Annons | Innehåll från XL-BYGG

Okända hemma
men idoler i USA

Nu kan fler komma och se Sveriges superlag

De är ett av världens bästa lag. Men hemma i Malmö får spelarna sällan uppmärksamhet.
   – På turneringar runt om i världen är vi som megakändisar och får skriva autografer, berättar Mina Dadashzadeh, spelare och coach i Crime City Rollers.
   Men nu kan fler se Sveriges bästa rollerderby-lag. Från den nya läktaren i hemmahallen.

Sekunderna tickar och det ser låst ut. En pulserande klunga av tio personer på rullskridskor, fem mot fem. De åker runt en oval bana, men just nu har ingen av dem fart.

Blockeringar och mänskliga murar försöker hindra motståndaren med stjärnhjälm, jammern, att passera.

Plötsligt exploderar det. En spelare med stjärna på hjälmen lösgör sig. Under bråkdelen av en sekund har en lucka öppnats. Med vaggande finter, några explosiva skateskär och ett par piruetter i hög fart har jammern trixat sig förbi motståndarna och plockat ett gäng poäng.

Tempoväxlingarna, kroppskontrollen och den individuella elegansen mixas med det hårda och samtrimmade kollektivet. Det är ställningskrig, hög fart, kroppskontakt och tacklingar som kan se våldsamma ut.

I en tidigare hangar på ett industriområde i Malmö håller Sveriges bästa lag i rollerderby hus. De nybyggda läktarna har gjort hallen mer välkomnande.

– I vårt lag ger alla alltid allt även på träning. Och eftersom det är en fullkontaktsport blir det mycket fajt och starka känslor. Det händer väldigt ofta att någon blir arg. Oftast stannar det på banan och rinner av en sen. Men i vissa fall har det hängt kvar länge och då har lagkaptenen fått medla och prata om problemet med de inblandade, säger Mina Dadashzadeh.

Bräkande tv-kommentatorer

Hon är 33 år och spelare i Crime City Rollers. Men denna vinter pausar Mina Dadashzadeh spelet på grund av graviditet. Istället är hon tränare och bench-coach. Hon dirigerar Malmölaget från sidan.

– Det jag älskar mest med den här sporten är att man måste använda huvudet så mycket. Jag älskar att hitta och utveckla nya strategier och nya sätt. Det finns alltid något att träna på och det är så himla kul att gå på träningarna.

Till skillnad från andra lagsporter måste lagen i rollerderby i varje ögonblick ha fullt fokus på både försvar och anfall samtidigt. Det ger en unik taktisk komplexitet.

Sporten lockar storpublik i USA och får amerikanska tv-kommentatorer att analysera och bräka entusiastiskt:

”Spectacular spin there! It gets her thru on the inside line for four points. What a control she has!”

Coachen Mina Dadashzadeh dirigerar Crime City Rollers spelare under en träning.

Underground-kändisar

Crime City Rollers är bland de tio-femton främsta lagen i världen. När det inte är pandemi flyger Malmölaget varje år över Atlanten och spelar rollerderbyns stora internationella mästerskap mot de bästa från Nordamerika och resten av världen.

– När vi är på turneringar i USA och andra länder får vi skriva autografer hela tiden. Vi är underground-kändisar på något knäppt sätt. Efter att ha spelat där och blivit behandlad som en megakändis kommer man hem till sitt jobb i Malmö. Där är allt är precis som vanligt, som att ingenting har hänt, säger Mina.

Men nu har det hänt något som gör att fler kan få upp ögonen för Crime City Rollers och se dem på plats.

Föreningens håller till i en före detta hangar på ett industriområde intill Rosengårds station. Tills nyligen var det en stor tom yta vid hallens ena kortsida. Där fanns några soffor och sittunderlag.

Nu står där två nya läktare och lyser upp med sin ljusa plywood. De kom till på ett oväntat sätt.

Alla får vara med – utom män

”Vi blev väldigt förvånade”

Crime City Rollers hade länge drömt om att skapa en bättre plats för publiken.

– Vi ville kunna ta emot fler åskådare. Och vår sport är bäst att titta på snett uppifrån. Vi ville också visa Malmö Stad att vi vill utveckla vår hall och att den inte borde rivas, som det tidigare fanns planer på.

Maria Sjöström i styrelsen hittade XL-Hjälpen och föreslog att föreningen skulle skicka in en nominering. 

– Jag tänkte: ”Ja ja, skriv du den där ansökan! Jag orkar inte…” Det kändes lite som att köpa en skraplott. Ingen trodde att vi skulle vinna. Sen blev alla väldigt förvånade. Jag var förvånad bara över att ansökan blivit inskickad. Och när vi fick beskedet att de valt oss bland flera tusen blev vi skitglada. Då tänkte jag ”wow”! säger Mina Dadashzadeh.

 

Så funkar XL-Hjälpen

Till XL-Hjälpen kan ideella föreningar och organisationer nominera ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. I samarbete med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare kan XL-Hjälpen förverkliga föreningars byggdrömmar. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Alla förslag utvärderas av en jury.

Vi som står bakom XL-Hjälpen är XL-BYGG som är en kedja bestående av 100 fristående bygghandlare över hela Sverige.

Personerna
bakom dröm-
projektet

Klicka på plussen för mer information

Byggde efter föreningens skiss

XL-Bygg Hans Anders, en byggbutik i Malmö, fick uppdraget att hålla i projektet. 

– XL-Hjälpen var nystartad då. Jag gick igång rejält på det här, att få hjälpa föreningar med viktiga saker. Och att hjälpen kommer från XL-Bygg är jag väldigt stolt och glad över, säger Victor Nyberg, marknadsföringsansvarig XL-Bygg Hans Anders.

Victor Nyberg på XL-Bygg Hans Anders blev glad över att få ratta projektet att bygga läktare åt Crime City Rollers.

Victor och hans arbetskamrater valde att samarbeta med Byggmästar’n i Skåne.

– Under projektets gång var tjejerna i Crime City Rollers hela tiden väldigt måna om att allt skulle flyta på bra. De tog sig tid att komma ner till hallen, prata med oss och hjälpa till med frågor som vi eller snickarna hade, berättar Victor Nyberg.

XL-Hjälpens samarbetspartners

– Föreningen hade tagit fram en skiss på hur de önskade att läktaren skulle se ut. Vi utgick från den och tänkte ut en ganska enkel konstruktion, säger Patrik Blidberg på Byggmästar’n, och fortsätter:

– Vi skruvade ihop reglar i en grundstomme som var formad ungefär som stolar. Sedan klädde vi med plywood. De blev helnöjda med resultatet. Jag har själv varit med i föreningslivet och vet att man blir enormt glad för all hjälp man kan få.

Patrik Blidberg och hans arbetskamrater på Byggmästar’n i Skåne gjorde konstruktionen och byggde läktarna.

Hängplats för medlemmarna

Till slut stod där två nya fristående läktare med fyra nivåer. Från baksidan når man förvaringsutrymmen som finns under sittplatserna.

– När allt var klart kände jag bara tacksamhet från föreningen sida. De var väldigt glada att de fick hjälpen. De tog inte alls för givet att de skulle få en läktare bara så där, utan de uppskattade verkligen arbetet som alla gjorde, säger Victor Nyberg, på XL-Bygg Hans Anders.

– Läktarna blev jättefina och känns väldigt proffsiga. Och de är inte bara bra för publik på matcher. De är också en otroligt bra plats för våra medlemmar att hänga på när de inte själva är nere på banan och tränar, säger Mina Dadashzadeh.

”Läktarna blev jättefina och känns väldigt proffsiga.”

Ingen är ”för dålig”

Crime City Rollers är så mycket mer än bara elitlaget som skriver autografer i USA. En stor del av medlemmarna finns i ungdoms- och breddverksamhet.

– Många personer som kommer till vår förening har aldrig känt sig inkluderade i idrottssammanhang tidigare. De har upplevt ett utanförskap. Här hittar de gemenskap. Hos oss ska ingen behöva höra eller känna: ”Du är för dålig och får inte vara med.” Oavsett hurdan du är eller vilken ålder du har så är du välkommen i Crime City Rollers.

Världens svåraste sport?

Tack för att vi fick
hjälpa Crime City Rollers!

”Malmö Crime City Rollers utövar en sport som säkert är okänd för många men tveklöst på frammarsch. Föreningen består nästan helt av tjejer och icke-binära, som inte sällan känt sig exkluderade från den övriga idrottsvärlden. De har hittat hem i den här tuffa fullkontaktsporten. Vi inspirerades av medlemmarnas driv. Och med läktaren vi byggt hoppas vi bidra till att fler snörar på sig rullskridskorna. Tack för att vi fick hjälpa till.”

Victor Nyberg, marknadsföringsansvarig XL-Bygg Hans Anders, Malmö.