Gillar du det japanska köket? Så enkelt gör du tataki hemma
Stek, koka, grilla eller ät rå – lax står på menyn! Möt Charlotte Rapp som förklarar hur sushi och tataki blev så populärt.
Lax har länge varit en favorit på matbordet. Den norska laxen är känd över hela världen och är älskad för sin goda smak och underbara konsistens.
– Tack vare att vi odlar lax får fler fiskälskare möjlighet att äta en eftertraktad råvara. I ett globalt perspektiv är detta viktigt, då det ofta påpekas att vi bör äta mer sjömat för att vi på ett hållbart sätt kunna hantera våra framtida globala utmaningar, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.
Laxen kan tillagas och ätas på flera olika sätt, vilket bland annat har lett till sushins stora uppsving. Men hur började allt? Här förklarar Charlotte.
Hej Charlotte! Hur förändrade den norska laxen sushin?
– Utöver den rosa färgen och den mjuka men saftiga konsistensen har den norska laxen ett markant marmorerat kött. Det är havets wagyū, det är den bästa laxen man kan tänka sig för sushi eller annan rå konsumtion. Idag finns knappt en sushirestaurang i världen som inte har lax på menyn. Men så var det inte för 20 år sedan.
Jaså, hur var det då?
– Även om japanerna har ätit rå fisk i flera hundra år så har man inte sett lax i deras rätter förrän ganska nyligen. Japanerna tyckte helt enkelt inte att stillahavslaxen var tillräckligt ren för att äta rå. Den havsodlade atlantlaxen passade emellertid utmärkt till sushi med sitt rena och norska ursprung. Det enda problemet var att japanerna inte tänkte på den som sushi.
Så hur blev det till slut en så populär japansk rätt?
– För att ändra det satte en grupp norska fiskexportörer med stora drömmar igång en ambitiös kampanj. Tack vare en god idé, ett par galna entreprenörer och bra marknadsföring är nu den suveräna atlantlaxen en japansk framgångssaga. Den har rankats som den mest populära sushiingrediensen i Japan flera år i rad. I kombination med ett internationellt sushiuppsving har den norska laxens höga kvalitet, intensiva färg och fräscha smak gjort Norge till världens största exportör av atlantlax.
I poke bowl använder man ofta lax, går det att äta norsk lax utan att tillaga fisken?
– Atlantlaxen kommer direkt från det iskalla norska havet och kan ätas rå oavsett var du köper den. Utöver att branschen följer stränga regler ser man även till att laxen endast får näringsrik pellets av högsta kvalitet. Det är därför helt säkert att äta rå lax utan att man behöver frysa den först.
Tataki med norsk lax
Det finns ingen hemlighet bakom den norska laxens smak, det handlar helt enkelt om ursprung. Vill du prova att laga mat med inspiration från det japanska köket? Testa tataki som är ett japansk ord för fisk som steks eller kokas snabbt på hög temperatur så att fisken fortfarande är rå inuti.
4 portioner
Ingredienser:
400 g norsk laxfilé, utan skinn och ben
Sås
6 msk sake
4 msk sojasås, japansk
4 msk vitt vin, torrt
2 msk mirin
0.5 st lök, gul
0.5 st selleri
2 st syltgurka
3 msk kapris
Serveras med grönsallad
Gör så här:
1. Sänk ner laxen i kokande vatten i en minut, lägg den sedan direkt i isvatten för snabb avkylning.
2. Torka laxen försiktigt, skär den i tunna skivor och placera den på ett serveringsfat.
Sås:
1. Blanda ihop de flytande ingredienserna till en sås.
2. Finhacka löken, sellerin och de inlagda gurkorna. Blanda ner dem och kaprisen i såsen.
3. Häll lite av såsen över laxen innan du serverar den och resten i en såsskål. Garnera med sallad.
Tips! Mirin finns att köpa i internationella butiker och sake hittar du på Systembolaget. Får du inte tag på mirin eller sake kan du använda samma mängd vitt vin.
Poke bowl med lax – se recept här.
Prova att göra en enkel poke bowl med rå lax som är en perfekt vardagsrätt för hela familjen.
Seafood from Norway
Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten.
Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge.
Läs mer här.
Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat
Prova Sofia Henrikssons receptfavorit: “Det är så fantastiskt gott!”
Prova Sofia Henrikssons receptfavorit: “Det är så fantastiskt gott!” Kocken Sofia Henriksson vet hur man lyckas i köket. Ta del av hemligheten bakom en smakrik och saftig rätt och njut av ett egenkomponerat recept från mästerkocken. Sofia Henriksson är en kock som på...
Mästerkockens bästa tips när du lagar fisk – recept på god sensommarmat
Mästerkockens bästa tips när du lagar fisk – recept på god sensommarmat Laga mat utomhus, även när säsongen skiftar. Inspireras av mästerkocken Sofia Henriksson som älskar grillat, och som fortsätter njuta så länge det bara går! Sofia Henriksson tog hela Sverige med...
Hälsosamt middagsval med lite hetta – så gör du thaicurrysoppa med norsk torsk
Hälsosamt middagsval med lite hetta – så gör du thaicurrysoppa med norsk torsk Torsk är inte bara välsmakande, den är dessutom låg i fett. Så här lagar du fisken hemma – och imponerar på gästerna! Norsk torsk är en av de mest uppskattade fiskarna i världen. Det vita,...
Tipsen för att lyckas med norsk torsk – gott och nyttigt recept
Tipsen för att lyckas med norsk torsk – gott och nyttigt recept Enkel att tillaga och fullpackad med smak. Dessutom är den här rätten med norsk torsk fylld av nyttigheter – prova själv! Många glömmer bort torsken när det är dags att laga middag, kanske har den fått...
Saftig lax i airfryer – snabbt vardagsrecept med mangosalsa
Saftig lax i airfryer – snabbt vardagsrecept med mangosalsa Att laga lax i en airfryer är ett enkelt och hälsosamt sätt att få till en fräsch måltid. Så här gör du den goda laxrätten toppad med avokado och koriander. Grilla, baka, steka, ångkoka eller varför inte...
Asiatisk wok med lax och nudlar – lättlagat och snabbt recept
Asiatisk wok med lax och nudlar – lättlagat och snabbt recept Lax går ofta hem hos hela familjen och är en riktig vardagsklassiker. Här är receptet för dig som söker en snabb, smakrik och hälsosam måltid. Lax är en populär och mångsidig ingrediens som har blivit en...
Fredagstacos 2.0 – fish tacos med torsk
Fredagstacos 2.0 – fish tacos med torskÄr du sugen på att uppdatera din fredagstacos? Med torsk i din tacos kan du ge dina smaklökar något nytt och spännande. Så här enkelt tar du din tacos till nästa nivå.Extern länk: Se fler recept med torsk här. Torsk är en...
Från kust till kök: Pizza med räkor
Från kust till kök: Pizza med räkorDen populära rätten från Italien har många skepnader och förmodligen lika många varianter av toppings som det finns personer. Här är recept på en pizza med smakrika räkor och fänkål.Extern länk: Hitta fler inspirerande recept med...
Vinterns läckraste recept: Så gör du citronbakad skrei
Vinterns läckraste recept: Så gör du citronbakad skreiMed sitt vita och möra kött är den norska skreien perfekt att göra fantastiska fiskrätter på. Kombinera den citronbakade fisken med krispig chorizo och en karamelliserad grädde. Här är receptet.Extern länk: Hitta...
Shrimprolls deluxe med brynt smör och brioche
Shrimprolls deluxe med brynt smör och briocheDen populära rätten från Australien har hittat till Sverige. Bjud på ljuvliga shrimprolls med brynt smör och brioche. Här är receptet som garanterat går hem hos dina gäster.Extern länk: Hitta fler goda recept med räkor här....
Det vita guldets ankomst – recept på skrei med chorizo och paprika
Det vita guldets ankomst – recept på skrei med chorizo och paprikaVit, mör och mild. Torskarnas kung, skrei från Norge, hyllas bland matälskare och köksmästare världen över. Nu har skreien gjort sin årliga ankomst. Här är ett recept på det vita guldet med kryddig...
Är torsk ett hållbart val till middag? Experten ger svar på tal
Är torsk ett hållbart val till middag? Experten ger svar på talVärldens största torskbestånd finns i norska vatten. Det har människor längs kusten livnärt sig på i tusentals år – både som livsmedel och handelsvara. Men vad är det med torsken som gör att den fortsätter...
Räkor som fingerfood: Enkla och lockande aptitretare
Räkor som fingerfood: Enkla och lockande aptitretareRäkorna är inte bara goda, dessutom är de nyttiga. Prova några goda (och enkla) recept med delikatesser från havets djup!De norska räkorna är kända för sin goda smak och passar bra som tillbehör i många olika...
Nyttig och näringsrik – laga torsk på thailändskt vis
Nyttig och näringsrik – laga torsk på thailändskt visTorsk på thailändskt vis? Ja visst! Har du inte redan provat är det dags nu. Så här lagar och kryddar du din maträtt med en asiatisk touch.I Sverige rekommenderas vi äta fisk 2-3 gånger i veckan, men torsken blir...
Taco fiesta! Superenkelt tilltugg med fredagskänsla
Taco fiesta! Superenkelt tilltugg med fredagskänslaSätt guldkant på vardagen med ett festligt recept på räkor. Förutom att räkan är ett gott skaldjur är det även näringsrikt och en underbar ingrediens som sätter smak på vilken rätt som helst.EXTERN LÄNK: Hitta goda...
Från hav till tallrik – här är torskens resa
Från hav till tallrik – här är torskens resaFrån det iskalla havet i Norge till att ligga på en tallrik tillsammans med färska grönsaker och nykokt potatis. Här är torskens resa från hav till tallrik. – Torsk är en av världens mest eftertraktade fiskprodukter, säger...
Därför är torsk bra för kroppen: “Nödvändigt för hjärnans tillväxt”
Därför är torsk bra för kroppen: “Nödvändigt för hjärnans tillväxt”Enligt de nya nordiska näringsråden bör vi äta 300-450 gram fisk i veckan. Torsk är en fisk som är både hälsosam och god. – Utöver omega 3-fettsyror, vitaminer och proteiner är torsken rik på jod,...
3 laxrecept att imponera med på nästa middag
3 laxrecept att imponera med på nästa middagLaxen är mild och fin i sin smak och passar till mängder av rätter. Vill du imponera på dina gäster? Här är tre varianter av den norska laxen som du kan servera vid nästa middagsbjudning.Extern länk: Hitta goda recept med...
Enkla och riktigt goda vardagsmiddagar med räkor
Enkla och riktigt goda vardagsmiddagar med räkorRäkfrossa, räktacos, räksallad eller räkpasta. Möjligheterna är oändliga. Räkorna, som många förknippar med lyx, funkar även utmärkt till vardagsmaten. Här hittar du goda recept som är enkla att göra hemma.EXTERN LÄNK:...
Det här visste du inte om räkor – se tipsen
Det här visste du inte om räkor – se tipsenÄt fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan – det rekommenderar Livsmedelsverket. – Norska räkor är mycket näringsrika, de innehåller gott om protein och flera vitaminer och mineraler, säger Charlotte Rapp, Manager...
Därför är lax bra att få in i din veckomeny – myterna att slå hål på
Därför är lax bra att få in i din veckomeny – myterna att slå hål påAtt äta fisk är bra för din kropp och laxen från Norge är rik på flera vitaminer. – Fisk har ett lägre koldioxidavtryck än vad kött har och är också fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler,...
Så lätt gör du tacos med en twist – knepet som gör den extra saftig
Så lätt gör du tacos med en twist – knepet som gör den extra saftigVäck nytt liv i din favoriträtt! Här är receptet att prova nästa gång det är dags för tacomys med familjen.EXTERN LÄNK: Hitta fler nyttiga och goda recept här. Tacos hör till många av svenskarnas...
Fiskexperten om lax: “Bra att äta en gång i veckan”
Fiskexperten om lax: “Bra att äta en gång i veckan”Simmar, hoppar och leker. Lax är en populär fisk som är lika god rå som grillad. Dessutom är laxen en utmärkt källa till protein. – Lax är väldigt hälsosam mat och ingår i Livsmedelsverkets rekommendationer om att äta...
Så lyckas du med torskburgaren – tips och recept för hela familjen
Så lyckas du med torskburgaren – tips och recept för hela familjenHamburgare är alltid ett säkert kort, men när provade du senast en ny variant? Torsken är mångsidig och går att grilla, koka eller steka – dessutom är den både god och nyttig. Här är tipsen som tar din...
Så får ni in mer fisk i vardagen – goda recept på torsk
Så får ni in mer fisk i vardagen – goda recept på torskTorsken är precis lika populär på middagsbordet idag som den var under stenåldern. Dessutom innehåller den ett antal viktiga näringsämnen. – Torsken har varit viktig för Norge i över 1000 år, säger Charlotte Rapp,...
Fördelarna med att äta torsk – experten förklarar
Fördelarna med att äta torsk – experten förklararDet finns många anledningar att servera torsk hemma. – Fisk har ett lägre koldioxidavtryck än vad kött har. Fisk är också fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler, såsom D-vitamin, jod och selen, säger Charlotte...