ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Är torsk ett hållbart val till middag? Experten ger svar på tal

Världens största torskbestånd finns i norska vatten. Det har människor längs kusten livnärt sig på i tusentals år – både som livsmedel och handelsvara. Men vad är det med torsken som gör att den fortsätter att vara så populär?

Hej Charlotte! Du är representant för Norges Sjømatråd i Sverige. Vad är det bästa med torsken?

– Torsk är en rik källa till protein och en mängd essentiella vitaminer och mineraler, till exempel vitamin B12, vitamin D, omega-3-fettsyror och selen.

Det låter ju som en vitaminbomb. Torsken i Östersjön är ju hotad, hur mår fisken i det Norska havet och Barents hav?

– Den arktiska torsken som fiskas utanför Norge tillhör världens största bestånd av torsk. Det är ett bestånd som i grunden mår bra och och är starkt. Mängden torsk i norska havet och Barents hav har nu minskat en del de senaste åren, och även om det fortfarande finns gott om fisk så kommer vi sannolikt fiska mindre de närmaste åren. Det är bara positivt och visar att kvotsystemet fungerar som det ska.

Vad innebär det?

– När bestånden behöver stärkas så begränsas fisket genom lägre kvoter. På det stora hela är det ett starkt och friskt bestånd av torsk.

Torsken har ju länge varit viktig för Norge, varför då?

Norge skulle inte vara det land det är idag om det inte vore för torsken. Torskens historia är historien om Norge. För 11 000 år sedan slog sig de första människorna ner längs Norges kust. De var på jakt efter bra fiskevatten och det kan man lugnt säga att de hittade ett hav fullt av liv. Det fanns särskilt gott om en art, torsk, och den har varit de norska fiskarnas viktigaste fångst ända sedan dess.

Är norsk torsk hållbar?

– Norsk torsk fiskas hållbart och den långa kustlinjen och hundraåriga fiskehistorien har gjort norrmännen till experter på torskfiske. Norrmännen är även världsledande inom marin forskning och följer alla vetenskapliga råd, däribland från internationella havforskningsrådet (ICES) kring fiskkvoter.

Vad görs idag för att torsken ska finnas kvar för framtida generationer?

– För norrmännen är det oerhört viktigt att förvalta torskbeståndet på ett ansvarsfullt sätt. Beräkning av beståndet, stringenta kvotsystem och forskning i världsklass gör att Norge framgångsrikt kan reglera fiskbeståndet. Det här garanterar att beståndet och de viktiga marina ekosystemen är väl skyddade så att vi kan fortsätta fiska och njuta av norsk torsk på ett hållbart sätt under kommande generationer.

Så hur vet man att man köper torsk som är hållbar, vad kan man titta efter i butiken?

Håll utkik efter norsk torsk i butiken. Då vet du att du handlar hållbar torsk av högsta kvalitet.

3 fakta om torsken

1. Vitaminkälla

Torsk är en rik källa till protein, och en mängd essentiella vitaminer och mineraler, inklusive vitamin B12, vitamin D, omega-3-fettsyror och selen.

2. Populär under vikingatiden

Visste du att torsk kan torkas och konserveras utan att den tappar smak? Det gör den perfekt för export och frakt till avlägsna platser. Under vikingatiden lastades den torkade torsken ombord på skeppen vilket gjorde att sjömännen kunde resa så långt.

3. Två typer av norsk torsk

I Norge finns det två typer av torsk: kusttorsken och den arktiska torsken. Det är den sistnämnda som är den viktigaste för den norska fiskeindustrin.

Goda recept med torsk

Torsk i form med purjolök och dillsåsse recept här.

Laga en god torskrätt i en klassisk kombination – norsk torsk, potatis, purjolök och dill.

Stekt torsk med risotto se recept här.

Prova att göra risotto med torsk nästa gång. Här toppas den med broccoli och riven parmesan.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten.

Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge.
Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat