Annons
Innehåll från Doktor.se

Psykolog på nätet – så funkar det

Vilken typ av problem kan du få hjälp med vid ett digitalt psykologbesök?
Och vilka är fördelarna med terapi online?
Jesper Grahn, från Doktor.se, förklarar hur deras psykologtjänst fungerar.

EXTERN LÄNK: Läs mer om psykolog online hos doktor.se

Att ta sig till vårdcentralen och söka hjälp hos en psykolog är ett stort steg för många. Därför är risken stor att man väntar för länge med att ta en första kontakt. Enligt Jesper Grahn, som är psykolog och chef för Psykisk Hälsa på Doktor.se, är en av den främsta fördelarna med deras digitala psykologtjänst att de ofta kommer in i ett tidigt skede i patientens problematik.

– Eftersom tröskeln är så låg att söka hjälp online, väntar man inte lika länge med att vända sig till oss – och undviker på så sätt mycket lidande, förklarar han.

Det här kan du få hjälp med

Ångest, stress, depression, sömnproblematik, relationssvårigheter, överkonsumtion av alkohol och hälsoångest, är bara några exempel på tillstånd som du kan vända sig till Doktor.se med. För att få hjälp behöver du bara ladda ner Doktor.se-appen, skapa en användare med BankID och välja det besvär du har.

– Sedan ställer vår digitala assistent Elsa några frågor om ditt mående och din bakgrund, och efter det kommer du till vår sjukvårdspersonal som gör en första bedömning och bokar in till psykolog.

Så går behandlingen till

Psykologerna på Doktor.se har en bred kunskap, men även lite olika kompetensprofil, och du kommer att matchas med någon som är insatt i din typ av problematik. Du och din psykolog genomför ett till tre bedömningssamtal samt en gedigen kartläggning av ditt tillstånd innan ni går in i själva behandlingsfasen.

Behandlingen består av upp till tolv samtal, även om de flesta behöver färre samtal än så. Du pratar med samma psykolog längs hela vägen, men du kan också byta om du vill. Doktor.se psykologer jobbar framförallt med KBT-behandling.

– Det innebär att ni främst kommer att fokusera på här och nu, och på att hitta lösningar som fungerar för den livssituation du befinner dig i. Du får hjälp och verktyg för att förändra tankar, känslor och beteenden för att må bättre, säger Jesper Grahn.

Men är det ändå inte bättre att träffa en psykolog på plats?

– Forskningen visar att videobesök och internet-KBT har lika god effekt som samtal på en mottagning. Det finns ett stort värde i att möta patienten i sin egen miljö. Du vinner samtidigt mycket på att slippa förflytta dig till en annan plats och kanske tvingas ta ledigt från jobbet för att ta dig till din terapi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om psykisk hälsa på doktor.se

Doktor.se driver både digitala och fysiska vårdcentraler där det arbetar dedikerade sjuksköterskor, specialistsköterskor, allmänläkare, specialistläkare, psykologer, kuratorer och sjukgymnaster. Du behöver aldrig boka tid för att använda Doktor.se och du är igång med ditt ärende på några minuter. Doktor.se har öppet dygnet runt 365 dagar om året. Patientavgiften är 100 kronor överallt utom i Skåne där det kostar 200 kronor. Högkostnadsskydd gäller. Betalning sker via en faktura i efterhand.