Annons | Innehåll från XL-BYGG

Barnens multiplan
byggdes på rekordtid

En timme efter beskedet började hockeyklubben gräva

Bygget tog sju veckor. Från grävskopans första tag till invigning av en färdig aktivitetsbana. Trots att den tidiga vintern kom emellan.
– Otroligt att allt gick så snabbt. Det har varit en fantastisk uppslutning av lokala företag och föreningsmänniskor, säger Stefan Ahlin i Clemensnäs Hockey.

Det blev några sommarmånader av oviss väntan. I slutet av september kom beslutet från Skellefteå kommun.

Clemensnäs HC fick tillstånd att bygga sin anläggning för spontanidrott på den kommunala markytan mellan ishallen och skolan i Ursviken.

Då fick hockeyklubben bråttom.

– Startbeskedet kom klockan nio en måndag morgon. Fem över nio ringde jag vår markentreprenör. Klockan tio var de på plats med grävmaskin och började gräva ur, berättar Stefan Ahlin.

300 ton järnsand, som också kallas granulering, skulle läggas i som isolerande fyllnadsmaterial.

– Totalt var det tio lastbilsflak med granulering. De fem första lassen kom redan på eftermiddagen den första dagen.

Vad ingen visste då var att säsongens första snö skulle falla i Skellefteå redan i mitten av oktober. Och att det ovälkomna vädret skulle äventyra gjutningen av betongplattan.

”Magiskt att bli utvald”

Clemensnäs HC är en hockeyklubb som tänker större. Föreningen fokuserar inte bara på is, klubbor och puckar.

– I mer än tio år har det varit en dröm att få till en multiarena. När min grabb var tio-tolv år spelade han med sina kompisar på parkeringsplatser och andra asfaltsytor. De körde inlinehockey, basket och annat. Vi ville ha ett bättre ställe där fler barn kan uppmuntras till spontanidrott. En plan som är till för alla, inte bara för dem som gillar hockey, säger Stefan Ahlin.

Stefan Ahlin var den i hockeyklubben som skickade in nomineringen till XL-Hjälpen.

Han har i många år varit lagledare i ett av föreningens ungdomslag och är idag suppleant i Clemensnäs HC:s styrelse.

Stefan Ahlin drev på i föreningen för att multiplanen skulle bli verklighet, och han skickade en nominering till XL-Hjälpen.

– Det var helt magiskt att vi blev utvalda. Men det var ändå med skräckblandad förtjusning som jag tog emot det positiva beskedet, för jag visste också att det skulle innebära väldigt mycket jobb.

Därför är det viktigt med mångsidig barnidrott

Snön hann före

Klubben tog själv ansvar för de inledande markarbetena med hjälp av en sponsrande entreprenör. I rivstarten under de första dagarna placerades 300 000 kilo järnsand ut. Ideella krafter från föreningen hjälptes åt i skift att köra med markvibratorer för att packa grunden och göra den slät.

– Föräldrar från många av våra lag kom och ställde upp med väldigt kort varsel. Mindre än en vecka efter byggstarten var vi klara för gjutning, berättar Stefan Ahlin.

Då hade det byggts en form och lagts armering. Men snön hann före firman som skulle gjuta betongplattan. 15 oktober lade sig säsongens första vita täcke över Skellefteå. Men det smälte snart och istället kom mer traditionellt höstrusk.

– Vi fick spänna upp stora presenningar och ställa värmefläktar under. Det regnade något fruktansvärt veckan före gjutning.

Så funkar XL-Hjälpen

Till XL-Hjälpen kan ideella föreningar och organisationer nominera ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. I samarbete med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare kan XL-Hjälpen förverkliga föreningars byggdrömmar. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Alla förslag utvärderas av en jury.

Vi som står bakom XL-Hjälpen är XL-BYGG som är en kedja bestående av 100 fristående bygghandlare över hela Sverige.

Drömprojektet och
personerna bakom

Klicka på plussen för mer information

Formen flöt iväg

Ovädret i Västerbotten och Norrbotten gjorde paradoxalt nog att arbetet med Clemensnäs multiplan kunde skyndas på.

– Egentligen skulle betongfirman göra ett jobb i Piteå först, men däruppe hade regnet gjort så att gjutformen flöt iväg. Därför kom de till oss tidigare. Vi hade dränerat tillräckligt och byggt skyddsvallar för att leda bort vattnet.

Jimmy Holmström och hans arbetskamrat från Berglund Bygg skapade träkonstruktionen och nätningen på två veckor.

När betongplattan låg klar var det dags att bygga träkonstruktionerna. Regelverk som restes och nätades, sarger och en läktare. Målramar och basketkorgar.

Berglund Bygg gjorde arbetet ovan mark på uppdrag av XL-Bygg Skellefteå som höll ihop detta XL-Hjälpenprojekt.

– Berglunds är väldigt duktiga. Och de delar våra värderingar kring ungdomar och idrott. Vi hittade varandra snabbt och hade samma bild av vad vi ville göra, säger Roger Lindgren, platschef på XL-Bygg Skellefteå, och fortsätter:

– Alla i projektet har varit väldigt engagerade och positiva och tillsammans klarade vi det på en begränsad tid. Det har varit ett otroligt bra samarbete, fyllt av energi och vilja att få detta klart för ungdomarnas skull. 

”Slutresultatet blev enormt bra och noggrant byggt.”

”Skillnad på proffs och amatörer”

Jimmy Holmström och hans arbetskamrat från Berglund Bygg gjorde sin del av jobbet på två veckor.

– Det funkade kanonbra. Vi hade en tidsplan, och den höll vi. Annars jobbar jag mest med hus och sånt. Det var kul att göra en helt annan byggkonstruktion. Och inte minst roligt att det är en fantastiskt fin anläggning som barn och ungdomar kommer att få glädje och nytta av.

Mellan ishallen och skolan i Ursviken växte aktivitetsbanan fram. Clemensnäs HC:s dröm blev verklighet.

När Clemensnäs HC:s Stefan Ahlin ser tillbaka på projektet säger han:

– Så här stora jobb kan man inte göra på föreningsbasis. Och det är skillnad på proffs och amatörer. Slutresultatet blev enormt bra och noggrant byggt. Materialet har varit förstklassigt med hög kvalitet på virket. Och de har varit väldigt tillmötesgående från XL-Hjälpen.

XL-Hjälpens samarbetspartners

Glad idrottslärare

Det är inte bara hockeyföreningen och barn i Ursviken som är tacksamma över den nya aktivitetsbanan.

– Gympaläraren på skolan som ligger precis intill är jätteglad. Han säger att multiarenan kan användas mycket i idrottsundervisningen. Eleverna kan också sticka dit på rasterna, berättar Stefan Ahlin.

Familjen Ahlin hann inte mycket mer än komma hem från invigningen av aktivitetsbanan innan det ringde i den 14-årige sonens telefon.

– Det var en av grabbens kompisar som undrade om de skulle dra till den nya arenan och spela basket. Sen var de där hela kvällen och spelade.

Byggarens tips: Fixa räta vinklar med tumstocken

Med hjälp av bara tumstocken kan du fixa en rät vinkel mellan exempelvis två väggar som ska byggas. Mät från hörnet och markera 120 cm på ena väggen, och 160 cm på den andra. Anpassa sedan så att diagonalen mellan de två mätpunkterna blir 200 cm. Då är hörnvinkeln precis 90 grader. Du kan också använda mindre eller större mått. Det viktiga är att proportionerna är desamma: 3–4–5. Jag brukar ofta använda ett fem meter långt måttband. Ju längre du gör längderna desto exaktare blir vinkeln.

Jimmy Holmström, Berglund Bygg, Skellefteå.

Tack för att vi fick hjälpa Clemensnäs HC!

”Hockeyklubben har länge haft det här som en dröm. Jag är jätteglad och tacksam för att vi fick hjälpa till med detta. Det har varit fantastiskt inspirerande och det känns riktigt bra. Framförallt för att Clemensnäs HC gör ett stort arbete med ungdomar på gräsrotsnivå och även vill inspirera till spontanidrott. Jag gillar att de tänker större. Aktivitet behöver inte vara lika med hockey. Huvudmålet är att få barn att röra sig mer och med den här aktivitetsbanan når man fler.”
Roger Lindgren, platschef XL-Bygg Skellefteå.