ANNONSInnehåll från HORNBACH Bygg- och trädgårdsmarknad

Här är nya trendiga stolen – så bygger du den själv hemma

Hitta skaparglädje och kreativitet och låt naturen få träda fram i ditt hem.
– Vi växte upp i familjer där vi alltid har byggt saker och än idag har vi arbetarhänder snarare än skrivbordshänder. På så sätt går det här projektet ända tillbaka till våra rötter,
säger duon Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren som står bakom den nya designstolen i samarbete med HORNBACH. 

EXTERN LÄNK: Steg-för-steg-guide – se hur du bygger stolen här.

Höga trädstammar, färgstark mossa och gröna blad så långt ögat kan nå. För Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren, grundare av Front/, har naturen alltid varit en viktig plats för avkoppling.
– Vi växte upp väldigt nära skogen och det var där vi ofta lekte och brukade bygga små trädkojor. Vi frågade till och med våra föräldrar om vi kunde sova över i skogen. Där kände vi oss trygga och fria på samma gång.

På senare år har de blivit mer och mer intresserade av att se på naturen som designers och vilken roll den kan spela i deras skapande.
– Vi läste många studier om de gynnsamma effekterna av grönområden och började titta på olika element i vårt dagliga liv som vi kunde ta in. Det behöver inte nödvändigtvis vara naturen som sådan, men det kan vara föremål som härmar eller liknar naturen eller helt enkelt skapar en naturliknande atmosfär, som att sitta på en sten eller sitta i en glänta med solen som kommer fram, berättar de.

Målet blev att återskapa en möbel som låter alla uppleva naturen, även människor som bor i städer där det saknas grönområden. I samarbete med byggvaruhuset HORNBACH skapade Front/ designstolen Green Hideaway, en lugn plats dit du kan dra dig undan för att läsa eller bara koppla av. Se det som din egen skog i ditt eget vardagsrum.

– När man tittar på Green Hideaway fångar de vertikala linjerna ens uppmärksamhet på en gång. Deras rundade form omsluter personen som sitter i stolen, vilket är en tydlig designreferens till den klassiska svenska pinnstolen. Samtidigt är detta en vuxenversion av trädkojan – linjerna är grenar som man gömmer sig bakom och kikar ut från, säger Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren håller med.

Designduon förklarar vidare:
– På så sätt, omgiven av grönt, har du ditt eget lilla krypin där du kan se lite av ljuset som kommer igenom, helt för dig själv.

Inspirationen till Green Hideaway kom delvis från naturen, dess olika texturer och färger.

Få utlopp för din kreativitet

När Sofia Lagerkvist var liten älskade hon att följa med sin pappa i jakt på nya ideér för framtida projekt.
– Min pappa var snickare och hantverkare och jag älskade att gå till byggvaruhuset där jag kunde titta på alla verktyg och leka med dem. Väldigt tidigt hade jag även mina egna verktyg som jag använde till mina små projekt, säger hon.

Att gå till byggvaruhus är idag en stor inspirationskälla för designskaparna som tittar på olika material och noterar små detaljer.

– Det är just så vi tog oss an vårt nuvarande konsthantverk. Vi besökte HORNBACH i Stockholm där vi rörde och testade saker. För oss är detta en mycket viktig del av processen – att faktiskt röra vid materialet och se hur det fungerar och hur det ser ut i sin helhet. Detta praktiska tillvägagångssätt går igen i hela designprocessen, förklarar de.

När Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren designar en möbel vill de att den ska vara användbar, elegant och framför allt unik. I skapandet av stolen tänkte de lite extra på att den inte skulle vara alltför svår att återskapa. Anledningen? Tillsammans med HORNBACH vill de nu uppmuntra alla hemmafixare och gör-det-själv-entusiaster att bygga stolen från grunden. 

– Det är därför vi gjorde det så enkelt och praktiskt som möjligt genom att bara kombinera ett fåtal material, säger designduon.

Hitta allt byggmaterial för att skapa stolen på byggvaruhuset HORNBACH.

EXTERN LÄNK: Steg-för-steg-guide – se hur du bygger stolen här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och HORNBACH Bygg- och trädgårdsmarknad och ej en artikel av LEVA&BO

Så här gjorde DIY-experten sin version av stolen

Så här gjorde DIY-experten sin version av stolen

Se Instagram-profilens hemmabyggda stol – så gjorde hon denFör Instagram-profilen Victoria Svensson är skaparglädjen stor. Nu vill hon inspirera fler till att bli mer kreativa i sina hem.– Att ha roligt under projektets gång medan man skapar är det allra viktigaste,...

läs mer
Så bygger du ditt eget bord – steg för steg

Så bygger du ditt eget bord – steg för steg

Så bygger du ditt eget bord – steg för stegTa fram din kreativa sida och bygg ditt eget unika bord – här är allt du behöver för att lyckas. EXTERN LÄNK: Se hela DIY-guiden här.Hemmagjord konst, en ny spegelvägg eller kanske den omtalade svamplampan? DIY-trenden är...

läs mer