Annons Innehåll från Unibet

Glenns allsvenska guldkorn: “Bajarna trodde det var klart – skulle aldrig torska på Söderstadion”

Allsvenskan går in i sitt slutskede och klassiska klubbar som en gång krigade för guld kämpar nu febrilt för att klara kontraktet.
Glenn Hysén, som var en del av ett “Blåvitt” under starkare sportsliga förhållanden, minns tillbaka på några av sina starkaste – och märkligaste – allsvenska ögonblick på och utanför planen.

Dagens IFK Göteborg krigar för sin överlevnad i Sveriges högsta serie, efter en säsong fylld av besvikelser för alla blåvita supportrar. Men annat var det på Glenn Hyséns tid. Mästartitlar varvades med cuppokaler, såväl inhemska som utländska – där två Uefacup-segrar sticker ut som stora höjdpunkter under karriären i Sverige.

Svensk mästare blev Glenn för första gången 1982, efter ett dubbelmöte med Hammarby som väcker starka minnen än i dag.

– Hammarby slog oss med 2-1 i det första mötet i Göteborg, så inför returen var man väldigt självsäkra. De gick ut på stan redan kvällen innan returen och sa till folk att det redan var klart – de aldrig skulle torska på Söderstadion, säger Glenn Hysén.

Något stockholmarna alltså fick äta upp när SM-finalen skulle avgöras i Stockholm. En match som “Blåvitt” vann med 3-1 inför över 15 000 åskådare på Söderstadion.

– Det fick vi reda på och då sa vi till varandra “aha, de tror det är klart redan”. Det var en jävla bra tändvätska. Sedan stod det väl 3-0 efter en halvtimme, säger Glenn och skrattar.

Glenn Hysén

Ålder: 63.
Bor: Göteborg.
Familj: Fru Camilla och fem barn från tidigare äktenskap.
Gör: Fotbollsambassadör för Unibet.
Drömmer om: Allsvenskt guld till IFK Göteborg.
Landskamper: 68 (och sju mål).
Meriter: 3 SM-guld, 2 guld i svenska cupen, 2 Uefacup-guld, ligamästare med Liverpool.
Utländska klubbar: PSV Eindhoven, Fiorentina och Liverpool.

Glenn Hysén nickrensar i SM-finalens returmöte på Söderstadion 1982. 

Festade tillsammans på Södermalm

Trots nederlaget var Hammarby-spelarna inte sena på att följa med för festligheter på stan efteråt.

– De var goa gubbar som man kunde prata med redan på plan om sådana saker, vart vi skulle dra efter. Vi hade en riktigt bra kontakt. Peter Gerhardsson, “Putte” Ramberg och några andra bajare följde med ut på en öl när vi hade vunnit, säger Glenn och fortsätter:

– Det är kul att det kunde vara så. Under matcherna var det all in och fajtas, men efteråt kunde man snacka och Hammarby var alltid sköna. Det är lite “trökigt” hur det är inom fotbollen nuförtiden.

Mötena med en annan Stockholmsklubb var däremot mer hetsiga.

– Mot AIK var det raka motsatsen. Två storklubbar och det var alltid grinigt både på plan och läktare minns jag. Det var en hel del trashtalk och man försökte väl psyka varandra.

Glenns stämma var nära att sätta honom i klistret.

“Tobbe blev vansinnig”

25 år senare satt Glenn på en supporterbuss till Kalmar, där “Blåvitt” skulle spela bortamatch. Och väl på läktaren gjorde han ett avtryck som fick alla supportrar att brista ut i glädje. Efter att ha klivit upp på ett räcke förmedlade han kort och gott att “Tobbe é klar”.

Sonen, Tobias Hysén, skulle vända hem till IFK Göteborg efter sejouren i engelska Sunderland. Problemet var att inget ännu var officiellt och att klubbarna i själva verket fortfarande låg i förhandlingar med varandra.

– Jag åkte med supporterbussen ner till Kalmar, sedan började de hetsa mig på läktaren. Efter ett par bira blev det som det blev, jag tänkte “äh, vafan”. Det var korkat, säger Glenn och fortsätter:

– Det blev ett jävla liv då och “Tobbe” var vansinnig. Men nu säljer de tröjor i Blåvitt-shopen med “Tobbe é klar” – så nu tjänar man pengar på det, säger han med ett garv.

Hysén tror att Rasmus Örqvist och Degerfors får kvala sig kvar i Allsvenskan i höst. 

Glenn tippar: De åker ur – och de vinner Allsvenskan

När Allsvenskan nu går i sitt slutskede är det en het strid om såväl topplaceringarna som bottenskiktet. IFK Göteborg har stått för en uppryckning i slutet av sommaren, men Glenn vågar inte ta ut något i förskott vad gäller lagets fortsatta existens i Allsvenskan.

– Det är långt ifrån klart. Det är jävligt tajt där nere. Men de senaste matcherna har varit jävligt bra och de har en trupp som inte ska behöva ligga där nere, utan snarare runt övre halvan, säger Glenn och fortsätter om bottenstriden:

– Jag kan heller inte tänka mig att det ska gå så illa med AIK. Jag tror att Varberg och Sirius åker ur, sedan får Degerfors kvala.
I guldstriden tror han att ett visst himmelsblått Skånelag drar det längsta strået.

– Det är tveksamt om Elfsborg håller hela vägen och jag tror inte Häcken har det i sig att vinna två år på raken. Jag tror likförbannat att Malmö tar det i slutändan.

Publikstödet
Svensk fotbollspublik levererar stämning i europeisk toppklass. Publikstödet är Unibets sätt att hylla det. Totalt fördelas 20 miljoner kr mellan klubbarna i Allsvenskan och Superettan – ju mer publik, desto mer pengar till din klubb.

18+ | Spelpaus.se. Stödlinjen.se. Spela ansvarsfullt