ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Därför är torsk bra för kroppen: “Nödvändigt för hjärnans tillväxt”

Enligt de nya nordiska näringsråden bör vi äta 300-450 gram fisk i veckan. Torsk är en fisk som är både hälsosam och god. – Utöver omega 3-fettsyror, vitaminer och proteiner är torsken rik på jod, vilket är ett viktigt mineralämne, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

EXTERN LÄNK: Se middagstips med torsk i fokus

Redan under stenåldern var torsken populär att servera till lunch och middag och det finns många fördelar med att äta just torsk. Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd förklarar varför den är så populär.

– Torskens kött har en mild smak, en vit färg och går att kombinera med olika kryddor och tillbehör. Den kan varieras i en oändlighet och passar till allt, både till vardag och fest. Den kan bland annat stekas, grillas, lagas i ugn eller kokas och kan enkelt användas i allt från pasta till fish and chips.

Viktiga näringsämnen för kroppen

Torsk tilltalar många och det är dessutom en nyttig fisk att äta. Enligt de nya nordiska näringsråden bör vi få i oss 300-450 gram fisk i veckan.

– Förutom den fantastiska smaken på fiskens magra, vita kött innehåller torsken även ett antal viktiga näringsämnen. Utöver omega 3-fettsyror, vitaminer och proteiner är torsken rik på jod, vilket är ett viktigt mineralämne. Dessa näringsämnen är mycket viktiga för ämnesomsättningen och nödvändiga för hjärnans tillväxt och utvecklingen hos barn, säger Charlotte Rapp.

3 viktiga vitaminer som finns i torsk

Vitaminer och mineraler är livsviktiga för kroppen. När du äter torsk får du i dig många viktiga näringsämnen. Här är tre viktiga vitaminer du hittar i torsken.

1. Folat
Folat finns i nästan all mat och är nödvändigt för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Förutom att äta torsk kan du äta kål, bönor och mörkgröna bladgrönsaker.

2. Vitamin B12
Torsk innehåller vitamin B12 som behövs för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar.

3. Vitamin D
Kalkbalansen i skelett och tänder regleras av vitamin D. Du kan även få i dig vitamin D genom annan fisk som sill och lax, men även genom margarin och mjölkprodukter.
Visste du att… de nya nordiska näringsrekommendationerna även understryker vikten av att äta fisk från hållbart förvaltade fiskbestånd? Norrmännen är världsledande inom marin forskning och följer alla vetenskapliga råd.

Recept: Pasta al limone med krispig torsk

En enkel med god pasta med läckra bitar av stekt torsk. En rätt som passar lika bra till vardags eller att servera på en middagsbjudning.

4 portioner

Du behöver:

400 g pasta 800 g norsk torskfilé 2 msk smör 300 ml vispgrädde 2 klyftor vitlök 1 paket sockerärtor 2 citroner 1 handfull hackad persilja Salt och peppar

Gör så här:

1. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. 2. Hacka vitlöken fint och fräs den på låg värme i en liten kastrull. 3. Häll i grädde, citronsaft och citronskal från en citron. 4. Koka upp och krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan och håll varmt. 5. Stek torsken i en stekpanna. 6. Skär sockerärtorna på längden och hacka persiljan. 7. Sila bort vattnet från pastan men lämna kvar cirka 50 ml av pastavattnet. 8. Häll i gräddsåsen och blanda väl. 9. Om du vill ha lite mer citronsmak kan du lägga till lite mer citronskal. 10. Servera pastan i djupa pastaskålar. Toppa med torskbitarna, sockerärtorna och hackad persilja. Salta och peppra efter smak.

Norsk sjömat

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat