Annons Innehåll från XL-BYGG

De nya sätten
att bygga altan

Metoderna, materialen och trenderna

Snart våras det i trädgården. Längtar du efter en fräsch träaltan?
   Med nya material och nya metoder bygger du både enklare och med bättre resultat.
   Här är trenderna och experttipsen som får ditt altanbygge att lyfta.

Underhållsfritt trä från Nya Zeeland som väntas hålla i 50 år. Markskruv istället för gjutna plintar. Dold trallskruv.

Där är några av trenderna när det gäller altanbygge.

Men vi tar en sak i taget, och får hjälp av en expert.

– En altan är ett perfekt projekt för hemmabyggaren. Det är roligt och man kan göra det tillsammans, hela familjen. Och när allt är klart blir det en extra känsla att sitta och njuta på en altan som man har byggt själv, säger Marie Lindkvist, säljare på XL-Bygg Ålsäter i Katrineholm.

Här går vi igenom de viktigaste sakerna att tänka på när du ska bygga altan. Och nyheterna som underlättar bygget och förbättrar resultatet.

Att tänka är en bra start

Planera på vilken sida av huset altanen ska byggas. Om det finns flera alternativ, fundera på när du helst vill ha sol på altanen. Norrsidan är knappast aktuell i Sverige.

Altanen är som en utvidgning av boendeytan. Det är trevligt om gränsen mellan inne och ute blir mjuk. Samma golvnivå på båda sidor av altandörren förstärker känslan av helhet.

Vindskydd och insynsskydd på rätt sidor ökar trivseln.

Och hur stort ska du bygga?

– Tänk igenom vad ni ska använda altanen till och för hur många personer. Ett vanligt misstag är bygga för litet. Man tänker att 15 kvadratmeter räcker, men när man väl ska få plats med både möbler, grill och familj önskar man sig ofta tio kvadratmeter till, säger Marie Lindkvist.

I byggbutiken kan du få gratis byggtips och hjälp med hållfasthetsberäkningar så att du väljer rätt dimensioner på virket.

Så funkar XL-Hjälpen

Till XL-Hjälpen kan ideella föreningar och organisationer nominera ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. I samarbete med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare kan XL-Hjälpen förverkliga föreningars byggdrömmar. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Alla förslag utvärderas av en jury.

Vi som står bakom XL-Hjälpen är XL-BYGG som är en kedja bestående av 100 fristående bygghandlare över hela Sverige.

Välj rätt material

Tryckimpregnerad furu är fortfarande det dominerande materialet för trädäck. Men den finns i olika kvaliteter. Premiumtrall, till exempel Xlent trall, är extra noga utvald. Den är utskuren från trädets bästa delar och har färre kvistar.

– En altan är en oas som man bygger till sig själv för att ha glädje av i många år. Jag tycker inte att du ska nöja sig med det absolut billigaste material som marknaden erbjuder. Satsa på kvalitet! Då kommer du att bli nöjdare och altanen att hålla längre. Räkna på helheten så att du har råd med bygget, säger XL-Byggs expert.

Marie Lindkvist, XL-Bygg Ålsäter i Katrineholm.

Sibirisk lärk är ett ekologiskt alternativ med hög naturlig slitstyrka. Priset är ungefär 50-60 procent högre än för det bästa tryckimpregnerade virket.

Men det allra mest beständiga trallträet är en trendig utmanare från andra sidan jordklotet. Accoya från Nya Zeeland ska ha en garanterad motståndskraft mot röta i 50 år.

– Vi märker bland våra kunder att medvetna och pålästa hemmafixare har fått syn på accoya som ju är helt underhållsfritt.

Men så kostar det också minst fem gånger så mycket som den ”vanliga gröna trallen”.

Då krävs det bygglov för altanen

”Du måste inte
köpa en massa verktyg”

Enklare med markskruv

Det första som ska byggas på en altan är grunden. Nu behöver du inte längre gräva och gjuta plintar som konstruktionen ska vila på.

Markskruvar är den nya metoden. Monteringen går snabbt och man sätter skruvarna precis där man vill ha sitt regelverk och i exakt den höjd man önskar.

– Det är inte lika jobbigt som att gräva ner plintar. Och du slipper också blanda betong och gjuta. Men du behöver hyra en speciell monteringsmaskin, säger Marie Lindkvist.

Att hyra verktyg till altanbygget är ett bra alternativ, säger Marie Lindkvist.

Verktygen som underlättar

Några verktyg är ett måste för altanbyggaren: kap- och gersåg, skruvdragare, vattenpass, vinkelhake, tumstock och gärna ett längre måttband.

– Se till att ha verktyg av hög kvalitet. Det är mycket roligare att bygga om man har bra grejer. Resultatet blir bättre och skaderisken minskar. Mitt råd är att inte köpa det billigaste, säger Marie Lindkvist och fortsätter:

– Och du måste inte köpa en massa verktyg. Särskilt inte om du tror att du inte får användning för dem senare. Att hyra är ett bra alternativ. När du hyr kan du vara säker på att du får verktyg av hög kvalitet.

XL-Hjälpens samarbetspartners

Dold skruv – är det svårt?

Har du nån gång fått flisor i fötterna av trädäck? Då har du antagligen fått det vid skruvhålen.

Vill du hellre ha ett helt slätt altangolv, barfotavänligt och utan synliga skruvar? Då ska du satsa på dold skruv. Det är en metod som snabbt blivit populär.

Är det svårt?

– Nej, inte alls. Man använder ett specialverktyg som gör att skruven borrar sig in i trallbrädan från sidan i 45 graders vinkel. Verktyget skapar också automatiskt rätt distans mellan brädorna så att springorna blir lagom.

Tvätt och olja ökar livslängden.

Underhåll och renovering

Hur får du ditt altangolv att hålla längre?

Hur mycket du behöver sköta trädäcket beror på vilket material du har valt. Är du lycklig nog att ha en altan av accoya kan du njuta av den i decennier utan att behöva göra ett dugg, mer än kanske tvätta trallen någon gång.

Och hur är det med tryckimpregnerat?

– Det håller i många år mot väder och vind utan att man behandlar det. Men livslängden ökar och det är mindre risk för sprickor om du varje år tvättar av ytan och oljar in träet. Du kan också bryta oljan i olika färgnyanser för att skapa ett annat utseende, säger Marie Lindkvist på XL-Bygg.

Ett äldre trädäck som börjar se trist ut och kanske har en stickig yta behöver inte ha gjort sitt. Slipa det med en golvslip och olja in det igen. Då kan den gamla altanen bli som ny.