ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Räkor som fingerfood: Enkla och lockande aptitretare

Räkorna är inte bara goda, dessutom är de nyttiga. Prova några goda (och enkla) recept med delikatesser från havets djup!

De norska räkorna är kända för sin goda smak och passar bra som tillbehör i många olika maträtter, till exempel till wok, soppor, pasta eller varför inte på pizzan?

Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd, berättar att räkorna lever i de norska fjordarnas och kustens iskalla vatten samt i Nordsjön och Barents hav. Det är hemligheten till den goda smaken.

– Här finns de perfekta levnadsförhållandena för räkor. De låga vattentemperaturerna får dem att växa och mogna långsamt.

Faktum är att de norska räkorna är väldigt näringsrika.

– De innehåller gott om protein och få kalorier. Räkorna är därför en nyttig och utsökt munsbit, en underbar ingrediens som sätter smak på vilken rätt som helst.

Hur tillagar du frysta räkor?

Med skalade och kokta räkor är middagen klar på nolltid. När du tillsätter de norska räkorna direkt i varm mat behöver du inte tina upp dem. Om du använder räkorna i kalla rätter kan du tina upp dem på tre sätt utan att smaken försämras. Placera räkorna på en tallrik i rumstemperatur i en halvtimme, spola under kallt vatten i 90 sekunder eller lägg dem i kylen över natten.

Ishavsräkan är rik på:

– Protein
– Vitamin A, D och B12
– Mineraler: kalcium och selen

Hemmagjord pizza med räkor

Dela upp pizzan i flera slices och servera som tilltugg när gästerna kommer.

2 portioner

Ingredienser:

500 g norska räkor, skalade

Pizzadeg:

500 g vetemjöl

3 dl vatten, ljummet

3 msk matolja

0.5 paket torrjäst

1 tsk salt

Sås:

1 lök, gul

0.5 fänkål

2 msk olivolja

2 tsk tomatpuré

400 g tomat, konserverad krossad

3 msk basilika, färsk

Salt och peppar

Salsa verde:

2 dl olivolja

1 citron

2 klyfta vitlök

1 knippe bladpersilja

Salt och peppar

Topping:

0.5 fänkål

300 g ost

1 knippe basilika, färsk

Gör så här:

1. Blanda allt i en matberedare och låt den knåda degen tills den är fast men fortfarande lite klibbig.

2. Låt den jäsa i minst 30 minuter (gärna ett par timmar) på en varm plats med en kökshandduk över om du vill göra en stor pizza. Om du vill göra portionspizzor så formar du 2 runda degbollar som du låter jäsa. När pizzadegen jäser gör du såsen.

3. Finhacka lök och fänkål och stek i olivolja tills det är genomskinligt. (Den återstående halva fänkålen skivar du tunt med en mandolin eller använder en osthyvel, och lägger allt i iskallt vatten i kylskåpet för extra krispighet till topping.)

4. Rör i tomatpuré, krossade tomater och basilika och låt det sjuda ihop i några minuter.

5. Häll i en skål, redo att användas.

6. Gör salsa verde, det är utsökt som extra dressing på räkpizzan.

7. Häll olivolja i en skål.

8. Tvätta citronen och riv skalet i oljan.

9. Dela sedan citronen och pressa saften i oljan tillsammans med finhackad vitlök och bladpersilja. Smaka av med salt och peppar.

Pizza:

  • Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och lägg den i en långpanna eller tryck ut portionspizzor. Använd lite semolinamjöl på arbetsbänken och tryck ut degen i en cirkulär rörelse medan du vrider degen runt.
  • Bred ut såsen på pizzan, fördela osten över och baka i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter mitt i ugnen. Lägg på en uppvärmd pizzasten om du har en, eller baka vanligt på bakplåtspapper i långpannan.
  • Toppa pizzan med räkor och fänkål, häll över lite salsa verde och strö basilika över vid servering.

Räktacos

Prova en ny variant av den klassiska fredagstacosen! Här marineras räkorna i en smaskig sötsur sås som serveras med mango, guacamole och en touch av chili. Se receptet här.

Hitta fler goda recept med norska räkor

Wok med räkor – se recept.

Pokebowl med räkor och jordnötsdressing – se recept.

Räkceviche med grapefrukt – se recept.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten.

Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge.
Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat