Annons
Innehåll från NOWO

Pensionslarmet: Många svenskar riskerar att bli fattigpensionärer – så kan du motverka det

Oroar du dig för att du inte kommer att få livet att gå runt som pensionär?
Med tanke på det ökande antal fattigpensionärer vi ser idag, finns det fog för din oro.
Det menar privatekonomen och programledaren Magdalena Kowalczyk.
Här tipsar hon om vad du kan göra för att säkra din pension.

EXTERN LÄNK: Läs mer om sparplattformen Nowo

Enligt den klassiska pensionspyramiden fungerar tjänstepensionen och ditt eventuella privata sparande som ett komplement till den allmänna statliga pensionen, som utgör själva basen i din pension. Privatekonomen och programledaren Magdalena Kowalczyk anser att pensionspyramiden är missvisande och bör ritas om till en rektangel på högkant, där de tre delarna är lika stora.

– Vi lever i illusionen att de skatter vi betalar under vår yrkesverksamma tid kommer att finansiera en rimlig framtida pension, men tittar du på hur det ser ut i Sverige idag stämmer inte det. Jag är nog inte ensam om att känna människor som får hjälpa sina pensionerade föräldrar ekonomiskt, eller om att se pensionärer gå runt och leta pantburkar för att dryga ut kassan. Det finns inte längre någon garanti för att du får det bra på ålderns höst på din allmänna pension, säger hon.

“Det är dags att vakna upp och lukta på kaffet”

Siffror från Pensionsmyndigheten* visar att cirka 245 000 svenska pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns, som ligger på 12 100 kronor i månaden. Men Magdalena Kowalczyk tycker varken att det hjälper att gnälla på systemet eller att hoppas på några signifikanta politiska förändringar.

– Det är dags att lukta på kaffet och släppa tanken om att staten kommer att ta hand om dig. Du måste själv ta ansvar för att du kommer att ha en dräglig tillvaro som pensionär genom att börja spara till pensionen så tidigt som möjligt i livet. Men du måste också se till att spara på rätt sätt.

Som att spara i madrassen

Enligt en undersökning från förra året, som Kantar Sifo Prospera gjort på uppdrag av Fondbolagens förening, har 68 procent av svenskarna inget privat pensionssparande i fonder, vilket Magdalena Kowalczyk menar är otroligt synd.

– Att spara sina pensionspengar på ett vanligt sparkonto är som att lägga dem i madrassen. Om du sparar på det viset kommer du på grund av inflationen ha mindre köpkraft på pensionsdagen än det du har lagt undan, säger hon och fortsätter:

– Jag förstår att det kan kännas övermäktigt och krångligt att sätta sig in i olika sparandeformer. Men det är just därför du ska spara i fonder. Om du investerar i en fond köper du andelar i någon annans sammanställning av aktier, räntebärande värdepapper eller andra tillgångsslag. Du överlåter de aktiva besluten till någon annan, vilket du såklart betalar lite för, men det kan det ju vara värt för att du själv ska slippa engagera dig.

Mikrospara i vardagen

Känns det för jobbigt att ens fundera över vilken fond du ska välja? I så fall rekommenderar Magdalena Kowalczyk att du gör ditt sparande så smidigt som möjligt. Hon tipsar om den svenska sparplattformen Nowo, som hjälper dig att mikrospara i vardagen.

– Nowos autospar-funktion är väldigt enkel att använda. Om du exempelvis köper en lunch eller fika läggs det en valfri procent på totalbeloppet som automatiskt förs över till ditt eget fondsparande. På så sätt slipper du aktivt tänka på att lägga undan regelbundet, men tar ändå ansvar för ditt framtida jag.

Exempel:

Du köper en lunch för 100 kronor. 3 procent (du väljer själv hur många %) läggs på och din lunch kommer att kosta 103 kronor. De 3 kronorna som du betalar till dig själv dras automatiskt och investeras i NOWO fonden där de får växa.

*Enligt rapporten Äldre med låga inkomster från Pensionsmyndigheten, 2018.

EXTERN LÄNK: Så enkelt kan du mikrospara i vardagen

Fakta:

När du ansluter dig till NOWO öppnar du ett ISK via appen med hjälp av Mobilt BankID. Pengarna du sparar förs automatiskt över till ditt personliga ISK och investeras i NOWO Fund. Fonden bygger på ett etiskt och långsiktigt sparande och genom aktiv förvaltning växer dina pengar på ett ansvarsfullt sätt över tid.

Nowos sparformer:

Autospara

Spara pengar till pensionen varje gång du handlar med ditt vanliga bankkort. För varje köp du gör läggs det på 3 procent som går till ditt sparande i NOWO. Du kan enkelt ändra hur många procent du vill spara.

Spara när du handlar online

Genom att utgå från NOWO när du handlar på nätet får du pengar tillbaka från butikerna till ditt privata sparande. Du handlar och betalar som vanligt i nätbutiken och det enda du behöver göra är att vara medlem i NOWO.

Dagspara

Sätt upp ett automatiskt Dagspar och spara en liten summa varje dag. Du väljer själv hur mycket du tycker är rimligt att sätta undan dagligen till ditt privata sparande. Beloppet dras från ditt registrerade kort i NOWO-appen.

Snabbspara

Har du en summa över som du vill investera? Med några enkla klick kan du Snabbspara från ditt anslutna kort i NOWO-appen till ditt privata sparande. Du kan Snabbspara när du vill och hur mycket eller lite du vill, allt beroende på dina egna förutsättningar för dagen.

Alla investeringar är förenade med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Mer information finns att att tillgå via: www.tellusfonder.seFondens medel får placeras i överlåtbara värdepapper, penningmarknadsinstrument, derivatinstrument, fondandelar samt på konto hos kreditinstitut.