ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Vinterns läckraste recept: Så gör du citronbakad skrei

Med sitt vita och möra kött är den norska skreien perfekt att göra fantastiska fiskrätter på. Kombinera den citronbakade fisken med krispig chorizo och en karamelliserad grädde. Här är receptet.

Extern länk: Hitta fler goda recept med skrei här.

Den otroliga vinterfisken skrei från vårt grannland Norge har en lång historia bakom sig. Redan i början av 900-talet fiskades den norska arktiska torsken och den har en stolt tradition i Norge. Idag är skrei en av Norges mest eftertraktade exportprodukter inom sjömatsindustrin och hyllas av matälskare över hela världen.

Så hittar du äkta skrei

För att du lätt ska kunna hitta äkta skrei av hög kvalitet ska du leta efter “Skrei Quality Label” från Norges Sjömatsrådet. Märkningen garanterar att fisken är av förstklassig kvalitet och följer strikta regler när det kommer till hållbarhet, färskhet, lagring och förpackning. Skrei fiskas under en begränsad period under året och märkningen innebär även att den fiskats mellan januari och april utanför den norska kusten.

Visste du att… Skreien simmar nästan 1000 kilometer från Barents iskalla av till Norges kust för att leka? Det är den långa simturen som gör köttet så mört.

Citronbakad norsk skrei med karamelliserad grädde – recept

Den lena och mångsidiga fisken skrei har en mild och fyllig smak och passar bra ihop med en mängd andra smaker. Norsk skrei bakad med citron som serveras tillsammans med krispig chorizo och bakad spetskål är en rätt som är enkel att lyckas med. Här är ett recept som du kan imponera med på nästa middagsbjudning.

Ingredienser

300 g Norsk skreifilé

2 citroner

3 dl grädde

1/2 spetskål

1 tsk honung

2 chorizo

smör

salt

Gör så här:

1. Förbered först skreien. Skär i bitar à 150 gram.

2. Blanda 1/2 liter vatten med 1/2 dl salt och rör tills saltet löst upp sig helt. Lägg ner torsken i saltlagen och låt ligga där i 20-30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 125 grader.

3. Dela spetskålen och stek på hög värme i en stekpanna i smör. Pensla mot slutet lite honung och sätt spisen på låg värme med aluminiumfolie över så att de blir lite mjuka i mitten.

4. Koka upp grädden (minst 40%) i en kastrull och koka på ganska hög värme under omrörning tills det blir en krämig och tjock konsistens som dessutom blir lite karamellfärgad och doftar som brynt smör. Sen tar du bort från värmen, är den för tjock kan du tillsätta lite lite grädde, sen en skvätt citron och salt efter smak. Ställ åt sidan.

5. Torka av fisken och lägg på en ugnsplåt med lite olja i, lägg ner torsken i formen med skinnsidan upp.

6. Skiva citronen och lägg runt torsken. Ställ in i ugnen cirka 20-25 minuter tills den når en innertemperatur på 44-45 grader. Skinnet lossnar då lätt, dra av och salta lätt. Toppa med lite färskpressad citron.

7. Under tiden som torsken är i ugnen steker du innehållet på chorizon, själva färsen, krispigt. Lägg upp snyggt på ett fat och njut.

Seafood from Norway

Norge har ett unikt utbud av välsmakande sjömat från våra kalla, klara vatten. Norsk sjömat skördas, fångas och produceras av de mest erfarna och engagerade människorna och med respekt för planetens framtid. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge.

Dyk in i den unika världen med sjömat från Norge här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat