ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Fördelarna med att äta torsk – experten förklarar

Det finns många anledningar att servera torsk hemma.
– Fisk har ett lägre koldioxidavtryck än vad kött har. Fisk är också fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler, såsom D-vitamin, jod och selen, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

EXTERN LÄNK: Få tips på recept med torsk

Visste du att Norge exporterade 55 665 ton sjömat till Sverige under 2022? Totalt till hela världen låg volymen på nästan 3 miljoner ton. Med sin lena konsistens och lite smöriga smak är den norska torsken perfekt till många olika fiskrätter. Att torsken dessutom har många hälsofördelar gör den till en riktig vardagshjälte.

– Torsken har varit viktig för Norge i över 1000 år och Norge hade inte varit det land det är idag om det inte vore för torsken, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

3 fördelar med att äta norsk torsk

1. Går att variera
Steka, grilla, koka eller panera. Listan kan göras lång över olika sätt att tillaga torsk på. Med den milda smaken på det vita köttet kan du variera fiskrätterna och på så sätt enkelt få in torsk i vardagen. Tips! Prova att addera lite smör och citronjuice när du steker den för att förstärka den rena smaken hos torsken.

2. Innehåller vitaminer
Fisk är nyttigt! Den norska torsken är näringsrik och innehåller bland annat selen, vitamin B12, vitamin B6, omega-3 och jod. Dessa näringsämnen är mycket viktiga för ämnesomsättningen och nödvändiga för hjärnans tillväxt och utvecklingen hos barn.

3. Lever vilt
Norge har bland världens mest avancerade och väletablerade system för hållbarhet och hantering, både inom fiske och havsodling. När du väljer norsk torsk vet du att den har levt vilt och fritt i det iskalla vattnet i Barents hav. Genom miljön utvecklar fisken i sin tur starka muskler med ett fast kött.

Visste du att… världens största torskbestånd finns i norska vatten? Människor längs den norska kusten har livnärt sig på det enorma fiskbeståndet som livsmedel och handelsvara i tusentals år.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat