Annons Innehåll från Unibet

Här är hemligheten Glenn Hysén burit på – i 40 år

Del 5: Öster IF

Bronshjältar, legendarer – och en hemlighet Glenn Hysén burit på i 40 år.
När Gameday med Glenn besöker Öster hettar det till när Hysén konfronteras av Andreas Ravelli.
– Var det du som tog mitt pass när vi skulle flyga till Tjeckoslovakien? Erkänn. Det var du? ropar Ravelli i programmet.

Fyra minuter.

Det är tiden det tar att tillaga ett löskokt ägg, vänta på att mikrovågsugnen med den frysta lunchlådan ska tina eller kanske att lyssna in sig på Winnerbäcks nya singel.

Kort tid – en parentes i vardagen.

Men på en fotbollsplan, när allt står på spel, kan dessa minuter kännas som en evighet.

När Öster IF 1967 stod på rampen mellan division 2 – som andraserien hette på den tiden – och Allsvenskan, återstod och blott fyra minuter i kvalmatchen mot Brage. Klubbens tränare Stig Svensson visste inte vad han skulle göra med alla sina känslor.

Öster ledde med 1-0 men ändå var ångestpåslaget påtagligt bland de 26 404 förväntansfulla åskådare på Värendsvallen som ville fira Östers avancemang i seriesystemet.

”De fyra minuterna till slutsignalen är de längsta i mitt hittills 53-åriga liv”, medgav han senare i boken Mr Öster.

Men resultatet stod sig, jublet på läktarna visste inga gränser och bland firande spelare sprang Stig Svenssons son, Tommy, fram mot honom.
”Far, vi är i Allsvenskan…”

46 år senare minns Tommy Svensson ögonblicket mycket väl.

– Det är mitt absolut bästa minne från tiden i Öster. Vilken glädje vi kände, säger han.

De allra flesta förknippar Tommy Svensson med upplyftande Karin Boye-dikter i omklädningsrum och VM-bronsfirande i Rålambshovsparken, men i Växjö är han sonen till legenden som gjorde Öster till en stormakt när det begav sig.

– Visst har pappa haft en stor inverkan på klubben. Om hans arv lever kvar? Tja, jag tycker väl att det försvann en gång i tiden, för ett antal år sedan, men nu är den gamla Österandan på väg tillbaka. Uppslutningen i stan och intresset för klubben är större än på länge. Precis som på vår tid följer många med även på bortamatcherna.

Tommy Svensson var som spelare en viktig stomme under Östers storhetstid på 1960- och 70-talet.

– Då var vi verkligen ett kamratgäng, med spelare från i stort sett samma trakt. Inte bara vi spelare utan även våra familjer kände varandra väldigt väl, så det gjorde ju sitt till. Under 60-talet vann vi division tre vid tre tillfällen men misslyckades i kvalen innan vi till slutligen tog oss upp i Allsvenskan 1967. När vi väl lyckades var vi mogna; tidigare hade vi inte riktigt varit det. Det går inte att direkt jämföra vår resa med svensk fotboll idag. Med dagens ekonomiska och organisatoriska utmaningar är det betydligt svårare, nästan omöjligt, för en mindre klubb att komma upp.

Efter ett par decenniers kräftgång börjar ändå klubbens supportrar återigen drömma om att nå Sveriges högsta serie. De senaste sex åren har man spelat i Superettan och inte varit närmare Allsvenskan sedan man lämnade finrummet 2013.

En person som varit delaktig i lyftet är Denis Velic, som efter avslutad spelarkarriär i klubben gick med i Östers ledarstab 2016, först som assisterande tränare och mellan 2019 och 2021 som huvudtränare.

– Öster betyder oerhört mycket för mig. Det var där jag formades som fotbollsspelare, människa och sedan som ledare. Öster kommer alltid vara det laget jag håller närmast mitt hjärta. Jag bor i Växjö, min familj är från staden. Jag går på matcherna och har fortfarande nära kontakt med människor inom föreningen. Det bandet till Öster kommer alltid att finnas, säger han.

Vad tror du har varit nyckelfaktorer i klubbens väg tillbaka till toppen?

– Jens Magnusson ville att jag skulle säga ”Jens Magnusson, klubbdirektören”, säger Denis Velic och skrattar.

– Nä, men en stor del av varför Öster alltid lyckas resa sig igen är ju historien och arvet. Det låter kanske lite motsägelsefullt, men historien visar att klubben verkligen kan göra det. Det finns ett enormt engagemang i och runt Växjö för Öster. När det väl krisar känns det som att alla – supportrar, företag och alla i regionen – bara rycker upp sig och hjälps åt. Det blir liksom en mobilisering för att stärka ekonomin och rusta laget.

”Och om vi ser framåt, kanske fem-sex år, tror jag att Öster kommer att vara ett väletablerat lag i Allsvenskan.”

Denis Velic

Denis Velic betonar att det krävs mycket för att ta sig till toppen, och att man ”nuförtiden inte bara kan förlita sig på ideellt arbete”.

– Du kan inte ha folk som bara jobbar 25-30 procent av tiden och tro att det ska funka. Klubben behöver en riktig organisation där alla har sina roller och jobbar fullt ut med det de är bäst på. Det går inte att ha en eller två personer som ska göra allt – åtminstone inte om man ska vara med i toppen. Öster har kommit en bra bit på den vägen; de satsar och rekryterar rätt. Så förutsättningarna finns för att bygga något riktigt bra.

Så du tror att Öster har vad som krävs för att inte bara nå, utan även etablera sig i, Allsvenskan?

– Ja, det är jag helt övertygad om. Jag har lite inside, och jag vet att ambitionen är att ta sig upp i Allsvenskan nu. Jag känner mig rätt säker på att de snart kommer att vara där. Och om vi ser framåt, kanske fem-sex år, tror jag att Öster kommer att vara ett väletablerat lag i Allsvenskan.

Att vara i en ledarroll i en klubb som Öster, med dess historia och ambitioner, har sina utmaningar. Om man dessutom är en Öster- och Växjökille kan arbetet försvåras ytterligare, menar Denis Velic:

– Vart man än går så vet alla vem man är, det blir ju så när man har spelat fotboll i många år; man har många relationer att hantera. Med all respekt för mina tränarkollegor så är det alltid lite lättare att komma utifrån, man har inte en personlig koppling till ICA-handlare eller restaurangpersonal.

Enligt Denis Velic är samtidigt historien något som Öster ska vara stolta över med allt från SM-guldtecknen till Europaäventyr.

– Många som går på Östers matcher har minnen från den mest framgångsrika eran. De kopplar gärna tillbaka till åren när det var som bäst. Det är ju fantastiskt att man kan sitta och dricka en kopp kaffe och prata om det, men det kan ju bli en lite belastning i längden om man bara jämför med hur det är idag. Fotbollen har ju förändrats enormt under senare år och kartorna har ritats om flera gånger sedan Öster var på topp.

Du lämnade Öster efter en ganska tuff period 2021. Hur mådde du där och då?

– Det har jag inte pratat så mycket om, men jag mådde katastrofalt dåligt. Helt ärligt var jag så långt ner jag kunde komma i mitt mående.

Så det var både svårt och lätt att ta beslutet?

– Ja, det kändes overkligt och surrealistiskt till en början. Samtidigt var beslutet rätt enkelt eftersom jag mådde som jag mådde: skitdåligt både fysiskt och psykiskt. Det gick ut över familjelivet och min närvaro kring barnen. Jag kände mig dessutom avtrubbad i många andra olika sammanhang. Det som var skönt var att 95 procent av supportrarna gav mig sitt stöd – det var fantastiskt.

Denis Velic minns tillbaka på tiden då han tog över som tränare och Öster var på väg att trilla ur Superettan.

– Det hade ju varit en jättekatastrof för Öster att behöva göra den resan igen på alla plan. Men vi lyckades reda ut det och på drygt två år etablera oss i Superettan – vi slutade fyra och femma. Från att kvala oss kvar till att vara i toppen… Fortfarande är det många som kommer fram till mig och säger att jag räddade klubben.

Öster IF har blivit svenska mästare fyra gånger – 1968, 1978, 1980 och 1981. Det allra första – som allsvenska debutanter – har Tommy Svensson, i många år Östers mittfältsgeneral, kallat ”den största skrällen i allsvenskans historia”.

– Det är en prestation ingen annan nykomling lyckats med, och jag är osäker på om någon någonsin kommer att göra det igen, säger han idag.

”Under de senaste åren har de fått bättre kontinuitet, stärkt sin ekonomi och föreningen är starkare än den varit på väldigt läng”

Tommy Svensson

Tommy Svensson är inte förvånad över att en pånyttfödd förening nu får se en glimt av Allsvenskan i framtidens fönster.

– Det har gått ganska lång tid sedan de var i Allsvenskan sist, och de har gjort många försök. Till en början var det ganska kortsiktiga lösningar och man bytte tränare och spelare rätt ofta, vilket inte gick så bra. Men under de senaste åren har de fått bättre kontinuitet, stärkt sin ekonomi och föreningen är starkare än den varit på väldigt länge. Så nu är det dags att ta sig upp i Allsvenskan igen.

Om du fick ge råd till klubbens nuvarande ledning, vad skulle det vara?

– Det är att fortsätta den här satsningen man har och verkligen se till att man får fram egna produkter – och gärna egna talanger som kommer från närområdet. Det tror jag är avgörande för en klubb som Öster. Tyvärr försvinner många unga talanger alldeles för tidigt utomlands, vilket gör det svårare för svenska klubbar.

Din far ville se dig som tränare för Öster. Har du någonsin övervägt en sådan roll?

– Nej, det har jag faktiskt aldrig gjort. Jag tror inte att man blir profet i sin egen stad. Jag fick förfrågningar några gånger efter jag avslutade med landslaget, men det var aldrig aktuellt för min del.

Hur följer du Öster idag?

– När jag är hemma i Växjö går jag på matcherna och tittar, och på sommaren följer jag dem via tv:n i sommarstugan.

Har det varit surt att det finns andra smålandslag som nu finns i Allsvenskan, när inte Öster är där?

– Nä, det är förstås inte kul, och det är ju lite rivalitet mellan klubbarna och städerna. Så lite surt är det förstås att Kalmar är steget före just nu, säger Tommy Svensson.

Han får medhåll av Denis Velic – som inte är stormförtjust över att två smålandskollegor etablerat sig i Allsvenskan:

– Med all respekt för Kalmar och Värnamo, när jag var ung och växte upp så visste jag knappt vilka de lagen var. Så det känns ju förstås inte jättekul att inte Öster är där uppe. Givetvis har de andra lagen gjort ett otroligt bra jobb för att komma dit, men det gör ont i hjärtat varje vecka när man kollar tabeller och sammandrag att de är där – och inte vi.

Publikstödet
Svensk fotbollspublik levererar stämning i europeisk toppklass. Publikstödet är Unibets sätt att hylla det. Totalt fördelas 20 miljoner kr mellan klubbarna i Allsvenskan och Superettan – ju mer publik, desto mer pengar till din klubb.

18+ | Spelpaus.se. Stödlinjen.se. Spela ansvarsfullt