Annons Innehåll från Seafood from Norway

Magiskt recept med vårkänsla: Så gör du skrei med smörkokt spetskål

Med sitt vita och möra kött är den norska skreien perfekt att göra fantastiska fiskrätter på. Kombinera med räkor i brynt smör, pepparrot och parmesan – njut!

Extern länk: Hitta fler goda recept med skrei här.

Den otroliga vinterfisken skrei från vårt grannland Norge har en lång historia bakom sig. Redan i början av 900-talet fiskades den norska arktiska torsken och den har en stolt tradition i Norge. Idag är skrei en av Norges mest eftertraktade exportprodukter inom sjömatsindustrin och hyllas av matälskare över hela världen.

Så hittar du äkta skrei

För att du lätt ska kunna hitta äkta skrei av hög kvalitet ska du leta efter “Skrei Quality Label” från Seafood from Norway. Märkningen garanterar att fisken är av förstklassig kvalitet och följer strikta regler när det kommer till hållbarhet, färskhet, lagring och förpackning. Skrei fiskas under en begränsad period under året och märkningen innebär även att den fiskats mellan januari och april utanför den norska kusten.

Visste du att… Skreien simmar nästan 1000 kilometer från Barents iskalla av till Norges kust för att leka? Det är den långa simturen som gör köttet så mört.

Skrei med smörkokt spetskål

Den lena och mångsidiga fisken skrei har en mild och fyllig smak och passar bra ihop med en mängd andra smaker. Testa det här goda receptet tillsammans med smörkokt spetskål, räkor i brynt smör, pepparrot och parmesan.

 

Ingredienser, 4 portioner

600g norsk skreifilé

20 dl vatten

2 dl salt

2 spetskål

200 g smör

2 citroner

100g parmesan, riven

Salt

Sås:

300 g norska räkor, skalade

100 g smör

Topping:

Dill

Pepparrot

Parmesan

Svartpeppar

Gör så här:

1. Gör rimlag med vatten och salt.

2. Börja med att rimma torsken. Dela den i två lika stora bitar och lägg torsken i rimlagen i 10-15 minuter.

3. Ta upp, skölj av och låt ligga i en form så länge. Börja tina räkorna och bryn smöret till räkorna i en kastrull. Ställ åt sidan.

4. Strimla spetskålen, lägg i en kastrull och fyll upp till hälften med vatten, salta lätt. Koka upp vattnet och rör om tills kålen mjuknar. Häll då av allt vatten förutom 1 dl och ta ur kålen och lägg till sidan.

5. Koka sedan upp kålspaden, tillsätt smöret och mixa ihop med stavmixer, smaka av med citron och salt och häll i finriven parmesan och smält.

6. Lägg tillbaka kålen i såsen.

7. Ställ in torsken i ugnen med skinnsidan uppåt på 100 grader i cirka 20 minuter eller tills den har fått en innertemperatur på 42 grader.

8. Dra försiktigt av skinnet och salta lätt.

9. Rör ner räkorna i det brynta smöret.

10. Lägg upp kål i botten av tallriken, toppa med lite extra av såsen, på med skreitorsken, toppa med räkorna och droppa på lite extra brynt smör.

11. Sist men inte minst – toppa med dill, pepparrot och mer parmesan och svartpeppar.

Seafood from Norway

Norge har ett unikt utbud av välsmakande sjömat från våra kalla, klara vatten. Norsk sjömat skördas, fångas och produceras av de mest erfarna och engagerade människorna och med respekt för planetens framtid.

Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge.

Dyk in i den unika världen med sjömat från Norge här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat