Annons
Innehåll från Doktor.se

Symptom på depression – då ska du söka hjälp

Bara lite nedstämd - eller på väg in i en depression?
Ibland är det svårt att själv bedöma hur dåligt man egentligen mår.
Här berättar psykologen Jesper Grahn vilka symptom man ska hålla utkik efter.

EXTERN LÄNK: Läs mer om depression på doktor.se

Att känna sig nere ibland och kanske tycka att livet är lite trist, är en del av att vara människa. Men om nedstämdheten inte går över och håller i sig under ett par veckor, kan det vara läge att söka hjälp. Det menar Jesper Grahn, som är psykolog och chef för Psykisk Hälsa på Doktor.se.

– Om du känner dig nere utan att det finns en tydlig anledning, är det bra att ta ett rådgivande samtal med en psykolog för att få en bedömning kring dina besvär. Det är väldigt svårt att själv dra gränsen mellan vanlig nedstämdhet och en mildare depression, säger han och fortsätter:

– Kommer du in i ett tidigt skede slipper du mycket lidande, och kan kanske till och med undvika att gå in i en svårare depression.

Varningssignaler

De vanligaste symptomen på depression är att du, förutom att vara nedstämd, även har minskad energi och lust till att göra saker, samt tänker många negativa tankar om både dig själv och andra.

– Du kanske har svårt att fokusera på det du gör, samtidigt som du sover för lite, eller för mycket, om nätterna. Du kan även känna ett minskat intresse för sådant som du tidigare tyckte var intressant, ett bra exempel är att du inte längre bryr dig om vad dina vänner pratar om.

Orkar inte söka vård

Jesper Grahn berättar att ett vanligt problem är att de som har symptom på depression inte orkar söka hjälp.

– Om du tycker att allt känns meningslöst blir du passiv, och har kanske inte energin att ens ta dig till en vårdcentral. Då kan det vara bra att vända dig till en digital psykologtjänst istället.

För att få hjälp av en psykolog på Doktor.se behöver du bara ladda ner appen, skapa en användare med BankID och välja det besvär du har.

– Sedan ställer vår digitala assistent Elsa några frågor om ditt mående och din bakgrund, och efter det kommer du till vår sjukvårdspersonal som gör en första bedömning och bokar en tid hos psykolog, säger han och tillägger:

Vissa med depression kan få tankar om att allt känns meningslöst och tankar om att inte vilja finnas längre. Då är det viktigt att söka hjälp direkt.

En gedigen kartläggning

Psykologerna på Doktor.se har en bred kunskap, men även lite olika kompetensprofil, och du kommer att matchas med någon som är insatt i din typ av problematik. Du och din psykolog gör först en kartläggning av ditt tillstånd innan ni går in i själva behandlingsfasen.

– Genom att få hjälp att kartlägga dina beteenden, tankar och känslor så kommer du lära dig hur dessa hänger ihop, och därmed få bättre förutsättningar att påverka ditt mående. Ni tittar på vad du kan göra annorlunda i ditt liv för att må lite bättre, och tillsammans lägger ni upp en plan framåt för att sakta men säkert vända spiralen.

EXTERN LÄNK: Så kan du få hjälp

Vanliga symptom på depression som ska ha funnits ihållande under flera veckor:

Nedstämdhet.

Minskad energi och lust att göra saker.

Att äta för mycket eller för lite.

Tankar på döden.

Negativa tankar om dig själv och andra.

Ett minskat intresse för sådant du i vanliga fall gillar.

Du isolerar dig allt mer.

Doktor.se driver både digitala och fysiska vårdcentraler där det arbetar dedikerade sjuksköterskor, specialistsköterskor, allmänläkare, specialistläkare, psykologer, kuratorer och sjukgymnaster. Du behöver aldrig boka tid för att använda Doktor.se och du är igång med ditt ärende på några minuter. Doktor.se har öppet dygnet runt 365 dagar om året. Patientavgiften är 100 kronor överallt utom i Skåne där det kostar 200 kronor. Högkostnadsskydd gäller. Betalning sker via en faktura i efterhand.