Annons Innehåll från XL-BYGG

Förläng sommaren
med ett nytt uterum

Så gör du – proffstipsen till hemmabyggaren

Är sommaren för kort? Skapa ett eget uterum som förlänger den sköna säsongen!
   Men det finns viktiga saker att tänka på och fallgropar att se upp med.
   Läs de här expertråden innan du börjar planera din nya oas.

Många väljer att glasa in en del av altanen eller bygga ett helt nytt uterum från grunden. Fördelarna med uterum är flera. Vardagsrummet blir mer insynsskyddat. Det kan bli möjligt att odla exotiska växter. Och familjen får en extra plats att umgås. Dessutom kan det bli ett lyft för husets utseende.

Men hur gör man? Byggsats eller platsbyggt? Krävs det bygglov? Vilka vanliga misstag ska man se till att undvika?

Här är de viktigaste frågorna och expertsvaren för dig som vill bygga uterum.

Hur ska det användas?

Ett uterum kan vara så många olika saker. Fundera igenom vad du vill använda det till. Det avgör både storlek och hur det kan byggas.

– Om man inte har tänkt att vara i rummet på vintern funkar det ofta att glasa in en befintlig altan. Ifall den ligger i soligt läge är det viktigt att tänka på att man ska kunna öppna upp mycket av glaset så att rummet inte blir för varmt, säger Marie Lindkvist, säljare på XL-Bygg Ålsäter i Katrineholm.

Om uterummet ska användas året runt blir det dyrare att bygga eftersom det krävs vinterisolering.

– Då behöver man som regel bryta upp trallgolvet för att tilläggsisolera. Det behövs också andra sorters glaspartier och rätt tjocklek på taket för att inte för mycket värme ska läcka ut.

Tänk också gärna tidigt på om du vill ha lampor, infravärme eller annan elektrisk utrustning. Planera i så fall eldragningen tidigt i processen.

Så funkar XL-Hjälpen

Till XL-Hjälpen kan ideella föreningar och organisationer nominera ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. I samarbete med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare kan XL-Hjälpen förverkliga föreningars byggdrömmar. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Alla förslag utvärderas av en jury.

Vi som står bakom XL-Hjälpen är XL-BYGG som är en kedja bestående av 100 fristående bygghandlare över hela Sverige.

Var är bästa platsen?

Ska uterummet sitta ihop med huset eller kanske vara en fristående byggnad som kan fungera som gäststuga? Ta hänsyn till både husets och tomtens förutsättningar.

Placera uterummet där du helst vill gå ut till trädgården, eller nära köket om du vill använda det som matplats.

Om du inte vill att uterummets stora fönster ska ge alltför generös insyn kanske du ska plantera buskar och träd utanför.

Många vill ha uterummet i sydväst, för att få sol under hela eftermiddagen. Västläge är inte heller fel för att fånga kvällens strålar.

Paket eller platsbyggt?

Uterum finns att köpa som färdiga paketlösningar i mängder av varianter. Men om du vill ha en helt egen utformning är det platsbyggt som gäller.

– Om du ska planera och bygga allt själv blir det förstås mer arbete och mer att tänka på. Men det är ofta roligt och du blir mycket mer flexibel. Med en färdig byggsats blir jobbet lite enklare och du sparar tid, säger Marie Lindkvist på XL-Bygg.

Vad gör jag om jag vill glasa in min altan men inte hittar något på marknaden med lagom mått?

– Det går att få glaspartierna skräddarsydda med precis de mått du vill ha. Leveranstiden blir lite längre då men det brukar inte vara något problem om du är ute i hyfsat god tid.

Tak av plast är en populär lösning.

Papp eller plast?

Tak av så kallad kanalplast är en vanlig lösning för uterum. Det finns i olika tjocklekar som isolerar olika bra.

– Man bör ha åtminstone 32 millimeters tjocklek för ett uterum som ska användas från tidig vår till sen höst. Kanalplasttaken säljs som kompletta monteringssatser med plastskivor och aluminiumprofiler, berättar Marie Lindkvist.

Du som inte vill ha ett tak av plast kan satsa på mer traditionella material som råspont och takpapp.

Vilket material du än väljer, och oavsett om det är ett pulpettak (tak med ett fall) eller ett sadeltak (två takfall som möts i en taknock) är det viktigt att räkna ordentligt på konstruktionen. Taket ska ju hålla för vädrets påfrestningar och inte minst ett visst snötäcke.

– I byggbutiken hjälper vi till med hållfasthetsberäkningar så att du väljer rätt dimensioner på reglar och takstolar.

Behövs bygglov för uterummet?

Marie Lindkvist, XL-Bygg Ålsäter i Katrineholm.

Misstag att undvika

Det är viktigt att göra ett bra grundarbete. Om grunden är slarvigt gjord kan den sänka sig i efterhand och bygget bli skevt hur noga du än har mätt allt.

Och hur stort ska du bygga?

Många upptäcker först efteråt att rummet känns smalt och trångt när stolar och bord är på plats. Testmöblera en tänkt plats innan du börjar bygga så får du en bättre bild av hur mycket yta som behövs.

XL-Hjälpens samarbetspartners

Om ni undviker de här fallgroparna och planerar bygget noga finns alla förutsättningar att lyckas med uterummet. Men var beredd på att många moment tar mer tid än ni tror.

När allt är klart kan ni njuta av er nya oas som ni själva har skapat. På våren, sommaren och hösten. Och kanske till och med på vintern.