
Vilda djur får hjälp
i Emmas trädgård
I den nya buren kan skadade örnar flygträna

Hon har ett av Sveriges ovanligaste ideella arbeten. Emma Billbäck tar hand om vilda djur i nöd. Hon gör det hemma i trädgården, där Rättviks Viltjour har sin anläggning.
Nu har de fått en ny fågelbur. 36 meter lång. Helt gratis.
– Fantastiskt häftigt att vi fick hjälp med den här flygträningsvoljären.
En tranunge som en människa hade lämnat utanför en stängd polisstation i Malung. En liten igelkott som fått baktassen och en fingertopp avskuren av en trimmer. En trafikskadad kattuggla med hjärnblödning.
Det är några exempel på vad som kommit in till Rättviks Viltjour.
Vem som helst får inte ta hand om vilda djur. Men Emma Billbäck och hennes fyra medarbetare i Rättviks Viltjour får det.
– Vi är ensamma i Dalarna om att ha tillstånd för att jobba som viltrehabiliterare. Under vissa perioder på året är det väldigt mycket att göra, säger Emma Billbäck.
Hon tar hand om djuren parallellt med sitt ordinarie arbete som form- och bildkonstnär och konstkonsult.
Djuren skadas av människor
Det oavlönade arbetet som viltrehabiliterare motsvarar mer än halvtid, men det är utspritt under en stor del av dygnet och året.

Så gör du när du hittat ett skadat djur
Visste du att det är olagligt att ta hand om ett vilt djur i mer än 48 timmar? Det här ska du göra – och absolut inte göra – när du hittar ett skadat djur eller en ensam unge.
Om ett djur ser ut att behöva hjälp, ring en viltrehabiliterare innan du gör något. Agera direkt bara om djuret är i akut livsfara. Exempel: ekorrungar i en vattentunna, fågelungar på bilvägen eller djur angripna av katt eller hund.
För den som inte har tillstånd från länsstyrelsen är det olagligt att ta hand om vilda djur och fågelägg i mer än 48 timmar. Ungar av jaktbart vilt tillhör jakträttsinnehavaren. Att ta hem dem är detsamma som tjuvjakt.
Låt ensamma djurungar vara i fred. Oftast är de inte alls övergivna. Rådjur och harar lämnar ungarna stora delar av dagen. Flera fågelarters ungar lämnar boet innan de kan flyga. Föräldrarna fortsätter att ta hand om dem på marken.
Om du är osäker, ta kontakt med någon som kan arten innan du tar hand om ungen du tror är övergiven. Många djurungar dör av människors missriktade vänlighet. Om de lämnats med sina mammor hade de flesta överlevt.
Rättviks Viltjour är en medlemsorganisation som inte får något ekonomiskt stöd av stat eller kommun. De lever helt på medlemsavgifter, donationer och frivilligt arbete.
På huvudanläggningen i Billbäcks trädgård finns ett mottagningsrum för akutvård inomhus med rinnande vatten, värmelampor, medicinskåp och burar. Där kan medfarna djur sitta i lugn och ro och hämta sig efter att råkat ut för olyckor.
– Över 90 procent av djuren som vi hjälper är skadade på grund av människor eller deras husdjur. Det är fåglar som krockat med fönsterrutor eller på andra sätt skadats av byggnader. Det är djur som skadats av fiskelinor, gräsklippare, pooler, hundar eller katter, berättar Emma Billbäck.

Emma Billbäck lägger ner mycket tid på att hjälpa vilda djur i nöd.
Så funkar XL-Hjälpen
Till XL-Hjälpen kan ideella föreningar och organisationer nominera ett drömprojekt de inte har möjlighet att klara på egen hand. I samarbete med ortens XL-Bygghandlare, starka leverantörer och lokala proffsbyggare kan XL-Hjälpen förverkliga föreningars byggdrömmar. För att kunna bli utvalt ska projektet vara till glädje och nytta för många, vara inkluderande och främja rörelse eller natur. Alla förslag utvärderas av en jury.
Vi som står bakom XL-Hjälpen är XL-BYGG som är en kedja bestående av 100 fristående bygghandlare över hela Sverige.
Drömprojektet och personerna bakom
Klicka på plussen för mer information
KFV Rättviks Viltjour
En fristående ideell organisation under KFV Riks (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt). Rättviks Viltjour är auktoriserad viltrehabiliterare sedan 2011 och har idag fem personer som arbetar frivilligt utan ersättning.
Flygträningsvoljären
Buren där stora skadade fåglar ska flygträna under sin rehabilitering är 36 meter lång, fyra meter bred och fyra meter hög. Den byggdes på en åker intill trädgården där Rättviks Viltjour har sin huvudanläggning.
Leverantörerna
Projektet gjordes i samarbete med Valbo Trä (impregnerat virke) och Mataki (underlagspapp). Övriga samarbetspartners: Rockwool, Stenvalls, Areco, Bosch, Essve.
Leverantörerna
Projektet gjordes i samarbete med Stenvalls (råspontluckor till vägg/tak) och Moelven (lister och interiörpanel).
Christer Blank
Vd på XL-Bygg Siljan i Rättvik, bygghandeln som höll ihop projektet i samarbete med viltjouren och byggfirman Edgyr.
Olle Wiklund
Snickare på byggfirman Edgyr i Rättvik och den som hade huvudansvar för byggarbetet med den nya flygträningsvoljären.
Emma Billbäck
Arbetar ideellt med att rehabilitera skadade vilda djur från hela Dalarna. Djurens tas om hand på viltjourens anläggning som ligger på tomten till hennes bostad utanför Rättvik.
”Inte roligt att avliva djur”
Många gånger går det att rädda djuren, men absolut inte alltid.
– Ibland tycker jag inte alls om det här jobbet. Det är inte roligt när vi måste avliva djur. Och det ska skuras bort bajs och blod. Det är långa transporter till veterinärer. Men när vi kommer på lösningar och lär oss att rädda djur på nya sätt, då känns det extra bra.
Utomhus har anläggningen betesburar för harar, gräsänder och igelkottar. Och voljärer (burar) för ekorrar och olika typer av fåglar.
Men en viktig sak har Rättviks Viltjour saknat under alla år.
– Vi har väntat länge på att få göra en ordentlig flygträningsvoljär för de största fåglarna. Vi hade fått en del material som en annan viltrehabiliterare skänkte till oss. Men vi har inte haft råd och möjlighet att bygga upp det. Så fick jag syn på XL-Hjälpen och tänkte: ”klart att jag ska ta chansen!”.

