Hela denna avdelning är en annons från Paulúns

Bra mat – så väljer du bäst för kroppen

Det du äter påverkar i stor utsträckning hur du mår. Hur ska man egentligen tänka för att äta gott och samtidigt få i sig det kroppen behöver och må så bra som möjligt? Paulúns expert hjälper oss på traven!

Läs mer om Paulúns och deras filosofi Bara bra mat här

 

Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska äta för att kroppen ska må så bra som möjligt. Hur ska vi tänka kring råvaror och vad vi lägger på tallriken?

– Kroppen behöver många olika typer av näringsämnen för att fungera optimalt, säger Rebecka Persson, specialist i nutrition i Paulúns Hälsoråd, och fortsätter:

– Det är viktigt att få i sig tillräckliga mängder av både vitaminer, mineraler, fiber, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter och kolhydrater av bra kvalitet. Genom att äta bra mat som innehåller mycket näring i varje tugga och att alltid tänka variation är chanserna goda att man får i sig alla nyttigheter kroppen behöver.

 

Paulúns Hälsoråd består av dietister, näringsexperter, gastronomiska utvecklare och produktutvecklare, som alla jobbar för att skapa nyttiga produkter som är fullproppade med smak och näring. Alla råvaror som till slut hamnar i deras produkter är noga utvalda och sammansatta med stor eftertanke för att produkterna ska vara så goda och hälsosamma som möjligt.

Bra råvaror för kroppen

Så, vad ska vi egentligen servera på tallriken? Rebecka tipsar om att man ska utgå från grönsaker och frukt när man bygger en måltid.

– Då säkrar man ett stort och varierat intag av nyttiga vitaminer, mineraler och fiber. Det ger också en skön mättnad och variation i både konsistens och smak.

 

Kolhydrater, och gärna i fullkornsform, är något som också ska ingå i den dagliga kosten.

– Fullkornsris, mathavre eller olika grynblandningar är jättebra kolhydratskällor av hög kvalitet. Det innebär att de innehåller mycket fiber som leder till ett mer kontrollerat blodsocker och gör susen för magen och tarmfloran. Förutom fiber innehåller fullkorn också mängder av nyttiga vita-miner och mineraler samt diverse bioaktiva ämnen, berättar Rebecka.

 

Ett annat livsmedel vi bör få i oss varje dag är baljväxter, som är rika på protein.

– Baljväxter går att variera i det oändliga och passar faktiskt till alla dagens mål. Prova till exempel en smakrik hummus eller en härlig bönröra på mackan, eller toppa din yoghurt med krispiga linsflingor. Och då rekommendationen är att vi bör äta mindre kött för både klimatet och hälsan behöver baljväxter spela en större roll i vår kost.

 

För att komplettera alla dagens måltider påminner Rebecka om nötter och fröer som innehåller massor av nyttigheter.

– Att toppa en måltid med nötter och fröer ger förutom crunch och variation i konsistens en extra koncentration av näring. Till mellanmål kan en handfull nötter och lite frukt ge energi att hålla dig på g fram till nästa mål.

 

Bara bra mat – Paulúns filosofi

Bara bra mat är Paulúns ledord i allt de gör. De vill att det ska vara enkelt och gott att leva hälsosamt, och använder därför bara bra råvaror i sina produkter. De ställer höga krav på råvaror-nas näringsvärden, kvalité och hur de har odlats. Paulúns använder heller inga tillsatser, som smakförstärkare, sötningsmedel eller konserveringsmedel. De strävar alltid efter att hitta en bra balans mellan protein, fett och kolhydrater från källor som är både goda och nyttiga.

Vänd på paketet!

Vet du vad det är du äter om morgonen? Vänd på paketet och få reda på det! Alla Paulúns pro-dukter är naturligt hälsosamma med en riktigt god smak. Inget tillsatt socker eller ingredienser som inte behöver vara där.

 

 

Läs mer om Paulúns Hälsoråd här!

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Tf Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio | Om cookies