ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Asiatisk wok med lax och nudlar – lättlagat och snabbt recept

Lax går ofta hem hos hela familjen och är en riktig vardagsklassiker. Här är receptet för dig som söker en snabb, smakrik och hälsosam måltid.

Lax är en populär och mångsidig ingrediens som har blivit en favorit på middagsbord världen över. Den goda smaken och det höga näringsvärdet gör att den passar perfekt för både vardagsmiddagar och festliga tillfällen. När du tillagar den, tänk på att se till att filéerna är jämntjocka eller anpassa tillagningstiden efter den tjockaste delen. Laxen är klar när den är genomskinlig och lätt flagar sig med en gaffel.

Tips! Laxen har en naturligt god smak, därför funkar det utmärkt att bara krydda den med salt och peppar. Om du vill ha lite mer variation kan du prova olika marinader och kryddblandningar som teriyakisås, soja och ingefära, honung och senap, eller örtkryddor som dill och persilja.

3 fördelar med norsk lax

1. Högt näringsvärde

Norsk lax är rik på näringsämnen som är viktiga för en hälsosam kost och är en utmärkt källa till protein, vilket är avgörande för muskeluppbyggnad och reparation. Dessutom innehåller laxen viktiga vitaminer och mineraler, såsom vitamin D, B-vitaminer, selen och jod.

2. Omega-3-fettsyror

En av de mest kända fördelarna med norsk lax är det höga innehållet av omega-3-fettsyror som kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom och är viktiga för hjärnans utveckling och funktion. Feta fiskar som lax och makrill är särskilt rika på omega-3-fetter.  

3. Många smakkombinationer

Norsk lax kan tillagas på många olika sätt och passar därför till olika typer av rätter, smaker och tillfällen. Du kan servera norsk lax rå som sushi, sashimi och tataki eller göra andra goda laxrätter, varma som kalla. 

Fisk och skaldjur – det här ska du tänka på

Enligt Livsmedelsverket är det bra att äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan. Men det finns flera saker att tänka på för att bidra till en bättre miljö och samtidigt äta hälsosamt.

Variera gärna mellan olika fiskar och skaldjur. På så sätt är det lättare att få i sig många av de näringsämnen som man behöver för att må bra. Kom även ihåg att förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om resterna. Lax kan till exempel användas i nya rätter som soppor, grytor eller pytt.

Lax i airfryer med asiatiska nudlar

Gör en god och snabb wok med lax, nudlar och grönsaker. Tips! Titta efter logotypen Seafood from Norway när du ska köpa lax, eller be personalen i fiskdisken om sjömat från Norge.

4 portioner

Ingredienser:

600 g norsk laxfilé

1 klyfta vitlök

6 msk sojasås

2 msk honung

0.5 lime

2 morötter

100 g sockerärtor

1 paket äggnudlar

2 msk sesamfrö

Gör så här:

1. Finhacka vitlök och lägg i en skål tillsammans med sojasås, honung och limejuice. Ställ marinaden åt sidan.

2. Skär morötter och sockerärtor i tunna strimlor.

3. Torka laxfiléerna med hushållspapper och skär dem i stora tärningar. Vänd laxbitarna i hälften av marinaden och spara resten av marinaden till nudlarna.

4. Stek laxen på bakplåtspapper i 5-7 minuter vid 160 grader i airfryern, eller tills fisken smular sig. Här måste du prova dig fram lite eftersom stektiden kan variera från airfryer till airfryer.

5. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg i grönsakerna när det återstår 2 minuter av koktiden.

6. Vänd nudlarna och grönsakerna i resten av marinaden och servera tillsammans med laxbitarna i en skål.

EXTERN LÄNK: Här kan du hitta fler goda recept med norsk lax. 

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Ta reda på mer om norsk sjömat här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat