Brålandas nya läktare är 25 meter lång, fem meter djup, fyra meter hög och rymmer cirka 300 sittande åskådare. Den är byggd i tryckimpregnerat virke och har en tillgänglighetsanpassad del i ena änden.
Brålanda IF
Fotbollsföreningen som grundades 1909 håller till i Brålanda, en tätort med knappt 1600 invånare några mil norr om Vänersborg. Brålanda IF har 350 medlemmar varav 160 aktiva i två flicklag, fyra pojklag, ett herrlag (division 3) och ett lag för motionsfotboll.
Henrik Nilsson
Vd på XL-Bygg Brålanda, bygghandeln som höll ihop projektet i samarbete med Brålanda IF och byggfirman Gustab.
Styrelseledamot och arenaansvarig i Brålanda IF som tillsammans med Stefan Lindqvist nominerade klubben till XL-Hjälpen.
Martin Gustafsson
Snickare på byggföretaget Gustab som han driver tillsammans med sin bror i Brålanda. Ledde byggarbetet med läktaren och är också spelare i division 3-laget.
Leverantörerna
XL-Hjälpens samarbetspartners: Essve, Hultafors, Stenvalls, Wibe, Beckers, Elitfönster, Rockwool och Skydda.
”En sån skulle vi ha!”
Han började spela i föreningen som sexåring. 30 år senare slutade han när han fick sin fjärde korsbandsskada.
Nu är Stefan Lindqvist 46 år och ordförande i Brålanda IF sedan tre år tillbaka.
Tre nyckelpersoner som är stolta över resultatet.
För snart två år sedan surfade Stefan in på XL-Hjälpens hemsida.
– Där såg jag en annan förening som fått hjälp att bygga en träläktare. Jag tänkte att en sån skulle vi ha! Så jag nominerade föreningen och berättade om våra ungdomslag, säger Stefan Lindqvist.
2021 blev det inget, men Brålanda gav sig inte och skickade in en ny ansökan i år.
– Plötsligt stod Hans Fahlén här med blommor och diplom i näven. Vi blev lite förvånade…
Den nya läktaren
Brålandas nya läktare är 25 meter lång, fem meter djup, fyra meter hög och rymmer cirka 300 sittande åskådare. Den är byggd i tryckimpregnerat virke och har en tillgänglighetsanpassad del i ena änden.
Brålanda IF
Henrik Nilsson
Vd på XL-Bygg Brålanda, bygghandeln som höll ihop projektet i samarbete med Brålanda IF och byggfirman Gustab.
Stefan Lindqvist
Ideell ledare och ordförande i Brålanda IF. Spelade i föreningen i 26 år innan han blev ungdomstränare och sedan ordförande.
Martin Gustafsson
Snickare på byggföretaget Gustab som han driver tillsammans med sin bror i Brålanda. Ledde byggarbetet med läktaren och är också spelare i division 3-laget.
Leverantörerna
XL-Hjälpens samarbetspartners: Essve, Hultafors, Stenvalls, Wibe, Beckers, Elitfönster, Rockwool och Skydda.
Så funkar XL-Hjälpen
Till XL-Hjälpen kan ideella föreningar och organisationer nominera ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. I samarbete med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare kan XL-Hjälpen förverkliga föreningars byggdrömmar. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Alla förslag utvärderas av en jury.
Vi som står bakom XL-Hjälpen är XL-BYGG som är en kedja bestående av 100 fristående bygghandlare över hela Sverige.
”Responsen från föreningen
har varit fantastisk”
Henrik Nilsson, vd XL-Bygg Brålanda
”Det kunde inte bli sämre”
2019 tackade Stefan Lindqvist ja till att bli ordförande i Brålanda IF. Han gjorde det i frustration över hur föreningen hade skötts de senaste åren.
– Det kunde inte bli sämre i alla fall, tänkte jag
Och hur har det blivit med dig vid rodret?
– Jag är ju part i målet, men det är bara att åka hit och titta på anläggningen vi har här nu. Vi har fått en helt annan struktur i föreningen. Vi har kapat kostnader och fått rätsida på ekonomin, säger Stefan Lindqvist och fortsätter:
– Vi har mer än 100 fler medlemmar. Många fler personer är engagerade än tidigare. Alla våra lag har likadana matchkläder, från sexåringar upp till A-laget. Allt har blivit bättre.
Och i år kom något oväntat som vässade Sörbyvallen ytterligare.
Det var inte bara Hans Fahlén som dök upp med överraskningen. Med fanns också Henrik Nilsson från XL-Bygg Brålanda som skulle hålla ihop projektet med läktarbygget. Och Martin Gustafsson från byggfirman Gustab som skulle ta fram utformningen och bygga läktaren.
