ANNONSInnehåll från Unibet

HIF-ikonen: ”Det har fattats felbeslut – vi måste lära oss av det”

 

Del 3: HELSINGBORG

Efter en lång ökenvandring förde legendariske tränaren Bosse Nilsson upp Helsingborgs IF till Allsvenskan 1992, en resa han berättar om i Gameday med Glenn. Han avslöjar också lite om Hyséns olika hyss som han varit utsatt för.
Nu står HIF inför nya utmaningar.
När blir det Allsvenskan igen?

Helsingborgs IF är en av landets mest anrika fotbollsföreningar. De var med i tidernas första allsvenska 1924/25, de vann serien redan 1929 och 1930 (men blev inte svenska mästare då, eftersom det var cupspelet som på den tiden avgjorde vilka som fick titulera sig det). Svenska mästare blev de dock både 1933 och 1934.
Så det finns sannerligen en historia om klubben från Sundets Pärla.

EXTERN LÄNK: Här hittar du schyssta odds på Superettan

Tage Johansson, en av dem som var med och bildade Helsingborgs IF i “Svanahuset” på Carl Krooks gata 36, har berättat i klubbens tidiga årsböcker: ”När jag efter lördagsdansen följde med min fru Alva hem, så stötte jag ofta samman med Georg Bengtsson som hade sin fästmö Emma i samma fastighet.

Resonemanget kom ofta in på vår kära fotboll och en dag kläcktes idén att slå samman Svithiod, min klubb, och Stattena IF, alltså den förening som Georg tillhörde.”

Resonemanget blev till verklighet och den 4 juni 1907 föddes Helsingborgs IF som de två första åren spelade i vit tröja och blåa byxor – men som två år senare anammade de dräktfärger som är dagens.

0–1, 0–1, 0–1. Det var HIF:s inledning av årets spel i Superettan. Till sist fanns ingen utväg. Klubbikonen Andreas Granqvist fick lämna sitt sportchefsjobb. I samma veva fick tränarduon Mattias Lindström och Alvaro Santos gå.

In kom Stuart Baxter, som varit teknisk rådgivare i HIF sedan i vintras och som tränade laget 2006–07. Vid sin sida har han Hans Eklund och Sven Andersson, två gamla storspelare som har funnits länge i föreningen.
Första matchen slutade med ännu en 0–1-förlust, mot Brage. Men i den andra vände allt för den nya ledartrojkan och för HIF. Underläget med 0–1 mot Gais förvandlades till en störtskön och en så välkommen 2–1-seger hemma på Olympia.

Andras Granqvist är en av Helsingborgs största profiler genom tiderna, men fick nyligen lämna sitt jobb som sportchef.

Det räckte för att supportrarna i slutet av matchen skulle börja sjunga om Allsvenskan.

– Buddha sa att framgång är att slicka honung från ett vasst svärd – gör man det för mycket och för snabbt så skär man av halsen. Jag avråder våra supportrar från att vara för ambitiösa, säger Stuart Baxter, som förstår att det är lång väg och mycket arbete kvar innan HIF kan drömma om derby mot Malmö FF igen.

För det är dit Helsingborgs IF vill. Till högsta serien. Det är bara knappt tolv år sedan som HIF senast blev svenska mästare och den säsongen (2011) svarade de för något unikt inom svensk fotboll:
De blev första lag att vinna samtliga tre inhemska titlar under samma år: Allsvenskan, Svenska cupen och Svenska Supercupen.*

”Buddha sa att framgång är att slicka honung från ett vasst svärd – gör man det för mycket och för snabbt så skär man av halsen.”

Stuart Baxter, teknisk rådgivare i HIF

På strandpromenaden i Helsingborg står stadens största fotbollsspelare och blickar ut över Öresund och ser Danmark och kontinenten som ett lockande löfte. Statyn av Henrik Larsson, som avtäcktes 2011, har varit helt okontroversiell. ”Henke” ville dock inte att den skulle göra sällskap med statyn av Kalle ”Rio-Kalle” Svensson utanför Olympia, eftersom det skulle kännas konstigt ifall han tränade något annat lag och kom på besök.

Långt tidigare, 1968, inleddes en mörk era i HIF:s historia. Laget spelade sig ut ur Allsvenskan, var i perioder nere i tredjedivisionen, och det var först 1992 Helsingborg tog sig tillbaka. Då med Henrik Larsson och Mats Magnusson som dynamisk anfallsduo som öste in mål, allt under tränaren Bosse Nilssons ledning.

Kalle ”Rio-Kalle” Svensson står som staty utanför hemmaarenan Olympia.

Allsvenska guldet sju år senare – 1999 – ledde Helsingborg ut i Europa. De lyckades sommaren 2000 mirakulöst ta sig till Champions League efter 1–0 och 0–0 borta mot Inter i den avgörande rundan. I returen på San Siro räddade målvakten Sven Andersson en straff i slutskedet och fick smeknamnet ”San Siro-Sven”.

Det var ett svårt gruppspel, men HIF tog fem poäng (oavgjort mot Paris SG, oavgjort borta mot Bayern München samt hemmaseger mot Rosenborg). Det året var Helsingborg det enda laget i Champions League som åkte hem från Olympiastadion i München med poäng.

Men det var då, det. Några år senare var krisen akut. HIF hade levt över sina tillgångar och redovisade ett skuldberg på 59 miljoner kronor.
Ett stålbad – som blev framgångsrikt – väntade.

FAKTA/HIF och Guldbollen

Åtta spelare med anknytning till Helsingborgs IF har tilldelats Guldbollen som årets bästa spelare i Sverige:

1952: Kalle Svensson
1954: Sven-Ove Svensson
1976: Anders Linderoth
1979: Janne Möller
1992: Jan Eriksson
1996: Roland Nilsson
1998: Henrik Larsson
2004: Henrik Larsson
2017: Andreas Granqvist

Målvakten Sven Andersson visar upp handen som räddade straffen mot Inter år 2000 – och som tog HIF till Champions League.

2016, 2017, 2021 och 2023.

Efter avancemanget till Allsvenskan 1992 höll sig HIF kvar i högsta serien i 24 år. De senaste sju åren har det dock funnits en instabilitet, med regelbundna besök i Superettan.

Marjan Svab, journalist och sportkrönikör på Helsingborgs Dagblad, har följt HIF i hela sitt liv, inte minst yrkesmässigt de senaste 30 åren.

– Det har varit en kombination av misskötsel av verksamheten och en jakt efter snabba resultat. Det har liksom tagits för många genvägar emellanåt, säger han.

Marjan Svab, Helsingborgs Dagblad.

Marjan Svab, Helsingborgs Dagblad.

Det stora lyftet kom ju vid åren kring sekelskiftet, med SM-guld och framgångar i Europa. Hur kom det sig?

– Man lyckades locka till sig många bra spelare genom att betala lika bra som storstadsklubbarna. Ordförande Ingvar Wenehed var en mycket stark drivkraft som körde sitt eget race, uppfostrad som han var i Malmö FF:s föreningsanda. Anställningen av Åge Hareide som tränare 1998 betydde också mycket. Satsningen blev proffsigare på alla sätt och det gav också resultat.

Per-Ola Ljung tillhör den exklusiva 500-klubben i HIF. Idag är han tränare för Trelleborg.

Kan det vara så att Malmö FF:s dominans i svensk fotboll senaste åren har påverkat HIF?

– Svår fråga – och numera befinner sig klubbarna långt ifrån varandra sportsligt och ekonomiskt. Däremot ser jag barn med Malmö-merch på sig i Helsingborg. Och jag hör snacket från föräldrar som bor i Helsingborg och vilkas barn går i skola här att barnen hellre vill åka till Malmö och gå på matcherna. Jag tror att Malmös Champions League-resa kan ha förändrat beteendet. Så sent som för tio år sedan var det helt otänkbart att se Helsingborgsungar i t-shirts och halsdukar för Malmö FF …

Hur står sig klubben idag?

– På herrsidan finns en ovisshet kring den långsiktiga styrningen efter ännu ett tränarbyte och att sportchefen tvingades lämna. Paniklösningarna har staplats på hög under senare år. Var allt detta landar återstår att se. Att hitta en hållbar och långsiktig sportslig riktning på herrsidan blir ett jättejobb för styrelsen med den färske ordföranden. Däremot har klubben hittat en bra strategi för damfotbollen och akademin.

FAKTA/500-klubben

Tolv spelare har mäktat med minst 500 a-lagsmatcher för Helsingborgs IF. I topp är målvakten Kalle ”Rio-Kalle” Svensson, som dessutom gjorde 73 landskamper (av vilka endast 19 slutade med förlust).

 1. Kalle Svensson, 635 matcher, 1943–1959 & 1961
 2. Malte ”Svarta Blixten” Mårtensson, 612 matcher, 1934–1953
 3. Christoffer Andersson, 586 matcher, 1997–2003, 2007–2014 & 2016.
 4. Nils ”Den tyste” Axelsson, 584 matcher, 1927–1944
 5. Sven-Ove Svensson, 546 matcher, 1944–1958
 6. Knut Kroon, 516 matcher, 1925–1942
 7. Ola Nilsson, 514 matcher, 1991–2002
 8. Per-Ola Ljung, 513 matcher, 1988–1999
 9. Matts ”Soda” Johansson, 503 matcher, 1963–1969
 10. Urban Stoltz, 501 matcher, 1983–1996
 11. Nils Rosén, 501 matcher, 1922–1937
 12. Otto ”Petter” Malm, 500 matcher, 1907–1927

HIF har alltid varit ett publiklag. Därav smeknamnet ”Mjölkkossan”. Kassörerna jublade när HIF kom på besök – för då blev det storpublik.

Vissa spelare föds in i en förening. Andreas Landgren är en sådan. Båda hans föräldrar spelade i HIF och själv började han som fyraåring på fotbollsskolan som bedrevs hundra meter från hemmet.

Trots några utflykter till andra länder har Andreas alltid haft Helsingborg i sitt hjärta och som bas.

– Jag har skaffat mig hyfsat starka band till den här föreningen under mitt liv, säger Andreas och fortsätter:

– Jag kommer nog aldrig att överge den. HIF kommer alltid att vara en del av mitt liv, på något sätt.

Själv har Andreas varit skadad och hittills missat samtliga matcher under våren. Han har lidit med sina lagkamrater.

– Man kan sparka tränare och sportchefer men till sist handlar det ändå om vad man presterar där ute på planen. Och så har det varit under rätt många år nu. Vi har inte varit tillräckligt bra, helt enkelt, och därför är vi där vi är i dag.

Andreas Landgren föddes som HIF:are och kommer att vara det resten av livet.

Varför denna svajighet senaste sex-sju åren?

– Det där är en tiotusenkronorsfråga och det skulle krävas två böcker för att förklara. Men den enkla och snabba förklaringen är väl att hela organisationen har underpresterat under en längre tid. Sedan varför den har gjort det … det har jag inte något svar på.

Är självbilden felaktig?

– Det tycker jag inte. Den här staden ska ha ett topplag i Allsvenskan. Det är inte minst publiken värd, som har skämt bort oss i så många år. Det ska vara höga förväntningar på oss. Om man börjar tumma på dem, då tror jag att man kan vara ute på hal is. Det finns så goda förutsättningar för att ha ett riktigt bra lag här i Helsingborg. Intresset är så stort, supportrarna så hängivna, svarar Andreas, och fortsätter:

– Mycket handlar om att lära av det som varit för att kunna fortsätta utvecklas positivt.

Framtiden, ja. Hur ser du på den?

– Helsingborgarna är värda ett allsvenskt herrlag och ett riktigt bra sådant. Mikael Dahlberg (före detta spelare) har tillsammans med tränarna gjort ett riktigt bra jobb med vår akademi. Sådant blir allt viktigare. Dels för att producera egna a-lagsspelare, dels för att få fram spelare att sälja vidare. Så jag är optimistisk.

Fotnot: Svenska supercupen spelades 2007–2015 och var en enskild match mellan seriesegrande laget och cupmästarna. 2011 vann HIF dubbeln och fick således möta tvåan i Allsvenskan i Supercupfinalen, AIK. En match som slutade med 2–0-vinst.

Tack för er support! Stuart Baxter glad över första segern.

FAKTA/Helsingborg

Bildad: 4 juni 1907
Hemmaplan: Olympia
Allsvenska säsonger: 69
Placering i maratontabellen: 6
Säsonger i näst högsta divisionen: 24
Meriter: Svenska mästare fem ggr (1933, 1934, 1941, 1999 och 2011). Dessutom allsvenska segrare 1929 och 1930. Cupmästare fem gånger.

Publikstödet
Svensk fotbollspublik levererar stämning i europeisk toppklass. Publikstödet är Unibets sätt att hylla det. Totalt fördelas 20 miljoner kr mellan klubbarna i Allsvenskan och Superettan – ju mer publik, desto mer pengar till din klubb.

18+ | Spelpaus.se. Stödlinjen.se. Spela ansvarsfullt