ANNONSInnehåll från HORNBACH Bygg- och trädgårdsmarknad

Så bygger du ditt eget bord – steg för steg

Ta fram din kreativa sida och bygg ditt eget unika bord – här är allt du behöver för att lyckas. 

EXTERN LÄNK: Se hela DIY-guiden här.

Hemmagjord konst, en ny spegelvägg eller kanske den omtalade svamplampan? DIY-trenden är populär och slutar aldrig att överraska. Att skapa sina egna möbler och hitta nya kreativa lösningar för att inreda hemmet fortsätter vara trendigt – så även i år.  

Vill du våga på dig ett lite större DIY-projekt? Med HORNBACH:s guide visar vi dig hur du enkelt kan bygga ditt eget matbord med kryssben.

Tips! För att göra din möbel unik kan du betsa eller måla bordet i en färg som du gillar. Nästa gång du har besök kan du stolt berätta att du själv har byggt bordet.

Det här behöver du:

Fogsvans eller kap- och gersåg
Blyertspenna
Tumstock eller talmeter
Vinkelhake
Stämjärn
Slipkloss

Material:
11 st reglar 45×145 mm totalt ca 16 m
2 st reglar 45×45 mm totalt ca 2 m
1st regel 45×120 mm totalt ca 1,5 m
Sandpapper p120
6×80 mm skruv
4×40 mm skruv
6×120 mm skruv
Trälim

Steg-för-steg-guide

1. Kapa sju stycken reglar (45x145mm) till en längd på 1800mm och slipa av ändarna med sandpapper.

2. Lägg de kapade reglarna på en plan yta. Mät 250mm från reglarnas båda kortsidor och märk ut med en blyertspenna. 

3. Såga av två mindre reglar (45x45mm) till en längd på 975mm. Dessa reglar ska vara cirka 40mm kortare än bordets bredd. 

4. Såga ändarna på de två mindre reglarna i 45 graders vinkel. Det gör du enklast med en kap- och gersåg. Slipa av med sandpapper. Placera de mindre reglarna vid linjen du mätt ut från bordets båda kortsidor. De ska ha cirka 20mm marginal till bordets långsidor. 

5. Skruva fast de mindre reglarna (45x45mm) med 6x80mm skruv i de grövre reglarna (45x145mm) som utgör bordsskivan.

6. Mät 705mm från en mindre regel (45x45mm) och rita ut en ny linje tvärs över bordet. Detta för att få en totalhöjd på bordet på 750mm. 

7. Lägg en grövre regel (45x145mm) diagonalt över bordet, från änden på den mindre regeln till markeringen 705mm och rita ut vinkeln. Såga sedan totalt fyra stycken sådana reglar. 

8. Lägg ut två kapade reglar i ett kryss. Var noga med att ändarna ligger mot 45×45-regeln samt mot 705mm-markeringen. Gör markeringar för urjackningar med hjälp av en vinkelhake.

9. Märk ut halva tjockleken (22,5mm).

10. Såga så många snitt som möjligt inom markeringarna och använd ett stämjärn för att få bort träet. 

11. Limma vid urjackningen med trälim och skruva fast de två benen med fyra stycken 4x40mm skruv. Gör det med båda kryssbenen. 

12. Limma nedre delen på ena sidan av kryssbenen på både in- och utsidan och sammanfoga med 6×80 mm skruv, två skruvar per ben och sida. Det går att skruva från bara insidan också, men bordet blir stabilare om du skruvar från båda håll. Repetera steg 6-12 för att göra bordets andra kryssben. 

13. Mät längden mellan kryssbenen nere vid den mindre regeln (45x45mm), för att få ut längden på den grövre regeln (45x120mm) som ska monteras mellan kryssbenen. Kapa en grövre regel efter detta mått och slipa av ändarna med sandpapper.

14. Mät ut kryssbenens mitt och gör en markering. Rita sen ut var den grövre regeln (45x120mm) ska skruvas fast (centrum på krysset). Limma ändarna med trälim och skruva fast från utsidan med 2 stycken 6x120mm skruv – vid varje kryssben.

15. Avsluta med att vända på bordet och gör eventuella justeringar så att bordet står stabilt.

EXTERN LÄNK: Hitta allt byggmaterial på HORNBACH.

Byggvaruhuset HORNBACH har tillsammans med Front/ skapat designstolen kallad Green Hideaway.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och HORNBACH Bygg- och trädgårdsmarknad och ej en artikel av LEVA&BO

Så här gjorde DIY-experten sin version av stolen

Så här gjorde DIY-experten sin version av stolen

Se Instagram-profilens hemmabyggda stol – så gjorde hon denFör Instagram-profilen Victoria Svensson är skaparglädjen stor. Nu vill hon inspirera fler till att bli mer kreativa i sina hem.– Att ha roligt under projektets gång medan man skapar är det allra viktigaste,...

läs mer
Här är nya trendiga stolen – så bygger du den själv hemma

Här är nya trendiga stolen – så bygger du den själv hemma

Här är nya trendiga stolen – så bygger du den själv hemmaHitta skaparglädje och kreativitet och låt naturen få träda fram i ditt hem.– Vi växte upp i familjer där vi alltid har byggt saker och än idag har vi arbetarhänder snarare än skrivbordshänder. På så sätt går...

läs mer