Föreningarnas
drömmar blir sanna
Gör så här för att få chansen i XL-Hjälpen
Nu förlängs nomineringsperioden till 20 mars – nominera din förening här

Ett antal ideella föreningar kommer att få något stort i år. Men ännu vet de inte om det.
XL-Hjälpen ser till att drömprojekt i föreningslivet blir verklighet.
– Behovet är enormt. Ett byggprojekt av mindre slag kan betyda oerhört mycket för så många, säger Maria Mellström, projektledare för XL-Hjälpen.
I vår kommer kontaktpersonerna i cirka tio föreningar att bli överraskade. De ska få ett besked som får pulsen att gå upp. Som kanske får dem att jubla och skrika, eventuellt fälla en tår. Eller åtminstone känna: ”Wow! Nu ska detta äntligen bli av!”
Det är något som föreningarna inte har trott på och knappt vågat hoppas på.
Men plötsligt ringer telefonen från ett okänt lokalt nummer. Det visar sig vara från närmaste XL-Byggbutik. Personen som ringer har något viktigt att berätta:
– XL-Hjälpen har valt ur er förening. Nu ska vi hjälpa er och se till att ert byggprojekt blir gjort i år.
Vill du att just din förening ska ha chansen att få uppleva detta? Skicka då in en nominering till XL-Hjälpen senast den 20 mars.
Så funkar XL-Hjälpen
Till XL-Hjälpen kan ideella föreningar och organisationer nominera ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. I samarbete med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare kan XL-Hjälpen förverkliga föreningars byggdrömmar. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Alla förslag utvärderas av en jury.
Vi som står bakom XL-Hjälpen är XL-BYGG som är en kedja bestående av 100 fristående bygghandlare över hela Sverige.
”Föreningar går på knäna”
Det finns cirka 200 000 ideella föreningar och organisationer i Sverige. Deras verksamhet bygger nästan helt på frivilligt engagemang och oavlönat arbete.
– Om vi kan hjälpa en förening att genomföra ett sånt här projekt betyder det mycket för så många. Det gör att fler kan få möjlighet att känna samhörigheten och ta del av gemenskapen och den goa stämningen som finns ute i föreningslivet.

Så lyckas du med hemmabygget
Varför inte fixa renoveringen själv? Här är de bästa argumenten för att våga göra egna byggprojekt. Och några viktiga tips på vägen.
Blir du ängslig av att se en verktygslåda? Brukar du påstå att du har ”tummen mitt i handen”? Då är det läge att tänka om. Att bygga själv är både roligt och ekonomiskt. Det får självförtroendet att växa. Och det som du själv har skapat ger större glädje efteråt.
Självklart ska inte vem som helst ge sig på avancerade byggprojekt. Men mindre renoveringar eller okomplicerade tillbyggnader, som exempelvis en altan, är inte så svårt att göra som du tror. Här kommer tre tips för hemmabyggaren:
1. Ha tålamod och avsätt rimlig tid! Det mesta tar längre tid än väntat. Förbered noga och gör en skiss eller ritning. Var noggrann när du bygger grunden så att den står i våg och att vinklarna är räta. Sedan faller resten på plats så mycket enklare.
2. Fråga yrkesmän om råd! I byggbutiken kan du få tips om det mesta, utan kostnad. Allt ifrån vilka material som passar bäst, till vilka verktyg som behövs. Ofta kan du också få gratis hjälp med hållfasthetsberäkningar så att du väljer rätt dimensioner på virket.
3. Ha rätt verktyg! Kap- och gersåg, skruvdragare, vattenpass, tumstock och hammare räcker långt. Spikpistol, tigersåg och en multicutter kan göra underverk i vissa lägen. Du måste inte köpa allt. Att hyra kan vara ett bra alternativ.
Vem kan ansöka till XL-Hjälpen?
– Alla ideella föreningar och organisationer kan nominera sitt drömprojekt och har chansen att bli utvalda.
Vilka kriterier ska ett projekt uppfylla för att kunna komma ifråga?
– Det viktigaste är att projektet är till glädje och nytta för många. Det ska också vara inkluderande och gärna främja rörelse, natur eller friluftsliv. Och det måste vara genomförbart inom en rimlig tid.

Detta tittar juryn på
Maria Mellström tar emot och läser igenom alla nomineringar som kommer in. Sedan är det XL-Hjälpens jury på fem personer som slutligen avgör vilka av de tusentals sökande föreningarna som blir årets vinnare.
Hur kan en förening öka sina chanser att bli utvald?
– Innehållet i nomineringen är jätteviktigt. Vi behöver kunna förstå omfattningen av byggprojektet och vill gärna ha någon form av skiss. Det är också bra med bilder på platsen där det är tänkt att byggas. Om det krävs bygglov eller andra tillstånd behöver detta framgå tydligt. Det måste föreningen fixa själv. Och det är viktigt att rätt person nominerar. Det ska vara någon som är väl insatt, för hen kommer att bli föreningens kontaktperson i projektet.
”Vi ser att det finns så många eldsjälar och så stort engagemang i föreningarna.”
”Blir glad i hjärtat”
Under de tre första åren har projektledaren Maria Mellström sett hur 27 föreningar fått hjälp att förverkliga sina byggprojekt.
Varför är det roligt att arbeta med XL-Hjälpen?
– För att det gynnar föreningslivet. Vi ser att det finns så många eldsjälar och så stort engagemang i föreningarna. När jag ser glädjen och tacksamheten över att drömmen om deras projekt blir sann, då får jag en fin känsla i kroppen. Jag blir glad i hjärtat.
Vad drömmer just din förening om? Årets ansökningsperiod för XL-Hjälpen pågår till 20 mars.
