Annons
Innehåll från Paulúns

Frukost som stöttar immunförsvaret – se tipsen

Genom att addera frukt, bär och fibrer i din frukost hjälper du till att stötta kroppens immunförsvar.
Du får dessutom en smakrik och färgstark start på dagen.
Här är tips på immunstöttande frukostar fullproppade med nyttigheter!

En frukost bestående av fibrer, fullkorn och nyttiga fetter är den ultimata starten på dagen. Och genom att äta en varierad kost och addera frukt, bär, nötter och fröer får du i dig massa nyttigheter som kroppen behöver för att hålla sig frisk. Men vad ska man tänka på för att välja rätt?

Så stärker du ditt immunförsvar

Att addera mer frukt och grönt i vardagen är ett enkelt sätt att hjälpa till att stötta kroppens immunförsvar. Ett av de bästa tipsen är mixa frukter och grönsaker rika på vitaminer till en smoothie, bowl eller soppa.

På så sätt får du både variation i texturen och smaken samtidigt som du förser kroppen med immunstöttande fibrer och vitaminer. Visste du att frysta bär är lika nyttiga som färska? Det går alltså alldeles utmärkt att frysa in och värma på vid behov. På så sätt har du alltid fräscha tillbehör nära till hands som ger dig en vitaminboost. 

Paulúns Hälsoråd består av dietister, näringsexperter, gastronomiska utvecklare och produktutvecklare och strävar alltid efter att göra produkter med ett högt näringsinnehåll.

Vilka vitaminer är viktiga att få i sig för att stötta sitt immunförsvar? 

– Det viktiga är en balanserad och varierad kost. Många vitaminer och mineraler stöttar immunförsvaret. Genom att äta varierat, mycket fullkorn, fisk och skaldjur, mycket grönt, frukt och bär så säkerställer du att du får i dig de vitaminer och mineraler som du behöver för att må så bra som möjligt. Såklart i kombination med en övrigt hälsosam livsstil med motion och god sömn, säger Paulúns Hälsoråd.

 Hur ska jag lägga upp min frukost om jag vill stärka mitt immunförsvar?

– Utgå gärna från en bas som har mycket fullkorn, som till exempel gröt, müsli eller granola, då får du i dig fibrer och viktiga mineraler. Frukosten ska också gärna innehålla nötter och frön, i kombination med en valfri mejeriprodukt. Lägg till en vitaminboost av frukt och bär. Ju mer färgrikt, desto bättre! Då får du med olika antioxidanter och vitaminer.

Boosta inifrån och ut

1. Ät en hälsosam och varierad kost. Om du äter frukost, lunch, middag och bra mellanmål regelbundet är det lättare att undvika småätandet.

2. Gör utrymme för fysisk aktivitet. Att röra på sig är viktigt för att bland annat minska inflammationer i kroppen.

3. Ta tid för återhämtning och vila för att samla ny energi.

Frukt och bär – fullproppade med C-vitamin 

Passionsfrukt, apelsin, mango och blåbär är exempel på C-vitaminrika frukter och bär som i kombination med varandra och en varierad kost hjälper till att stötta immunförsvaret. De har ett högt innehåll av antioxidanter och passar utmärkt som topping på gröt, yoghurt och pannkakor eller mixade i en bowl eller smoothie. 

Tänk på det här när du väljer granola

1. Välj en granola utan tillsatt socker för att hålla din blodsockernivå jämn under hela dagen.

2. Prioritera fullkorn. För att säkerställa att du får i dig tillräckligt av fibrer, vitaminer och mineraler, välj en granola med högt fullkornsinnehåll. 

3. Tänk naturligt. Välj ingredienser som har ett naturligt högt näringsinnehåll som nötter, frön och bär. 

Paulúns nya Granola Apelsin, Mango och Passionsfrukt är gyllengul, krispig och innehåller näringsriktiga råvaror och är fullproppad med fibrer och fullkorn. Den är framtagen i samråd med experter från Paúluns Hälsoråd som har som mål att skapa produkter som både är nyttiga och goda. För en fulländad frukost: Starta dagen med en Red Boozt Amazebowl och toppa med Paulúns Granola Apelsin, Mango och Passionsfrukt. Tack vare naturligt förekommande järn, zink och koppar hjälper den till att stötta ditt immunförsvar.

Red Boost Amazebowl toppad med Paulúns nya granolasmak. Både gott och nyttigt!

Se receptet här.

Frukost hela dagen 

Frukost är inte begränsat till en viss tidsperiod och går att avnjuta hela dagen. Många frukostrecept passar både till frukost, mellanmål eller kvällsfika, till exempel Mango Smoothie Swirl Bowl. En matigare frukost håller dig inte bara mätt längre, utan ger också din kropp viktiga näringsämnen.

Gröt, bananpannkakor och smoothies är andra exempel på frukostar som gör sig bra som mellanmål och kvällsfika. Strö över nötter och frön och skär upp lite mango och apelsin för att maximera näringsupptaget.

Mango Smoothie Swirl Bowl toppad med Paulúns Granola Apelsin, Mango & Passion.

Receptet hittar du här.

Blended oats smoothie bowl med hallon, citron och granola

1 portion

Smoothie:

2 dl frysta hallon plockade i Sverige*

2 dl naturell yoghurt

0,5 dl havregryn

3 dadlar, urkärnade

1 msk mandelsmör

0,5 citron, citronzesten från

*OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Topping: 

1 dl Paulúns Granola Apelsin, Mango & Passion

1 passionsfrukt

En handfull färska hallon

1 msk pumpakärnor

2 tsk hampafrön

3 physalis

Valfritt: ätbara violer eller penséer

Gör så här:

Mixa hallon, yoghurt, havregryn, dadlar, mandelsmör och citronzest till en slät smoothie i en mixer. Häll smoothien i en skål och toppa med Paulúns Granola Apelsin, Mango & Passion, passionsfrukt, hallon, pumpakärnor, hampafrön, halverade physalis och ätbara violer eller penséer om du vill.

Hitta fler goda recept här.

För en bra start på dagen

Paulúns vill hjälpa folk att må bra genom mat som både är nyttig och god. I det breda sortimentet hittar du allt från müsli, granola, knäcke och goda soppor. Produkterna innehåller inga tillsatser och har fokus på råvaror med så bra näringsvärde som möjligt. För Paúluns Hälsoråd är målet att skapa hälsosamma produkter på riktigt.