Vid skogskanten några kilometer från Siljans strand har Rättviks Viltjour fått sin nya 36 meter långa fågelbur.
”Fantastiskt häftigt”
En dag fick Emma Billbäck ett telefonsamtal från Christer Blank, vd på XL-Bygg Siljan. Hans budskap var: ”Vi gör det! Vi bygger voljären. XL-Hjälpen står för allt material och fixar allt åt er!”
– Det var i princip bara för oss att peka och säga vad vi ville ha. Det var fantastiskt häftigt. Annars hade vi inte kunnat göra det. De pengarna finns inte hos oss, säger Emma Billbäck.
Fågelburen som byggdes är 36 meter lång, fyra meter bred och lika hög. Det är en stor sak för viltjouren men ett ganska litet och okomplicerat projekt för proffsbyggare.
– Det var fantastiskt att se dem komma hit och få upp allt på bara några dagar. Så smidigt och bra. Om jag skulle ha byggt själv hade det tagit tolv år.
”När vi fick frågan om att göra det här kändes det självklart att säga ja.”
Självklart att säga ja
XL-Bygg Siljan gav i uppdrag till Olle Wiklund på byggfirman Edgyr att bygga voljären.
– Först gjorde vi en grusbädd på den svagt lutande marken. Sen satte vi reglar och takstolar av trä och klädde allt med metallnät. Och på utsidan av väggarna satte vi vindduk. Det var roligt att bygga något annorlunda och till ett så udda och bra ändamål, säger Olle Wiklund.
– När vi fick frågan om att göra det här kändes det självklart att säga ja. Vi blev stolta över att få uppdraget och det har varit jäkligt kul att få vara med om detta, säger Christer Blank på XL-Bygg Siljan.
Hundratals hotade djurarter i Sverige
Många vilda djur får allt svårare att överleva. Bara i Sverige är 429 djurarter starkt eller akut hotade. Vet du vilka svenska däggdjur som löper störst risk att dö ut?
I den senaste uppdateringen av artdatabankens rödlistning är 429 svenska djurarter klassade som antingen akut hotad eller starkt hotad.
Av dessa hotade arter tillhör sju kategorin däggdjur, 28 fåglar, elva fiskar, 33 övriga havslevande djur, fem sötvattenslevande, sju spindlar och 336 insekter.
Två däggdjur finns bland de mest utsatta arterna, de akut hotade: Grålångöra (en fladdermus i familjen läderlappar) och Östersjöns population av tumlare (en tandval).
Fem arter av däggdjur bedöms som starkt hotade: Fjällräv, eurasiatisk skogsvarg (en underart till vanlig varg) och tre arter av fladdermöss.
Bland de rödlistade arterna som är sårbara eller nära att bli hotade finns ytterligare 84 fågelarter och 16 däggdjur, som exempelvis brunbjörn, kronhjort, skogshare, lo, djärv och utter.

Viltjourens Emma Billbäck och snickaren Olle Wiklund i dialog om byggdetaljer.
Vilken skillnad gör det nya bygget för Rättviks Viltjour?
– Förut har vi behövt leta reda på gamla industrihallar att låna, säger Emma Billbäck. Den nya voljären är den sista pusselbiten vi behövde för att kunna göra ett riktigt bra rehabiliteringsjobb även med stora fåglar. Nu kan de få kontinuerlig flygträning i en bra och säker miljö innan vi låter dem flyga ut i friheten igen.



Olle Wiklund och hans arbetskamrater på byggfirman Edgyr byggde voljären av träreglar och metallnät. Här kommer taksektionerna på plats.
En lyckad adoption
Och hur gick det för de tre djuren som nämndes i början av texten?
Jo, Emma Billbäck och hennes medarbetare hittade till slut en tranfamilj med andra ungar och planterade den övergivna ungen där. Adoptionen gick bra och frampå hösten lyfte tranungen med sina nya föräldrar och syskon för att flytta till varmare breddgrader.

Tranungen och den lilla igelkotten fick chansen att leva vidare tack vare hjälpen från Rättviks Viltjour.
Olle Wiklund och hans arbetskamrater på byggfirman Edgyr byggde voljären av träreglar och metallnät. Här kommer taksektionerna på plats.
Den påkörda kattugglan repade sig också hos Rättviks Viltjour. Ugglan blev den första fågeln att flygträna i den nybyggda voljären innan han kunde återföras till naturen igen.
Tack för att vi fick
hjälpa Rättviks Viltjour!
”Det är fantastiskt att vi har kunnat vara med och förverkliga något som Rättviks Viltjour aldrig någonsin hade kunnat göra utan den här hjälpen. Det var jätteroligt att få lämna över flygträningsvoljären när den var klar och känna att de som ska använda den var väldigt nöjda. Jag känner en tacksamhet för att göra något för omvärlden. För en god sak.”
Christer Blank, vd XL-Bygg Siljan, Rättvik.
