ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Så lätt gör du tacos med en twist – knepet som gör den extra saftig

Väck nytt liv i din favoriträtt! Här är receptet att prova nästa gång det är dags för tacomys med familjen.

EXTERN LÄNK: Hitta fler nyttiga och goda recept här.

Tacos hör till många av svenskarnas fredagsmys och är sällan något man tröttnar på. Ett stort plus är att både vuxna och barn älskar det, men ibland kan det vara kul att prova något nytt. Vad sägs om att byta ut köttfärsen mot lax?

– Fisk är fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler och har också ett lägre koldioxidavtryck än vad kött har, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

Norsk lax är särskilt rik på protein, vitamin A, D och B12. Den mångsidiga fisken innehåller också mycket antioxidanter och omega-3 som är viktigt för en hälsosam och balanserad kost. I Norge är den viktigaste källan till omega-3-fettsyror fisk och annan mat från havet. Laxens unika biologi gör att den själv producerar omega-3. Visste du att en måltid med odlad lax täcker det marina omega-3-intaget som rekommenderas för friska personer varje vecka?

– Omega-3 finns framför allt i feta fiskarter såsom lax, makrill och sill. Fisk och skaldjur har också högt proteininnehåll och låga halter mättat fett, säger Charlotte Rapp.

Tips för saftig lax!

Laxen har länge varit omtyckt i våra kök då den är enkel att tillaga, men ibland kan den råka bli torr. Det beror ofta på att man lägger laxen i stekpannan innan värmen är optimal. Tänk på att låta stekpannan bli tillräckligt varm innan du häller i olja och därefter lägger på laxen. En för hög temperatur kan göra att fisken får en gyllene färg på utsidan, men att den fortfarande är rå inuti. Alla gillar olika – stek den så som du gillar. Lax passar perfekt i tacos, har du testat?

Recept: Så gör du goda laxtacos

4 portioner

Tänk på att du kan toppa din tacos med precis vad du önskar. Vill du göra en mer asiatisk variant kan du använda koriander, mango, lime, böngroddar och cashewnötter.

Du behöver:

500g norsk laxfilé, utan skinn och ben
En halv gul lök
7 msk tacokryddor
1 dl vatten
1 glas tacosås
8 st tortillawrap
2 msk margarin, flytande

Tillbehör:
Grönsallad
En halv gul lök
En halv paprika
2 tomater
1 gurka
1 dl majs, konserverad
Rödlök, syltad
Avokado
100 g ost, riven
3 dl gräddfil, lätt
2 dl tacosås

Gör så här:

1. Värm ugnen till 125 grader eller temperaturen som anges på förpackningen med tortillas.
2. Skär laxen i tärningar.
3. Skala och finhacka löken.
4. Stek laxbitarna snabbt i flytande margarin i en het stekpanna med hälften av tacokryddan. Lägg laxen åt sidan.
5. Fräs löken tillsammans med resten av tacokryddan.
6. Tillsätt vatten och tacosås och låt det hela koka upp.
7. Lägg tillbaka laxen i stekpannan, lägg på locket och låt den bli varm.
8. Värm tortillas i ugnen strax före servering, eller som det står på förpackningen.

Tillbehör:
1. Skölj sallad, lök och paprika och skär dem i tunna strimlor.
2. Skölj och skiva gurka och tomat i bitar.
3. Servera sallad, grönsaker och ost på ett fat eller i skålar.
4. Fyll dina tortillas med grönsaker, ost och lax. Servera med gräddfil och tacosås.

Hållbar fisk från grannlandet

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten.

I de norska havsodlingarna har fisken gott om utrymme att röra sig på och får leva i sin naturliga miljö. Max 2,5 procent av havsodlingarnas volym består av fisk, resterande 97,5 procent är vatten. Laxen får även rent och högkvalitativt foder i form av pellets. Inom den norska laxodlingen är hållbarhet viktigt och de tar stor hänsyn till lokala ekosystem. För att bli världsledande inom havsodling arbetar Norge aktivt med utveckling och forskning samt har tillämpat strikta riktlinjer och nära övervakning.

– Lax är väldigt hälsosam mat och ingår i Livsmedelsverkets rekommendationer om att äta fisk 2-3 gånger i veckan, minst en av dessa måltider bör vara fet fisk såsom lax, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge.

EXTERN LÄNK: Vill du veta mer om havsodlingen? Läs mer här.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat