ANNONSInnehåll från HORNBACH Bygg- och trädgårdsmarknad

Så bygger du altan – smarta tips att tänka på innan du sätter igång

Våren väntar runt hörnet och drömmer du om en uteplats att njuta av i solen är det dags att börja planera redan nu. 

– När du ska bygga en altan är det viktigt att börja med en bra grund, säger Alex Tarverdi på HORNBACH.

EXTERN LÄNK: Få tips och inspiration för att skapa din ultimata uteplats.

Det finns flera saker att tänka på när du ska bygga en altan. Steg ett är att börja med att markera ut altanens storlek och tänkta hörn. Därefter ska du markera ut var betongplintarna ska stå och var marken ska grävas ut. För att bygga trall krävs även rätt verktyg. Ett vattenpass är alltid nödvändigt att ha hemma. Utöver det behövs en kap- och gersåg, sticksåg och en bra skruvdragare, gärna med knackfunktion. 

Olika förutsättningar kräver olika lösningar, och vilken typ av grund du ska ha beror på vilken mark du har hemma i trädgården. 

– När man bygger en altan ska man undvika att lägga reglarna direkt mot marken, då drar de till sig fukt och ruttnar snabbare, säger Alex Tarverdi, expert inom bygg på HORNBACH.

Om du har en hårdpackad jord som underlag finns det flera alternativ att välja på. Bygger du lågt på jämnt underlag kan du lägga reglarna på betongplattor. 

– Jag skulle då rekommendera att du lägger en bit syllpapp mellan betongplattan och regeln så att fukt inte kryper upp i reglarna, förklarar Alex Tarverdi.

Vill du istället bygga en hög altan ska du bygga den på plintar, som du antingen kan gjuta själv eller köpa färdiga. Vid ett mjukare underlag kan plintarna behövas placeras djupare, då kan det vara bättre att gjuta egna.

Tips! Rulla ut en fiberduk för att reducera risken att växter kommer upp mellan plankorna. Det kan du göra i slutet precis innan du börjar skruva på trallen.

4 tips när du bygger altan

Innan du sätter igång med ditt altanbygge finns det några saker att ha i bakhuvudet som kan underlätta för dig under projektets gång.

1. Få raka linjer
När du ska markera raka linjer är en snörslå att lita på. Med hjälp av den kan du göra perfekt raka linjer över en lång sträcka. Bygger du trall? Prova att snörslå var tredje rad med trall för att få ett jämnt avstånd och en rak referens att skruva brädorna emot.

2. Integrera stolparna
För att få ett stadigt räcke kan du låta stolparna vara en del av den bärande konstruktionen. Du kan till exempel fästa stolparna i en bärlina och såga ut trallen runt om för att få en snygg och praktisk design.

3. Skippa inte kanterna
Lägg lite tid på att få till fina kanter, synligt ändträ är sällan uppskattat. Gör en fris eller en avslutande sarg som täcker och dessutom skyddar mot stötar och slag.

4. Bygg effektivt och smidigt
Att bygga en altan på egen hand kan ta tid, men genom att vara två går jobbet betydligt snabbare och många kvadratmeter kan hinnas med på en dag. Tips! Låt en kapa plankorna i rätt längder och märka ut med snörslå, medan den andra skruvar fast trallen.

Steg för steg:

Så lägger du trall med synliga skruvar
Det vanligaste är att lägga trall med skruv och ibland vid hårdare träslag kan förborrning behövas. Här är det viktigt att tänka på att inga skruvhuvuden sticker upp ovanpå trallen så att någon skadar sig.

1. Om du använder ett hårt träslag, förborra trallbrädan med en borrdimension anpassad till skruven. Tänk på att hårdträ alltid borde förborras i och med sin höga densitet.

2. Välj rostfria skruvar som håller länge och kom ihåg att inte skruva in skruven för djupt – hela skruvskallens ovansida ska vara synlig. Det finns annars en risk att det samlas vatten i hålet som går in i ändträet.

3. Använd passbitar för att hålla ett jämnt avstånd och för att få rörelseutrymme mellan brädorna. Du kan också använda ett spännband för att tvinga ihop trallbrädorna mot distanserna. Fortsätt likadant med alla brädor, sedan är du klar.

Så lägger du trall med clipssystem 

Använder du trall i träkomposit kan clipsmetoden vara ett alternativ. Det finns även andra varianter av clips för trätrall om du vill ha en dold skruvmontering och jämn avståndsfördelning mellan trallbrädorna.

1. Börja med att montera startclips i regelverket, skruva fast clipsen ”löst”. Montera fast första trallbrädan, mät av med vattenpass och dra åt clipsen.

2. Gör på samma sätt med förbindningsclips mellan varje trallbräda. Skjut in trallen och skruva fast clipset på trallbrädans ovansida.

3. Avsluta med avslutningsclips. Täck ändarna med tillhörande tillbehör alternativt med valfri trallbräda eller annat byggträ.

Här är vinnaren i HORNBACH:s tävling

Tillsammans med designduon Front/ arrangerade HORNBACH en tävling med syfte att uppmuntra fler till att väcka sin skaparglädje – utmaningen var att bygga en stol. De tävlande fick sedan ta en bild och skicka in sina bidrag för att ha chans att vinna ett presentkort värde 15 000 kronor.

Vinnaren blev Karl Nyblom som byggde en lounge-grupp till vardagsrummet. Så här löd motiveringen av juryn:

“I hård konkurrens med flertalet kreativa bidrag föll valet på Karl Nybloms fina stol, en klassisk stol som kan placeras i de flesta rum i bostaden. Stolen är dessutom prisvärd då kostnaden för att bygga den inte är speciellt stor, samtidigt som den utstrålar ett exklusivt utförande.”

På liknande sätt som stolen från Front/ har Karl med relativt enkla medel lyckats skapa en ombonad känsla med sin design.
– Kombinationen av det hårda träet med den mjuka fårpläden och kudden var något som föll oss i smaken, säger Andreas Larsson på HORNBACH, som var en av jurymedlemmarna.

Hej Karl! Hur gick tankarna när du designade stolen?
– Jag har alltid haft ett stort intresse av att designa och bygga mina egna möbler, det mesta i trä. Nu har jag byggt sex stolar och ett bord. Här har jag siktat på en lite oversized fåtölj med en ganska stram, enkel design, som ändå blir mysig och skön med fårskinn och kuddar som komplement. 

Hur känns det att kamma hem förstapriset?
– Det känns ju såklart jätteroligt! Vi hade önskemål här hemma om en sittgrupp med lite ”lounge-känsla” där man kan slå sig ner och umgås eller bara sitta och läsa. 

Vad är nästa byggprojekt i hemmet?
– Jag är nog en ganska kreativ person och har alltid ett (eller flera) projekt på gång. Nu håller jag på och klurar på att bygga ett 40 kvm hus på tomten där jag har för avsikt att inte bara bygga, utan också fälla träd och såga upp allt material till bygget. Förhoppningen är dessutom att använda mig av återbrukat material. Men närmast väntar fönsterrenovering, vi bor i ett gammalt hus och det kräver ständigt underhåll. 

Går du också i renoveringstankar eller behöver byggmaterial och tips inför ditt kommande projekt? På HORNBACH kan du få vägledning och hitta rätt verktyg.

– När vi gått igenom alla bidrag som kommit in i tävlingen är det roligt att se att det finns så många duktiga hemmasnickare runt om i landet. Vi hoppas att tävlingen har inspirerat fler till att våga sig på att bygga en egen stol. För vad kan vara mer njutbart än att få sitta i sin egenbyggda stol, säger Andreas Larsson, marknadschef på HORNBACH.

EXTERN LÄNK: Hitta allt byggmaterial från HORNBACH här.

Karl Nyblom blev den lyckliga vinnaren i HORNBACH:s tävling.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och HORNBACH Bygg- och trädgårdsmarknad och ej en artikel av LEVA&BO

Så här gjorde DIY-experten sin version av stolen

Så här gjorde DIY-experten sin version av stolen

Se Instagram-profilens hemmabyggda stol – så gjorde hon denFör Instagram-profilen Victoria Svensson är skaparglädjen stor. Nu vill hon inspirera fler till att bli mer kreativa i sina hem.– Att ha roligt under projektets gång medan man skapar är det allra viktigaste,...

läs mer
Så bygger du ditt eget bord – steg för steg

Så bygger du ditt eget bord – steg för steg

Så bygger du ditt eget bord – steg för stegTa fram din kreativa sida och bygg ditt eget unika bord – här är allt du behöver för att lyckas. EXTERN LÄNK: Se hela DIY-guiden här.Hemmagjord konst, en ny spegelvägg eller kanske den omtalade svamplampan? DIY-trenden är...

läs mer
Här är nya trendiga stolen – så bygger du den själv hemma

Här är nya trendiga stolen – så bygger du den själv hemma

Här är nya trendiga stolen – så bygger du den själv hemmaHitta skaparglädje och kreativitet och låt naturen få träda fram i ditt hem.– Vi växte upp i familjer där vi alltid har byggt saker och än idag har vi arbetarhänder snarare än skrivbordshänder. På så sätt går...

läs mer