Annons
Innehåll från NOWO

Så kan du spara en miljon till pensionen

Känns drömmen om en guldkantad pension långt borta?
Det behöver den inte vara.
Här förklarar privatekonomen och programledaren Magdalena Kowalczyk hur ränta på ränta-effekten kan göra att du uppnår dina pensionsmål.

EXTERN LÄNK: Läs mer om sparplattformen Nowo

Idag kan du inte längre förlita dig på att de skatter du betalar in under ditt yrkesliv kommer att finansiera en rimlig framtida pension. Andelen av slutlönen som betalas ut till pensionärer sjunker för varje årtionde, så för att slippa vända på varje krona när du slutat jobba är det klokt att etablera ett eget privat sparande så tidigt som möjligt i livet. Men hur mycket måste du egentligen lägga undan per månad för att komma upp i en miljon till pensionen?

– Jag tycker inte att det är så viktigt att sikta in sig på en stor klumpsumma, utan det handlar snarare om att se till att ha ett par tusenlappar extra i fickan som pensionär och här är allt är bättre än inget. En liten peng här och där kommer, tack vare ränta på ränta-effekten, till slut att växa så att den gör kännbar skillnad, säger privatekonomen och programledaren Magdalena Kowalczyk.

Avkastning på avkastningen

Att du får ränta på ränta på ditt kapital, innebär att dina pengar fortsätter att växa trots att du själv inte gör någonting. Exempelvis, om du sparar 1000 kronor ett år och får 8 procent avkastning, är ditt marknadsvärde 1080 kronor. Sparar du ytterligare 1000 kronor året därpå kommer ditt kapital att uppgå till 2246 kronor (1080 + 1000 = 2080 x 8 procent).

– Ju större pengahögen blir desto snabbare växer den, förklarar Magdalena.

Fortsätter du att lägga undan 1000 kronor per år i 30 år kommer du att vara uppe i cirka 83 000 kronor, alltså nästan tre gånger så mycket som du skulle ha sparat på ett konto utan avkastning eller ränta.

– Med en vanlig medellön blir det svårt att spara ihop till en miljon i madrassen, men om du har ett fondsparande med en låg förvaltningsavgift gör det ingenting om du inte fyller på sparandet jätteregelbundet, det fortsätter att växa ändå.

Gör sparandet enklare

Om du gäspar högt av bara tanken på pensionsparande och har en tendens att hela tiden skjuta det på framtiden, bör du göra det så enkelt som möjligt för dig. Magdalena Kowalczyk tipsar om den svenska sparplattformen Nowo, som på ett smidigt sätt hjälper dig att mikrospara i vardagen. Du kan exempelvis sätta upp ett automatiskt Dagspar, där du själv väljer en liten summa som känns rimlig att spara varje dag.

– Nowos nya Autospar-funktion är också väldigt enkel att använda. Om du exempelvis köper en lunch eller fika läggs det en valfri procent på totalbeloppet som automatiskt förs över till ditt eget fondsparande. På så sätt slipper du aktivt tänka på att lägga undan regelbundet, men tar ändå ansvar för ditt framtida jag, säger hon och tillägger:

– Kom ihåg att det aldrig är för sent att börja spara. Även om du över 50 när du börjar, kommer du ändå att hinna spara ihop tillräckligt för att det ska göra skillnad i plånboken när du blir pensionär.

EXTERN LÄNK: Skicka pengar till dig själv i framtiden – så fungerar det

Fakta:

När du ansluter dig till NOWO öppnar du ett ISK via appen med hjälp av Mobilt BankID. Pengarna du sparar förs automatiskt över till ditt personliga ISK och investeras i NOWO Fund. Fonden bygger på ett etiskt och långsiktigt sparande och genom aktiv förvaltning växer dina pengar på ett ansvarsfullt sätt över tid.

Nowos sparformer:

Autospara

Spara pengar till pensionen varje gång du handlar med ditt vanliga bankkort. För varje köp du gör läggs det på 3 procent som går till ditt sparande i NOWO. Du kan enkelt ändra hur många procent du vill spara.

Spara när du handlar online

Genom att utgå från NOWO när du handlar på nätet får du pengar tillbaka från butikerna till ditt privata sparande. Du handlar och betalar som vanligt i nätbutiken och det enda du behöver göra är att vara medlem i NOWO.

Dagspara

Sätt upp ett automatiskt Dagspar och spara en liten summa varje dag. Du väljer själv hur mycket du tycker är rimligt att sätta undan dagligen till ditt privata sparande. Beloppet dras från ditt registrerade kort i NOWO-appen.

Snabbspara

Har du en summa över som du vill investera? Med några enkla klick kan du Snabbspara från ditt anslutna kort i NOWO-appen till ditt privata sparande. Du kan Snabbspara när du vill och hur mycket eller lite du vill, allt beroende på dina egna förutsättningar för dagen.

Alla investeringar är förenade med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Mer information finns att att tillgå via: www.tellusfonder.seFondens medel får placeras i överlåtbara värdepapper, penningmarknadsinstrument, derivatinstrument, fondandelar samt på konto hos kreditinstitut.