ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Det vita guldets ankomst – recept på skrei med chorizo och paprika

Vit, mör och mild. Torskarnas kung, skrei från Norge, hyllas bland matälskare och köksmästare världen över. Nu har skreien gjort sin årliga ankomst. Här är ett recept på det vita guldet med kryddig chorizo och paprika

Extern länk: Se fler recept med norsk skrei här.

I Norge firar man den årliga ankomsten av skreien med stor förtjusning och det finns anledning att fira. Skrei fångas bara under en viss säsong och fisket är noga övervakat. Skrei betyder “vandrare” och kommer från fiskens långa simtur på 100 mil från Barents iskalla hav till Nordnorges kust. Det är den långa simturen som ger skreien det fasta och magra vita köttet. Färsk skrei går bara att få tag på under vintersäsongen så passa på att njuta när den är i säsong.

Rik på vitaminer

Skrei är mager, rikt på protein och viktiga näringsämnen som vitamin A, D och B12, selen, antioxidanter och omega-3. En portion torsk till middag täcker ditt dagliga behov av omega-3. När du väljer skrei från Norge vet du att den är hållbart fiskad. Skrei är nämligen den enda sjömatsprodukten i världen som har en egen kvalitetspatrull som arbetar hela säsongen för att säkerställa kvaliteten.

Visste du att… En skrei kan väga upp till 55 kilo och bli nästan två meter lång?

Stekt skrei med paprika och chorizo – recept

Skrei, en vit fisk som har ett fast och snövitt kött som lätt skivar sig och smakar ljuvligt. Den här rätten är en perfekt mix av kryddig och salt chorizo och den delikata smaken av skrei. Här är ett recept som passar hela familjen.

Ingredienser

600 g skreifilé, med skinn
Salt
Olivolja
150 g paprika, röd
1 gul lök
2 klyfta vitlök
350 g tomat
1 dl olivolja
1.5 dl vitt vin, torrt
Salt och peppar

Serveras med:

350 g chorizo
2 klyftor vitlök
800 g spenat, färsk
Olivolja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 °C. Skär skreien i portionsbitar och strö på salt.

2. Stek skreien snabbt i olivolja i en stekpanna och lägg fisken med skinnsidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Placera en stektermometer i fisken och ugnsbaka tills den är 52 °C.

Sås

1. Hacka paprika, lök och vitlök. Blanchera tomaterna genom att skära ett kryss ovanpå, lägga dem i kokande vatten i ett par minuter och sedan lägga dem direkt i kallt vatten. Ta bort skalet och kärnorna, och hacka tomaterna.

2. Blanda paprika, lök, vitlök, olivolja och vitt vin i en gryta och låt koka upp. Tillsätt hackade tomater och låt det puttra. Använd en stavmixer för att göra såsen slät och smaka av med salt och peppar.

3. Skär chorizon i mindre tärningar och torka i ugnen i 3 minuter.

4. Finhacka vitlök och stek i olivolja tillsammans med spenaten. Tillsätt chorizo i spenaten innan servering.

5. Servera skreien med sås, chorizo och spenat.

Seafood from Norway

Norge har ett unikt utbud av välsmakande sjömat från våra kalla, klara vatten. Norsk sjömat skördas, fångas och produceras av de mest erfarna och engagerade människorna och med respekt för planetens framtid. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge.

Dyk in i den unika världen med sjömat från Norge här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat