Annons
Innehåll från NOWO

Ekonomiprofilen Magdalena Kowalczyk: Därför ska du ha ett f*ck off-kapital

Som kvinna och ensamstående löper du större risk att tvingas leva under fattigdomsgränsen som pensionär.
För att du ska slippa förlita dig på att bli försörjd av din partner är det därför viktigt att du ser om ditt eget hus.
– Du ska alltid ha lagt undan så pass mycket pengar att du själv kan välja vilket liv du vill leva, säger privatekonomen och programledaren Magdalena Kowalczyk.

EXTERN LÄNK: Läs mer om sparplattformen Nowo

Skulle du få det alldeles för knapert ställt om du valde att lämna din man? Att kvinnor stannar kvar i relationer de inte trivs i av ekonomiska skäl är inte ovanligt. Privatekonomen och programledaren Magdalena Kowalczyk berättar att hon i sitt yrke ofta stöter på människor som sitter fast i ett ekonomiskt fängelse där de inte kan bibehålla en anständig levnadsstandard på egen hand.

– Oavsett var du befinner dig i livet ska du alltid ha ett så kallat frihetskapital. Med de pengarna behöver du inte tvingas leva kvar i en tillvaro som du inte trivs med.

Många bäckar små

Om du inte tjänar så mycket pengar och måste vända på varje slant, känns inte alltid ett sparande inför framtiden som högsta prioritet. Men enligt Magdalena Kowalczyk behöver det inte handla om så stora summor. Sparar du sju kronor om dagen är du exempelvis uppe i ett par tusen kronor på ett år.

– Allt är bättre än inget. En liten peng här och där kommer till slut att växa till en stor hög. Och tänk på att ju tidigare du börjar att spara, desto mer pengar kommer du att kunna samla ihop. Att ha någon tusenlapp extra att röra sig med i månaden som pensionär gör till exempel stor skillnad och är kanske det som avgör om du kan klara dig på egen hand eller inte, säger hon och tillägger:

– Förlita dig inte på att systemet kommer ta hand om dig när du går i pension och inse att det är ditt eget ansvar att trygga framtiden.

Undvik nollräntekonton

Men var ska du egentligen spara dina pengar? Många väljer att föra över sina slantar till ett vanligt sparkonto, som ofta är ett så kallat nollräntekonto utan avkastning. Men det avråder Magdalena Kowalczyk starkt ifrån.

– Att spara sina pensionspengar på ett vanligt sparkonto, är som att lägga dem i madrassen. Eftersom vi har en inflation och pengarnas värde minskar kommer du i slutändan ha mindre köpkraft än du har idag.

En fin present

För att få dina pengar att växa ska du istället se till att de är placerade i exempelvis fonder, menar Magdalena Kowalczyk. Att investera i en fond innebär att du köper andelar i någon annans sammanställning av aktier, räntebärande värdepapper eller andra tillgångsslag.

– Ett enkelt och smidigt sätt att spara i fonder är att använda sparplattformen Nowos autospar-funktion. Köper du exempelvis en lunch eller fika läggs det på några procent på totalbeloppet som automatiskt förs över till ditt eget fondsparande. På så sätt har du unnat dig det du ville, samtidigt som du också har tagit ansvar för ditt framtida jag.

Enligt Magdalena Kowalczyk bör du se på ditt sparande som att du unnar dig tryggheten det innebär att kunna klara dig själv om något oförutsett händer.

– Det tycker jag är den finaste presenten man kan ge sig själv, säger hon.

EXTERN LÄNK: Skicka pengar till dig själv i framtiden

När du ansluter dig till NOWO öppnar du ett ISK via appen med hjälp av Mobilt BankID. Pengarna du sparar förs automatiskt över till ditt personliga ISK i NOWO Fund. Fonden bygger på ett etiskt och långsiktigt sparande och genom aktiv förvaltning växer dina pengar på ett ansvarsfullt sätt över tid.

Nowos sparformer:

Autospara

Spara pengar till pensionen varje gång du handlar med ditt vanliga bankkort. För varje köp du gör läggs det på 3 procent som går till ditt sparande i NOWO. Du kan enkelt ändra hur många procent du vill spara.

Spara när du handlar online

Genom att utgå från NOWO när du handlar på nätet får du pengar tillbaka från butikerna till ditt privata sparande. Du handlar och betalar som vanligt i nätbutiken och det enda du behöver göra är att vara medlem i NOWO.

Dagspara

Sätt upp ett automatiskt Dagspar och spara en liten summa varje dag. Du väljer själv hur mycket du tycker är rimligt att sätta undan dagligen till ditt privata sparande. Beloppet dras från ditt registrerade kort i NOWO-appen.

Snabbspara

Har du en summa över som du vill investera? Med några enkla klick kan du Snabbspara från ditt anslutna kort i NOWO-appen till ditt privata sparande. Du kan Snabbspara när du vill och hur mycket eller lite du vill, allt beroende på dina egna förutsättningar för dagen.

Alla investeringar är förenade med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Mer information finns att att tillgå via: www.tellusfonder.seFondens medel får placeras i överlåtbara värdepapper, penningmarknadsinstrument, derivatinstrument, fondandelar samt på konto hos kreditinstitut.