Tioårsfirandet
som aldrig tar slut
27 drömprojekt är klara – och fler kommer

Byggkedjan fyllde tio år och firade med en unik satsning.
– Vi ville ge något extra tillbaka till samhället och gynna det viktiga föreningslivet, säger Maria Mellström, projektledare för XL-Hjälpen.
Tre år senare har 27 ideella organisationer fått hjälp att förverkliga sina drömprojekt. 2022 kan det vara din förenings tur.
Det var tänkt som ett projekt under jubileumsåret 2019. XL-Hjälpen var ett samhällsnyttigt sätt att uppmärksamma att byggkedjan XL-Bygg fyllde tio år.
Men festen har inte tagit slut. Fler och fler ideella föreningar och organisationer kan fira att de får sina drömmar uppfyllda. De får hjälp med byggprojekt som de inte hade klarat på egen hand.
– Efter det första året av XL-Hjälpen såg vi att behovet var otroligt stort. Vi kände att det här var något vi verkligen ville fortsätta med, berättar Maria Mellström.
Hon är projektledare för XL-Hjälpen som nu går in på sitt fjärde år.
Från Malmö till Boden
Från Malmö till Boden, från Mölndal till Gotland.
Det är ridsällskap och en roddklubb, fotbollsföreningar och friluftsfrämjandet, en skoterklubb och en skola, skidklubbar och sjöräddningssällskapet. Och många fler.

Hur mår ditt tak? Kolla innan det är för sent!
Hustak har en livslängd på 30–50 år eller mer. Men hur mår ditt tak? Med årliga hälsokontroller av taket kan du upptäcka varningssignalerna innan skadorna och kostnaderna skenar.
Även ett ganska nylagt tak kan ha brister. Oväder med kraftig blåst får takpannor att hamna fel eller gå sönder. Det kan vara början på ett litet läckage, som på sikt skapar stora problem om det inte åtgärdas. Så här håller du koll på takets hälsa:
1. Om huset har kallvind börjar du där. Fuktfläckar eller mögel i undertaket är dåliga tecken. Titta extra runt genomföringarna. Där är risken för läckage störst. Oavsett typ av tak är det bra att se över det varje vår och höst. Och efter oväder.
2. Utvändigt kontrollerar du att alla pannor ligger på plats och är hela. De spruckna bör bytas. Lyft på pannorna här och där för att checka så att läkt och takpapp inte är fuktigt. Nockpannorna är extra utsatta. Se att de sitter fast. De bör vara spikade.
3. Mycket påväxt kan innebära att pannan är skadad. De flesta takpannor får mossa förr eller senare. Mossan binder fukt, kan täppa igen luftspalter och dölja eventuella skador. Det är bäst att ta bort mossan. Det går ofta med en vanlig kvast.
4. Det är viktigt att takets avvattning fungerar. Rensa gärna hängrännor och stuprör från löv och kvistar varje vår och höst. Om vattnet inte rinner undan kan både tak och fasad skadas. Till sist: Använd alltid säkerhetsutrustning när du är uppe på taket!
Broar och hinderbanor
Här är några exempel på vad föreningar har fått hjälp med.

Broar i skogen: Stora Stenen i Umeå är ett ovanligt friluftsområde med en förening som arbetar för att alla ska kunna komma ut i naturen. De har tillgänglighetsanpassat skogen med broar och bryggor av trä. Dessa behövde repareras och det blev gjort genom XL-Hjälpen.
Läktare: Hölö Ridklubb, Bjuråker Gif och Hangvar SK är några av föreningarna som fått nya träläktare byggda. Karlstad 4H-förening fick en mobil läktare som de kan ställa var som helst på sin anläggning.
Så funkar XL-Hjälpen
Till XL-Hjälpen kan ideella föreningar och organisationer nominera ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. I samarbete med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare kan XL-Hjälpen förverkliga föreningars byggdrömmar. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Alla förslag utvärderas av en jury.
Vi som står bakom XL-Hjälpen är XL-BYGG som är en kedja bestående av 100 fristående bygghandlare över hela Sverige.

Vindskydd: Tack vare Friluftsfrämjandet i Karlsborg och XL-Hjälpen har scoutgrupper och allmänheten fått en skyddad plats för upp till 20 personer mitt ute i naturen. För övernattningar eller bara en stunds fikapaus.
Påstigningsramper: Kalmarbygdens Fältrittklubb och Eds Ryttarsällskap vill göra ridsporten tillgänglig för så många som möjligt. Klubbarna fick hjälp att bygga varsin påstigningsramp så att fler kan ta sig upp i sadeln enklare.

Hinderbana: Jössefors IK i Arvika fick sitt utegym kompletterat med en hög och brant ramp som är en utmaning att ta sig upp på.
Unikt mötesrum: Skövde Handbollsflickor saknade en plats för teoripass och umgänge. En del av läktaren byggdes om till mötesrum med utsikt över handbollsplanen.
Skateramp: I flera år hade elever på Emiliaskolan i Höör kämpat för att få en skateramp. Gång på gång hade de fått nej från de vuxna, av ekonomiska skäl. XL-Hjälpen sade ja.
”Det är ett riktigt lagspel mellan föreningen, ortens XL-Bygghandlare, en lokal proffsbyggare och våra starka leverantörer.”
Lagspel när det är som bäst
Att projekten ger efterlängtade läktare, altaner, bryggor, påstigningsramper, mountainbikehinder, nya tak och avbytarbås är huvudsaken. Men vägen dit är också betydelsefull.
Där har XL-Hjälpen en stor sak gemensamt med de flesta ideella föreningar. Lagarbetet står i centrum.
– Det är roligt att se vilka fina och nära samarbeten som utvecklas i de här byggprojekten. Det är ett riktigt lagspel mellan föreningen, ortens XL-Bygghandlare, en lokal proffsbyggare och våra starka leverantörer, säger Maria Mellström.

Maria Mellström, projektledare för XL-Hjälpen.
Efter 27 projekt på tre år är det dags för nya under 2022.
Vilka föreningar blir vinnare i år? Det vet ingen ännu. Ansökningsperioden för XL-hjälpen pågår till 20 mars.
