ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Gillar du det japanska köket? Så enkelt gör du tataki hemma

Stek, koka, grilla eller ät rå – lax står på menyn! Möt Charlotte Rapp som förklarar hur sushi och tataki blev så populärt.

Lax har länge varit en favorit på matbordet. Den norska laxen är känd över hela världen och är älskad för sin goda smak och underbara konsistens.

– Tack vare att vi odlar lax får fler fiskälskare möjlighet att äta en eftertraktad råvara. I ett globalt perspektiv är detta viktigt, då det ofta påpekas att vi bör äta mer sjömat för att vi på ett hållbart sätt kunna hantera våra framtida globala utmaningar, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

Laxen kan tillagas och ätas på flera olika sätt, vilket bland annat har lett till sushins stora uppsving. Men hur började allt? Här förklarar Charlotte.

Hej Charlotte! Hur förändrade den norska laxen sushin? 

– Utöver den rosa färgen och den mjuka men saftiga konsistensen har den norska laxen ett markant marmorerat kött. Det är havets wagyū, det är den bästa laxen man kan tänka sig för sushi eller annan rå konsumtion. Idag finns knappt en sushirestaurang i världen som inte har lax på menyn. Men så var det inte för 20 år sedan.

Jaså, hur var det då?

– Även om japanerna har ätit rå fisk i flera hundra år så har man inte sett lax i deras rätter förrän ganska nyligen. Japanerna tyckte helt enkelt inte att stillahavslaxen var tillräckligt ren för att äta rå. Den havsodlade atlantlaxen passade emellertid utmärkt till sushi med sitt rena och norska ursprung. Det enda problemet var att japanerna inte tänkte på den som sushi.

Så hur blev det till slut en så populär japansk rätt?

För att ändra det satte en grupp norska fiskexportörer med stora drömmar igång en ambitiös kampanj. Tack vare en god idé, ett par galna entreprenörer och bra marknadsföring är nu den suveräna atlantlaxen en japansk framgångssaga. Den har rankats som den mest populära sushiingrediensen i Japan flera år i rad. I kombination med ett internationellt sushiuppsving har den norska laxens höga kvalitet, intensiva färg och fräscha smak gjort Norge till världens största exportör av atlantlax.

I poke bowl använder man ofta lax, går det att äta norsk lax utan att tillaga fisken?

Atlantlaxen kommer direkt från det iskalla norska havet och kan ätas rå oavsett var du köper den. Utöver att branschen följer stränga regler ser man även till att laxen endast får näringsrik pellets av högsta kvalitet. Det är därför helt säkert att äta rå lax utan att man behöver frysa den först.

Tataki med norsk lax

Det finns ingen hemlighet bakom den norska laxens smak, det handlar helt enkelt om ursprung. Vill du prova att laga mat med inspiration från det japanska köket? Testa tataki som är ett japansk ord för fisk som steks eller kokas snabbt på hög temperatur så att fisken fortfarande är rå inuti.

4 portioner

Ingredienser:

400 g norsk laxfilé, utan skinn och ben

Sås

6 msk sake

4 msk sojasås, japansk

4 msk vitt vin, torrt

2 msk mirin

0.5 st lök, gul

0.5 st selleri

2 st syltgurka

3 msk kapris

Serveras med grönsallad

Gör så här:

1. Sänk ner laxen i kokande vatten i en minut, lägg den sedan direkt i isvatten för snabb avkylning.

2. Torka laxen försiktigt, skär den i tunna skivor och placera den på ett serveringsfat.

Sås:

1. Blanda ihop de flytande ingredienserna till en sås.

2. Finhacka löken, sellerin och de inlagda gurkorna. Blanda ner dem och kaprisen i såsen.

3. Häll lite av såsen över laxen innan du serverar den och resten i en såsskål. Garnera med sallad.

Tips! Mirin finns att köpa i internationella butiker och sake hittar du på Systembolaget. Får du inte tag på mirin eller sake kan du använda samma mängd vitt vin.

Poke bowl med lax – se recept här.

Prova att göra en enkel poke bowl med rå lax som är en perfekt vardagsrätt för hela familjen.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten.

Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge.
Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat