ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Mästerkockens bästa tips när du lagar fisk – recept på god sensommarmat

Laga mat utomhus, även när säsongen skiftar. Inspireras av mästerkocken Sofia Henriksson som älskar grillat, och som fortsätter njuta så länge det bara går!

Sofia Henriksson tog hela Sverige med storm när hon vann Sveriges mästerkock år 2020 och blev ett namn på allas läppar. Med sin passion för matlagning och sitt okonstlade sätt att skapa rätter som både överraskar och glädjer, har hon snabbt etablerat sig som en av landets mest inspirerande kockar. Nu bjuder hon på ett gott recept, perfekt att bjuda på i sensommarvärmen.

Hej Sofia! Hur har din sommar varit?

– Min sommar har varit helt fantastisk. Jag har rest runt i Sverige och besökt allt från Gotland till Skåne och njutit av bad, sol och massa härliga lokalproducerade råvaror som slängts på grillen.

Vad har varit extra gott att äta under semestern?

– Grillat! Men också bara att äta utomhus gör ju allt så mycket godare. En extra god sak jag ätit är varmrökt lax på Ingmarsö i vår egen Aburök, så enkelt och gott!

Vilka är dina bästa tips för att lyckas med laxen när man grillar?

– Att man förbereder fisken. Salta gärna lite innan och torka av innan du grillar. Det är ju en fet fisk med massa härlig smak och nyttigheter som är enkel att grilla. Är man osäker är det allra lättast att lägga i aluminiumfolie på grillen i ett paket eller pensla fisken med olja innan du lägger på galler.

Finns det några vanliga misstag som många gör när de lagar fisk?

– Man översteker fisken så att den blir torr. Enklast blir det om du har en stektermometer och håller ett öga på den så att fisken blir saftig och ännu godare!

Vad är hemligheten för att inte få laxen att fastna på grillen?

– Salta 30 minuter före och torka av, pensla med olja och börja med att lägga skinnsidan uppåt för att sen lägga med skinnsidan neråt när den fått fin färg.

Vad gillar du med det här receptet?

– Jag älskar hettan och den krämiga såsen. Det är verkligen ett svårslaget laxrecept!

 

Prova Sofias recept – grillad lax med romsås

Grillad het lax med kall romsås och smashad basilikapotatis. Superenkelt och supergott! 

4 portioner

Ingredienser:

500 g norsk laxfilé

1 msk rökt paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk chiliflakes

1 msk koriander, frön

800 g färskpotatis

2 msk basilika, torkad

1 kruka basilika, färsk

1 knippe salladslök

Sås:

1 burk stenbitsrom, röd

1 burk crème fraîche

2 msk majonnäs

1 msk citronsaft

2 msk dill

1 nypa cayennepeppar

Gör så här:

1. Börja med att röra ihop alla ingredienser till romsåsen. Ställ in i kylen så länge.

2. Koka potatisen, lägg ut på en grillsäker eller ugnssäker form.

3. Pressa varje potatis med ett glas så att den krossas.

4. Ringla över olivolja, salt, svartpeppar, basilika och ställ på grillen.

5. Lägg löken hel på grillen. Låt den ligga 30 min, först på direkt värme och sen på indirekt värme.

6. Stäng locket och låt bli ordentligt krispig, tar cirka 10-15 minuter.

7. Blanda kryddorna till laxen.

8. Pensla laxen med olja och täck med kryddblandningen.

9. Lägg laxen på grillen först med skinnsidan upp. Låt den ligga tills den får en ordentlig yta så att den är lätt att lossa på.

10. Vänd och grilla klart till en innertemperatur på 54 grader.

11. Servera laxen med potatis, lök och massa romsås.

Njut av flera goda recept

I vardagsköket är norsk lax ett utmärkt val för snabba, hälsosamma rätter. Den naturliga smaken gör att den enkelt kan lyftas fram med få ingredienser. Testa att laga lax i airfryer med en god mangosalsa, gör en enkel tortillawrap eller en krämig laxmiddag med pesto. Du bestämmer!

Extern länk: Hitta fler recept med norsk lax. 

Tips! Titta efter logotypen Seafood from Norway när du ska köpa norsk lax, räkor eller torsk, eller be personalen i fiskdisken om sjömat från Norge.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Ta reda på mer om norsk sjömat här. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat