ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Fiskexperten om lax: “Bra att äta en gång i veckan”

Simmar, hoppar och leker. Lax är en populär fisk som är lika god rå som grillad. Dessutom är laxen en utmärkt källa till protein. – Lax är väldigt hälsosam mat och ingår i Livsmedelsverkets rekommendationer om att äta fisk 2-3 gånger i veckan, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

EXTERN LÄNK: Hitta fler nyttiga och goda recept här.

Vårt grannland Norge sträcker sig väldigt långt norrut och om du är riktigt högt upp är du närmare Nordpolen än Paris. Här trivs den norska laxen utmärkt i det kalla vattnet. Ungefär 99 procent av all lax i Sverige kommer från Norge.

– Minst en av veckans måltider med fisk bör vara fet fisk såsom lax. Lax innehåller mycket omega-3 som bland annat är viktigt för hjärna och hjärta. Den innehåller också vitaminer och selen, berättar Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

Laxens fördelar

Lax har många hälsofördelar och är bra för kroppen av flera olika anledningar. Norsk lax är särskilt rik på protein, vitamin A, D, B12, Omega-3 och antioxidanter.

– Omega-3 finns framför allt i feta fiskarter såsom lax, makrill och sill, säger Charlotte Rapp.

Norges kustnära områden har stor potential för sjömatsproduktion och under 2022 exporterade Norge 55 665 ton sjömat till Sverige.

– I en laxodling får det vara max 2,5 procent fisk och resten, alltså minst 97,5 procent är vatten. Så laxen har gott om utrymme, förklarar Charlotte Rapp.

Visste du att… laxen har utvecklat några intressanta egenskaper som innebär att den kan leva i både sötvatten och saltvatten? Eftersom att laxen bor i havet men fortplantar sig i sötvatten måste den ändra sättet den tar till sig syre på. I tusentals år har laxen utvecklat förmågan att ställa om en pumpmekanism i specialiserade celler i gälarna.

Tips för grillen!

Ett knep att ta till för att laxen inte ska fastna på grillgallret är att göra den i foliepaket. Här kan alla i familjen få göra sitt eget laxpaket och välja tillbehör efter egen smak.

Recept: Lax med primörer

4 portioner

Du behöver:

640 g norsk laxfilé, utan skinn och ben Balsamvinäger Olivolja Salt och peppar 1 handfull morot 1 handfull rädisa 1 handfull sparris, grön 1 handfull vårlök

Gör så här:

1. Skala morötterna och dela på hälften.
2. Dela rädisorna och lökarna på hälften.
3. Skala sparrisen försiktigt.
4. Arrangera laxen med grönsakerna på folie och krydda med salt, peppar och olivolja. Föredrar du mjuka grönsaker kan du förkoka dem 10 minuter innan du lägger i dem med fisken.
5. Stäng igen paketen och lägg på grillen. Grilla i ca 10-15 minuter.
6. Ta av och krydda med balsamico och gremolata.
7. Servera gärna med nykokt potatis.

Gremolata
1. Blanda finhackad persilja, finhackad vitlök och rivet citronskal.
2. Täck sedan med olivolja.
3. Förvara kallt.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat