ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Enkla och riktigt goda vardagsmiddagar med räkor

Räkfrossa, räktacos, räksallad eller räkpasta. Möjligheterna är oändliga. Räkorna, som många förknippar med lyx, funkar även utmärkt till vardagsmaten. Här hittar du goda recept som är enkla att göra hemma.

EXTERN LÄNK: Få tips på fler recept med räkor.

Räkor i frysen håller länge och är en perfekt basingrediens att ha i köket. Kanske tänker du att räkor framför allt passar till räkmackan eller en klassisk skagenröra? Tänk om. De norska frysta skalade räkorna är välkända för sin smak och kvalitet och har en fast och saftigt konsistens. Dessutom är de näringsrika och innehåller mycket protein och få kalorier.

– Norska räkor innehåller gott om protein och flera vitaminer och mineraler, bland annat vitamin A, D och B12 samt kalcium och selen, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

Runt om i världen finns det över 2000 olika räkarter. Ishavsräkorna från Norge lever i perfekta levnadsförhållandena i de norska fjordarnas och kustens iskalla vatten samt i Nordsjön och Barents hav. Det är de låga vattentemperaturerna som får dem att växa och mogna långsamt. Vissa arter är stora, andra små. Nordhavsräkan, som också går under namnet ishavsräkan, kan bli upp till 16 centimeter lång.

Räkan – en “sekventiell hermafrodit”

Räkorna i Norge fiskas året om och den vilda nordhavsräkan kan leva upp till tio år. Visste du att räkan efter en tid byter kön? I miljontals år har många fiskar och växter bytt kön och i havet finns det idag ungefär 500 arter som är hermafroditer. Detta tror man i sin tur maximerar arternas förmåga att fortplanta sig och växa som art.

Så tinar du räkorna snabbt

Att värma frysta räkor i mikron är ingen god idé. Har du gott om tid kan du lägga dem i en skål och låta stå framme i rumstemperatur tills de tinat eller lägga dem i kylen över natten. En annan metod är att placera ut räkorna på tidningspapper – då suger du samtidigt upp överflödig vätska. Om dina frysta skalade räkor ska ätas inom kort kan du testa att lägga dem i en sil och snabbt skölja dem med hett kranvatten för att sedan spola med iskallt vatten. Dock kan du då tappa lite av räkans goda smak och konsistens. Planerar du att äta räkor med bästa tänkbara smak är det alltså bäst att ha lite framförhållning.

Tips!

De frysta ishavsräkorna från Norge har länge varit en delikatess och passar perfekt för enkla vardagsmiddagar. Fördelen med de frysta skalade norska räkorna är att de är förkokta och redo att ätas. Därför går det bra att tillsätta dem direkt i varma soppor, pasta- eller wokrätter utan att tina upp dem.

Recept: Krämig pasta med ärtor, broccoli och räkor

4 portioner

Enkelt, gott och snabbt – vad kan gå fel? Den här pastan funkar utmärkt att göra med frysta, skalade räkor.

Du behöver:

400 g tagliatelle
300 ml creme fraiche
0.5 citroner
200 g skalade och frysta norska räkor
100 g ärtor, frysta
0.5 broccoli
2 msk bladpersilja
Parmesan
Salt och peppar

Gör så här:

1. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
2. Skär broccoli i buketter.
3. Häll i ärtor och broccolibuketter de sista tre minuterna av koktiden.
4. Sila bort vattnet och blanda i crème fraiche, citronjuice och finhackad persilja.
5. Krydda med salt och peppar.
6. Rör försiktigt ner räkorna.
7. Servera med bröd och strö över lite riven parmesan.

Recept: Wokade nudlar och frysta skalade räkor

4 portioner

Norska kallvattensräkor går snabbt att tillaga och passar bra i alla wokrecept. Prova att göra den här fräscha och nyttiga sommartallriken.

Du behöver:

100 g nudlar
1 klyfta vitlök
1 chili, röd
2 msk ingefära, färsk
2 msk olivolja
0.25 rödkålshuvud
1 mango
2 salladslök
2 morot
300 g skalade och frysta norska räkor.
2 msk sesamfrö
Koriander, färsk

Sås:
3 msk sojasås
3 msk hoisinsås
1 msk fisksås
0.5 lime

Gör så här:

1. Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen och sila bort vattnet.
2. Hacka vitlök och chili fint. Skala och riv ingefära.
3. Stek vitlök, chili och ingefära i olivolja i pannan.
4. Skär resten av grönsakerna. Se till att du skär dem fint och gör dem jämna i storlek så att de är färdiga samtidigt.
5. Stek vitlök, chili och ingefära i olivolja i en wokpanna. Lägg i resten av grönsakerna och stek dem lätt. Lägg i nudlar och räkor.
6. Pressa limejuice, mixa ingredienserna till woksåsen och rör ner den i de övriga ingredienserna.
7. Toppa med sesamfrön och koriander.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat