ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

Därför är lax bra att få in i din veckomeny – myterna att slå hål på

Att äta fisk är bra för din kropp och laxen från Norge är rik på flera vitaminer. – Fisk har ett lägre koldioxidavtryck än vad kött har och är också fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler, såsom D-vitamin, jod och selen, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

EXTERN LÄNK: Hitta fler nyttiga och goda recept här.

Två till tre gånger i veckan – så ofta bör du äta fisk. D-vitamin, som bara finns naturligt i några få livsmedel, är en av fiskens största tillgångar. Det finns mycket D-vitamin i all fisk, oavsett fetthalt, till exempel i röding, sill och lax. Medelfeta fiskar som lax innehåller också särskilda omega 3-fetter, DHA och EPA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Omega-3 finns framför allt i feta fiskarter såsom lax, makrill och sill. Fisk och skaldjur har också högt proteininnehåll och låga halter mättat fett, förklarar experten Charlotte Rapp från Norges Sjømatråd.

De allra flesta fiskar går bra att äta under graviditeten, bland annat odlad lax. Fisk är också nyttigt för barnen om du varierar mellan magra och feta fiskar. Norsk lax är fylld av näringsämnen och är en mycket mångsidig fisk som funkar bra till både varma och kalla rätter. Föredrar du att äta den rå, stekt, ugnstekt, rökt eller kanske pocherad? I takt med den svenska sommaren tar många fram grillen och lagar mat utomhus. Marinerad grillad lax gör sig extra gott till sommartallriken och är dessutom lätt att laga för amatörkocken.

Norsk lax är särskilt rik på:

  • Protein
  • Vitamin A, D, B12 och riboflavin
  • Antioxidanter
  • Omega-3

3 osanna myter om lax

Det finns en del vanliga myter när det pratas om odlad lax från vårt grannland. Livsmedelsverket skriver att Norge följer samma lagstiftning som Sverige gällande kontrollprogram och har samma gränsvärden för resthalter av veterinärmedicinska läkemedel i livsmedel.

– Lax är väldigt hälsosam mat och ingår i Livsmedelsverkets rekommendationer om att äta fisk 2-3 gånger i veckan, minst en av dessa måltider bör vara fet fisk såsom lax. Den innehåller mycket omega-3 som bland annat är viktigt för hjärna och hjärta, säger Charlotte Rapp.

Myt 1. Odlad lax lever trångt
Den norska laxen lever i stora kassar i havet med gott om utrymme. Minst 97,5 procent är vatten och max 2,5 procent av ytan får vara fisk. Det är en lång och noggrant övervakad process för att se till att laxen går igenom alla sina naturliga utvecklingsstadier. Enligt norsk lag måste havsodlingen även ta hänsyn till det lokala ekosystemet.

Myt 2. Laxen färgas rosa
Vild lax äter kräftdjur som innehåller ämnet astaxanthin. Syntetisk astaxanthin har exakt samma kemiska formel och ingår i fodret för odlad lax. Det ger fisken den rosa färgen samt antioxidativa egenskaper och stärker dess immunförsvar.

Myt 3. Odlad lax matas med antibiotika
I laxproduktionen används nästan ingen antibiotika längre då fisken på det stora hela är frisk genom hela livscykeln. Mindre än 1 procent av den uppdragna fisken blir årligen behandlad med antibiotika och förbrukningen är reducerad med 99 procent sedan 1987. Noggranna kontroller görs även av den odlade laxen och man har aldrig påträffat läkemedelsrester över myndigheternas gränsvärden.

Så vet du om laxen produceras hållbart

Det är viktigt att välja fisk som kommer från stabila bestånd och som fiskats eller odlats på ett hållbart sätt. För att hitta rätt kan du titta efter miljömärkningar som ASC (internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter), MSC (internationell miljömärkning för vildfångade fisk- och skaldjursprodukter) och KRAV (svensk miljöcertifiering som omfattar både vildfångade och odlade fisk- och skaldjursprodukter).

EXTERN LÄNK: Här kan du läsa mer om laxen från Norge.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten. Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat