Bland råttor, snokar och kossor – varför kallas klubbarna så?
AIK
I folkmun kallas de gulsvarta från Solna för ”Gnaget”. Det finns flera teorier till smeknamnets uppkomst. Den mest vedertagna kommer sig av att AIK:s ekonomi under 1920-talet var så svag att föreningen inte hade råd att köpa in nya dräkter varje säsong. De gamla blev urtvättade, gråa i färgen – likt en råtta. En annan teori är att AIK under säsongen 1928/29 ”gnagde” till sig massa poäng och lyckades hålla sig kvar i allsvenskan. Men: Redan 1914, i tidskriften Nordiskt Idrottslif, kallades AIK för ”gnagarne” …
EXTERN LÄNK: Här hittar du schyssta odds på Allsvenskan
DJURGÅRDENS IF
”Järnkaminerna” är ett förhållandevis nytt smeknamn, som uppkom på 1950-talet. Bortatröjorna med mörkblå och röda ränder förde tankarna till kaminer av järn med galler och glödande hetta – samtidigt som klubben var känd för att spela en hårdför fotboll.
IFK NORRKÖPING
Har två smeknamn. Det ena – ”Peking” – delar fotbollsklubben med staden. Det härrör från en föreläsning som upptäcktsresande Sven Hedin höll på läroverket i Norrköping. Han konstaterade att Peking betyder ”Norra staden” på kinesiska, vilket eleverna sedan började använda. Det andra – ”Snoka” – finns det två teorier till. En är de framgångsrika värvningar från småklubbar som gjordes under 1940-talet – IFK ”snokade” alltså upp talanger. En annan är att lokalrivalen Sleipner tyckte att Norrköpingsspelarna var som snokar. De försökte se farliga ut, men var tämligen harmlösa.
IFK GÖTEBORG
”Blåvitt” kommer sig naturligt, av de blåvitrandiga tröjorna. Men ”Änglarna”? Jo, den 5 juni 1955 vann IFK Göteborg med 5–3 mot AIK. Tidningsbudet Bengt Nilsson rusade från Gamla Ullevi till en krog och skrek av glädje: ”Det finns bara ett ord för dem – Änglarna.” På krogen satt ett gäng journalister, bland annat legendariske Ny Tid-tecknaren Gunnar ”Bong” Bongberg. Dagen efter ritade han ett dubbelspaltigt reportage från matchen med temat ”Änglarna.”
HAMMARBY IF
Det var faktiskt hockeylaget – och inte fotbollslaget – som först började kallas för ”Bajen”. Det myntades under en turné i Storbritannien 1946. Stig Emanuel ”Stickan” Andersson var en glad gamäng som spelade både hockey och bandy – och när han skulle säga klubbnamnet på svengelska blev det Hammarbaj. Men det dröjde ända till 1970-talet innan smeknamnet riktigt slog rot bland supportrarna.
BK HÄCKEN
Häcken kallas ibland för ”Getingarna”, vilket syftar på deras svartgulrandiga tröjor. Men tanken vid grundandet 1940 var att ha grönvita tröjor och heta BK Kick. Dock gick inte namnförslaget igenom då det redan fanns en förening i Malmö som hette det. Istället togs klubbnamnet från den häck som omringade den öde tomten som var Häcken-grabbarnas träningsplan. Detta namn har sedan givit upphov till öknamnet BK Röva, som företrädesvis används av supportrar till andra Göteborgslag.
KALMAR FF
Har inget vedertaget historiskt smeknamn utan kallas ofta bara för ”FF”. 2013 fattade föreningen dock ett beslut – inte minst som en gliring mot småländska konkurrenten Östers IF. Då bestämde sig Kalmar FF nämligen för att varumärkesskydda ”Smålands stolthet”.
MALMÖ FF
Mesta mästarna från Skåne har några smeknamn, alla kommer från dräkterna och namnet: ”di blåe”, ”di himmelsblåe” och ”iff-iff”. ”Iff-Iff” står ju då för FF, men med skånskt uttal på FF så blir det ”iff-iff”.
HALMSTADS BK
De vedertagna smeknamnen härstammar alla från klubbnamnet: ”HBK”, ”Bollklubben” eller bara ”Klubben”. Men förr i tiden gick föreningen också under benämningen ”Kvastarna” (som sedan blev namnet på supporterklubben). Lokalkonkurrenten Halmia skröt på 1930-talet om sin bedrift att ha tagit sig till allsvenskan och hånade HBK som fick ta rälsbussen till Kalmar – som kallades för Kvastastan – för match i lägre division. Då föddes uttrycket ”Kvastarna” om HBK, när det i själva verket borde vara ett smeknamn för Kalmar.
DEGERFORS IF
Levde länge utan smeknamn men på senare år har ”Degen”, som får anses vara en förkortning av klubbnamnet, blivit allt vanligare. Spelarna i Degerfors brukar samlas i ring och ropa ”ett, två, tre … Degen” före matcherna och SVT gjorde också en realityserie häromåret om klubben från Värmland som hette ”Här kommer Degen”.
IF ELFSBORG
”Gulingarna”, ”de gule” och ”gulsvart”. Elfsborgs alla smeknamn kommer från tröj- eller dräktfärgen. Det gör även supporterklubbens. I början av 1990-talet skrev en journalist i Borås Tidning att ”England har sina huliganer, Danmark har sina roliganer och Elfsborg har sina guliganer.” Sedan dess kallas supporterskaran från Knallebygden för just ”Guliganerna”.
HELSINGBORGS IF
Sedan 1925 har HIF (som de flesta kallar klubben) haft smeknamnet ”Mjölkkossan”. Detta för förmågan att locka storpublik till både hemma- och bortamatcher. Något som syntes väl vid återkomsten till allsvenskan 1993, efter massa år i lägre divisioner. De första fem åren i rad (från 1993, alltså) vann klubben den allsvenska publikligan.
ÖRGRYTE IS
De rödblå från Göteborgs finare område kallas såklart för Öis, men har även ett annat smeknamn: ”Lirarnas lag”. Det uppkom i början av 1960-talet då Öis spelade en väldigt passningsorienterad och underhållande fotboll och hade lirare som Agne Simonsson och Rune Börjesson i laget.
GAIS
Arbetarklubben från Gårda i Göteborg går sedan urminnes tider under smeknamnet ”Makrillarna”. Detta för att deras grönsvartrandiga tröjor samt vita byxor och strumpor påminner om makrillens randiga rygg och vita buk.
LANDSKRONA BOIS OCH VARBERGS BOIS
Det är något märkligt när en förening har tilläggsnamnet Bois (Boll- och idrottssällskap). Då verkar det inte finnas något utrymme för några andra smeknamn än just ”Bois”.
UTSIKTENS BK
Föreningen bildades 1935 i Frölunda (några utsparkar från Slottsskogen) och symbolen då – liksom nu – för klubben var utsiktstornet i just Slottsskogen. ”Kiken” är Göteborgsslang för ”utsiktsplatsen”.
Publikstödet
Svensk fotbollspublik levererar stämning i europeisk toppklass. Publikstödet är Unibets sätt att hylla det. Totalt fördelas 20 miljoner kr mellan klubbarna i Allsvenskan och Superettan – ju mer publik, desto mer pengar till din klubb.
18+ | Spelpaus.se. Stödlinjen.se. Spela ansvarsfullt