Annons
Innehåll från Doktor.se

Många söker hjälp för stress för sent

Är du orolig att du stressar för mycket? Kanske är du mer glömsk och lättirriterad än vanligt? Då är det hög tid att söka hjälp.
Här förklarar psykologen Jesper Grahn varför det är viktigt att du tar tag i din stress i ett så tidigt skede som möjligt.

EXTERN LÄNK: Läs mer om stress och psykisk ohälsa

I dagens samhälle är det få som inte känner sig stressade då och då. Lite stress är bra och helt normalt att ha i livet och hjälper dig att exempelvis fokusera, men det är om den inte vägs upp av tillräckligt med återhämtning som den kan bli skadlig. Långvarig stress är destruktivt för hjärnan, och ger allvarligare symtom ju längre tid det går. Problemet med utmattningssyndrom är att symtomen ofta kommer smygande, och att många därför söker hjälp när det redan har gått för långt.

– Vi människor har lätt att anpassa oss till nya förhållanden och situationer, och därför är det inte konstigt att vi kan vänja oss vid alldeles för höga stressnivåer. Har vi samtidigt brist på struktur kring basala behov som sömn, kost, motion och återhämtning, är risken stor att vi drabbas av stressproblematik och till och med utmattningssyndrom, säger Jesper Grahn, som är psykolog och chef för Psykisk Hälsa på Doktor.se.

Håll utkik efter dessa symptom

Tidiga tecken på att du är för stressad kan vara att du har humörsvängningar, exempelvis att du har kort stubin, gråter oftare än vanligt eller känner dig nedstämd. Många slutar också med saker som de vet är bra för dem, och drar sig undan sociala sammanhang.

– Ju tidigare du söker hjälp, desto lättare är det att vända förloppet. Om det redan har gått så långt att du har koncentrationssvårigheter och problem med minnet, kommer behandling och återhämtning ta längre tid.

Få behandling i tid

Om du känner igen dig i några av de tidiga symptomen på utmattningssyndrom, är det viktigt att du ser till att frigöra tid under dina dagar för återhämtning. Fungerar inte det, och du fortsätter att känna dig för stressad, är det dags att söka hjälp, exempelvis via Doktor.se som erbjuder digitala psykologbesök.

– På Doktor.se gör vi ett till tre bedömningssamtal samt en kartläggning av ditt tillstånd innan vi går in i själva behandlingsfasen. Behandlingen består av upp till tolv samtal, men de flesta behöver färre samtal än så, och då har du samma psykolog längs hela vägen, säger Jesper Grahn.

Psykologerna på Doktor.se använder främst kognitiv beteendeterapi, som handlar om att ge patienten hjälp och verktyg för att förändra tankar, känslor och beteenden för att må bättre. Men den behandling du får anpassas efter dina behov.

– Vissa kanske behöver hjälp med hur de kan återhämta sig på ett bra sätt, medan andra behöver vägledning när det kommer till hur de ska våga säga nej på jobbet, trots att det ger dem ångest. Det är olika från fall till fall.

En lång väg tillbaka

Om du redan har utmattningssyndrom, kan det kännas som att du aldrig kommer att bli dig själv igen. Men enligt Jesper Grahn mår de allra flesta bättre med tiden och slipper sina symtom.

– Det kommer dock ta i alla fall flera månader, och ibland flera år, innan du är helt tillbaka. Och då ska du inte tillbaka till där du var tidigare, eftersom du under behandlingen tränar på nya sätt att vara på som får dig att må bättre. Många som har utmattningssyndrom känner att de har tappat sig själva längs vägen, men då handlar det om att hjälpa dem att hitta nya sätt att vara på i sitt liv.

EXTERN LÄNK: Så kan du få hjälp online

Stressymptom som du ska ta på allvar:

Humörsvängningar, exempelvis att du är lättirriterad eller gråtmild.

Du drar dig undan sociala sammanhang.

Du slutar med saker som är bra för dig, exempelvis träning.

Saker som tidigare kändes roliga, känns nu kravfyllda.

Du överäter eller slarvar med maten.

Problem med minnet.

Koncentrationssvårigheter.

Sömnsvårigheter

Doktor.se driver både digitala och fysiska vårdcentraler där det arbetar dedikerade sjuksköterskor, specialistsköterskor, allmänläkare, specialistläkare, psykologer, kuratorer och sjukgymnaster. Du behöver aldrig boka tid för att använda Doktor.se och du är igång med ditt ärende på några minuter. Doktor.se har öppet dygnet runt 365 dagar om året. Patientavgiften är 100 kronor överallt utom i Skåne där det kostar 200 kronor. Högkostnadsskydd gäller. Betalning sker via en faktura i efterhand.