Annons Innehåll från Unibet

Knäck koden –
till framtidens fotboll

När fotbollen nu tagit steget in i dataåldern har reglerna förändrats. Bortom målen har xG och spiders blivit vardagstermer. Men vad innebär det för sportens själ?
Möt datavisualiseringsgurun och oddssättaren i en utforskning av spelets nya dimension.

I fotbollens värld där varje dribbling, varje passning och varje skott tidigare betraktades som uttryck för ren talang, kliver nu dataanalys in och ger oss djupare insikter.

Det är inte längre bara en kamp om bollen utan också om siffror, statistik och sannolikhet. Från de klassiska orden ”han har gjort mål!” till dagens komplexa analyser som ”hans xG-värde var 0,8” har fotbollens spelplan expanderat och förändrats.

Men har den teknologiska utvecklingen gjort fotbollen mer vetenskaplig på bekostnad av dess passion och själ?

Joakim Plogell, en av grundarna till PlaymakerAI.

Svaret är nej – åtminstone om man håller Joakim Plogells tankelinje. Han är en av två grundare till PlaymakerAI, företaget som visualiserat dataanalyser åt CMore och TV4 till allt från Champions League-sändningar till La Liga- och Serie-A-sändningar.

– Fotboll är 22 spelare som gör upp på planen. Att data samlas in påverkar knappast det. Har tennisen påverkats negativt av hawkeye…? Det finns nog annat som eventuellt påverkar fotbollens själ men att påstå att passiv datainsamling skulle göra det är bara teknofobt och reaktionärt, säger Joakim Plogell.

Elfsborgs manager Jimmy Thelin berättar om klubbens arbete med data i en tidigare Expressen-intervju.

”Tyckte det var tramsigt”

När han tillsammans med Ola Lidmark Eriksson lanserade Playmaker.AI 2017 var deras dataanalyser långt ifrån accepterade av den stora massan. På den tiden jobbade inget tv-bolag med dataanalys och man fick utstå mycket kritik.

– Vissa journalister tyckte att det var tramsigt, och andra gick så långt att de sa att de kände för att spy varje gång de hörde talas om expected goals. I alla andra branscher var och är det självklart att data är viktig del i sin jobbvardag. I början kändes det som att folk trodde att vi ville och skulle ta deras jobb. Men det är helt annorlunda nu, konstaterar Joakim Plogell.

Idag har straffkartor i VM-sändningar, spiderdiagram där spelares statistiska egenskaper visualiseras inför La Liga-matcher och expected goals (xG) – en datainsamlad bedömning på hur stor sannolikhet det är att målchanser omsätts i mål – i heta allsvenska derbyn blivit självklara delar av fotbollen. Och enligt Raúl Valencia López, marknadschef på Unibet som bland annat jobbar med utvecklingen av oddssättningen, har exempelvis xG gjort fotbollen mer intressant.

– Även om man inte sett en match kan man genom xG snabbt få en uppfattning om lagens kvalitet och de förväntade målen i matchen, vilket ger en indikation om matchens gång. Fans värderar nog xG högre än vad vi oddssättare kanske gör. xG ger enbart en uppskattning av sannolikheten att ett visst skott resulterar i ett mål, men räknar inte in om spelaren istället borde passat till någon som hade ett bättre läge, säger Raúl.

Adrian von Heijne, här i IK Sirius men numera nybliven teknisk chef i Hammarby IF, är välkänd för sitt databetonade arbetssätt.  

”Gäller att man använder relevant statistik”

Han påpekar att den ökade tillgängligheten av avancerad statistik förändrat oddssättningen inom fotboll. Den största förändringen, enligt honom, har varit möjligheten att erbjuda ett bredare utbud av speltyper.

– Förr hade vi inte tillgång till så mycket data, exempelvis antalet skott en spelare sköt på mål. Men med mer data kan vi nu beräkna sannolikheter för många fler aspekter. Detta har gjort att vi nu kan erbjuda spel baserade på specifik spelarstatistik, som antal skott på mål av en viss spelare, totala skott från en spelare, antal passningar de kommer att göra eller till och med spel på om ett skott träffar ribban, säger han.

Inom fotbollsstatistik talar man ibland om spiders eller spelarcharts. De baseras på olika parametrar och presenterar en spelares unika statistik, vilket hjälper Unibet att förstå vilken typ av spelare vi analyserar.

– Om vi granskar en snabb yttermittfältare kan vi genom dessa ’spiders’ se indikationer på hans dribblingar, assist, skott och mycket mer. Vi kombinerar denna statistik med vår egen kunskap. Det gäller att man använder relevant statistik och sedan kompletterar med det man har sett själv. Så spiders fungerar som verktyg för att förstå vilken typ av spelare det är, säger Raúl.

Många av de viktigaste statistiska måtten som Unibet använder för att sätta odds på fotbollsmatcher är datastyrda med algoritmer under matcherna.

– Det är främst innan matchstart som vi människor tar hjälp av statistiken. Vi tittar på förväntat antal mål från det specifika laget, hur bra lagen presterar, vilka spelare som är tillgängliga och lagens individuella spelarstyrkor. Hemmaplansfördel är till stor fördel för vissa lag jämfört med andra. Lagets nuvarande form och hur de har presterat nyligen är också viktigt. Tränarnas inverkan och deras möjliga övertag över andra tränare är andra faktorer vi beaktar när vi bestämmer odds, säger Raúl.

Hur långt tillbaka går ni och hämtar statistik?
– Om två lag sällan möts kan det vara svårt att få relevant statistik från längre tillbaka, som inför landskamper och cuper. Därför fokuserar vi på aktuell information som tar hänsyn till nuvarande trupp och tränare. Derbyn kan vara lite annorlunda, då spelar publikens närvaro och hemmaplansfördel stor roll. Därför kan vi ibland gå längre tillbaka när vi samlar data för sådana matcher.

Hur påverkar all denna statistik upplevelsen för supportrarna? Har det skapat en mer vetenskaplig förståelse av spelet eller leder det till mer förvirring?

– Jag tycker att tillgången till mer statistik har ökat underhållningsvärdet i fotbollen. Supportrar kan nu uppmärksamma olika aspekter av spelet. Korrekt och relevant användning av statistik leder definitivt till en djupare förståelse. Samtidigt kan vissa parametrar vara överflödiga och skapa brus, vilket riskerar att avleda uppmärksamheten från viktigare faktorer.

”Det kommer bara att växa”

Raúl är noga med att poängtera att oddssättning inte är någon exakt vetenskap, och att olika bolag kan lägga olika vikt vid olika faktorer.

– Det är som är kul med oddssättning och fotboll är att du kan ha tillgång till hur mycket statistik som helst, men bollen är fortfarande rund och det är verkligen inte en exakt vetenskap. När vi inte har data eller inte har sett en viss situation tillräckligt ofta är det ofta magkänslan vi behöver gå på.

Joakim Plogell på PlaymakerAI säger sig vara helt säker på att dataanalysens roll i fotbollen kommer fortsätta bli större och viktigare i framtiden. Han ser ingen gräns för hur mycket det kan påverka spelet.

– Det är viktigt för klubbar och andra aktörer att om man inte har börjat jobba med data ännu att göra det. Fotbollsdata kommer inte att försvinna eller minska mot vad det är idag. Det kommer bara att växa.

FAKTA/ FOTBOLLENS NYA ORD

Straffkartor: Grafiska presentationer som visar var spelare tidigare har placerat sina straffar. Detta kan hjälpa målvakter och tränare att förutse kommande skott.

”Spider”-diagram: Grafiska representationer som visar en fotbollsspelares statistik baserat på exempelvis dribblingar, skott, passningar på ett sätt som liknar en spindels väv. Detta ger en snabb översikt av spelarens styrkor och svagheter.

Expected Goals (xG): Ett statistiskt mått som visar den förväntade sannolikheten för att ett skott ska resultera i ett mål, baserat på skottets position, vinkel och avstånd.

Publikstödet
Svensk fotbollspublik levererar stämning i europeisk toppklass. Publikstödet är Unibets sätt att hylla det. Totalt fördelas 20 miljoner kr mellan klubbarna i Allsvenskan och Superettan – ju mer publik, desto mer pengar till din klubb.

18+ | Spelpaus.se. Stödlinjen.se. Spela ansvarsfullt