Henrik Nilsson (XL-Bygg Brålanda), snickaren och division 3-spelaren Martin Gustafsson och Bengt Lidre i spelargången genom läktaren, där Brålandalaget ska tåga in med svenska mästarna från Malmö några dagar senare.
Tidsplanen fick kastas
Svenska mästarna skulle komma till Sörbyvallen.
– När klubben lottades mot Malmö kändes det väldigt viktigt att bli klar med läktaren. Vi kom överens med XL-Bygg om att tidigarelägga slutdatum några veckor. Vi jobbade på tillsammans och satte in mer folk, berättar Martin Gustafsson som driver byggfirman ihop med sin bror och har nio anställda.
Martin är inte bara snickare utan också fostrad i föreningen. I år har han som 35-åring gjort comeback i herrlaget som är nykomling i division 3.
Som världens största arenor
Och mitt på finns en spelargång. Där ska lagen marschera in genom folkhavet precis som på världens största arenor.
– Jag känner en väldig stolthet över resultatet, utformningen och finishen. Vi har lagt tid på att fasa av kanter. Alla trappsteg är byggda med eftertanke. Alla mått är anpassade så att det ska se snyggt ut. Och jag är väldigt nöjd med materialet som XL-Bygg Brålanda har levererat, säger Martin Gustafsson på Gustab.
”Absolut unik läktare”
Henrik Nilsson på XL-Bygg Brålanda har varit den sammanhållande länken:
– Det har varit ett jättefint samarbete. Föreningen har varit med hela vägen och vi har haft en ständig dialog med både dem och byggarna. Martin och David på Gustab och deras medarbetare har gjort ett fantastiskt jobb. De har lagt sån energi på detaljerna. Genom XL-Hjälpen har Brålanda IF fått en snygg läktare som är absolut unik.
XL-Hjälpen har Brålanda IF fått en snygg läktare som är absolut unik.
Ett dygn före supermatchen mot Malmö är 1900 biljetter sålda i förköp. Det betyder publikrekord. Ordförande Stefan Lindqvist sitter på sin förenings nya läktare och är tagen av vad han ser och känner.
”Vilka ska vinna? Brålanda!”
Dagen därpå får snickaren Martin Gustafsson nöja sig med att börja på bänken när hans lag tar emot Sveriges i särklass rikaste fotbollsklubb inför 1987 åskådare.
Med 20 minuter kvar att spela byts han in. Så dags ligger Brålanda under med 0–7.
– Det var ruskigt roligt att komma in på planen. Nästan overkligt att möta de här proffsen och landslagsspelarna på gräsmattan där vi har harvat runt i alla år.
Tolv minuter senare gör de ljusblå gästerna sitt nionde mål. Då hörs en man på den nya läktaren: ”Ursäkta mig, men kan vi inte börja heja nu då? Så det inte blir tvåsiffrigt! Snälla ni! Är ni med?”. ”Ja”, svarar publiken lite tveksamt. ”Är ni meeeed?”. ”Jaaa!”. ”Vilka ska vinna?”. ”Brålanda!”.
Det blir ingen hemmaseger. Men förlustsiffrorna stannar vid 0–9.
– Men vi var vinnare allihopa. Redan före matchen. För två år sedan var Brålanda i division 5. Nu spelade vi mot MFF i en tävlingsmatch hemma på fullsatta Sörbyvallen med en helt ny läktare. Det är så att man får nypa sig i armen, säger Martin Gustafsson.
2028 kommer näste milstolpe i Brålanda. Då ska tågen åter stanna i det lilla dalsländska samhället.
Tack för att vi fick
hjälpa Brålanda IF!
”Det har varit väldigt roligt att hjälpa Brålanda IF att få den läktare de har längtat efter länge. I det här lilla samhället är föreningen jätteviktig för gemenskapen och för att hålla barn och ungdomar igång med vettiga aktiviteter. Responsen från föreningen har varit fantastisk. Det känns som om projektet är en dröm för dem som blivit förverkligad och att läktaren betyder så mycket för dem.”
Henrik Nilsson, vd XL-Bygg Brålanda.
För att vi ska kunna genomföra alla dessa XL-Hjälpen projekt behövs våra fantastiska leverantörer, som med sitt engagemang är med oss i detta och gör det möjligt att göra skillnad i det lokala samhället. Våra leverantörer står för ett brett sortiment av produkter av hög kvalitet.
Det självklara valen i era byggprojekt.
Tack för att ni hjälper till!
HUVUDSPONSORER
PARTNERS