ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Nyttig och näringsrik – laga torsk på thailändskt vis

Torsk på thailändskt vis? Ja visst! Har du inte redan provat är det dags nu. Så här lagar och kryddar du din maträtt med en asiatisk touch.

I Sverige rekommenderas vi äta fisk 2-3 gånger i veckan, men torsken blir ofta bortglömd när det är dags för middagsplaneringen. Visste du att fisken innehåller ett antal viktiga näringsämnen? Alla dessa näringsämnen är viktiga för ämnesomsättningen och särskilt nödvändiga för hjärnans tillväxt och utvecklingen hos barn.

– Torsk är en rik källa till protein och en mängd essentiella vitaminer och mineraler, inklusive vitamin B12, vitamin D, omega-3-fettsyror och selen, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

Enastående fiskkött

Visste du att det finns två typer av torsk i Norges vatten? Kusttorsk och den arktiska torsken. Det är den arktiska torsken som är viktigast för den norska fiskeindustrin. Den simmar långt ut till havs och norrut under större delen av sitt liv, men när den återvänder är det i stora mängder.

– Torsken har ett lent, flagigt kött och en mild smak som enkelt går att variera i en oändlighet med olika kryddor och tillbehör. Därför passar den lika bra till vardag som till fest, säger Charlotte Rapp.

Charlotte Rapp

Den norska arktiska torsken är rik på:

– Protein
– Vitamin A, D och B12
– Selen
– Antioxidanter
– Omega-3

“Håll utkik efter norsk torsk”

Torskens kött har en mild smak och vit färg och går att laga på många olika sätt. Den kan grillas, ugnsstekas, kokas eller till och med ätas rå i sushi. Varför inte inspireras av det thailändska köket nästa gång?

– Håll utkik efter norsk torsk i butiken. Då vet du att du handlar hållbar torsk av högsta kvalitet, säger experten Charlotte Rapp.

Norsk torsk på thailändskt vis

Prova den här nyttiga och smakrika middagen med norsk torsk.

800 g norsk torskfilé, utan skinn och ben

1 chili, röd

3 klyftor vitlök

2 lime

2 msk sojasås

2 msk fisksås

2 msk socker

1 limeblad

1 tsk sesamolja

2 msk vatten

180 g risnudlar

Salt och peppar

Grönsaker:

8 sparrisbroccoli/broccolini

16 sockerärtor

4 pak choi

1 klyfta vitlök

3 msk ostronsås

1 msk sesamfrö

Topping:

2 msk jordnötter

2 salladslök

1 bunt koriander, färsk

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader (över- och undervärme).

2. Lägg portionsstora bitar av torskfilén i en ugnsfast form. Torka av med hushållspapper och krydda med salt och peppar.

3. Hacka chili och vitlök. Mixa tillsammans med sojasås, fisksås, limejuice, vatten, socker, sesamolja och koriander med en handmixer.

4. Häll hälften av såsen över torsken.

5. Finhacka limebladet och blanda ner det i resterande såsen.

6. Ställ in fisken i ugnen i ca 20 minuter, tills fisken flagar sig.

7. Tvätta och skär broccolini i buketter, skiva vitlöken tunt. Värm upp en stor stekpanna med olja och stek grönsakerna några minuter på hög värme.

8. Tillsätt en skvätt vatten och låt ånga lite innan du tillsätter oystersås och sesamfrön.

9. Tillaga risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.

10. Servera torsken med grönsakerna, toppa med resten av såsen, jordnötter, fint hackad vårlök och koriander.

Fler goda recept med norsk torsk

Vitvinsgratinerad skreifilé med parmesan och räkor – se recept här.

Krispig fiskburgare med norsk torsk – se recept här.

Stekt torsk med risotto – se recept här.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten.

Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge.
Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat