ANNONSInnehåll från Seafood from Norway

3 laxrecept att imponera med på nästa middag

Laxen är mild och fin i sin smak och passar till mängder av rätter. Vill du imponera på dina gäster? Här är tre varianter av den norska laxen som du kan servera vid nästa middagsbjudning.

Extern länk: Hitta goda recept med lax här. 

Lax är en god och näringsrik fisk som innehåller både protein och vitaminer. Livsmedelsverket rekommenderar att du äter fisk 2-3 gånger i veckan och med goda rätter blir det enkelt att äta fisk ofta.

– Lax är väldigt hälsosam mat och den innehåller mycket omega-3 som bland annat är viktigt för hjärna och hjärta, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.

Norsk lax är särskilt rik på:

– Protein

– Vitamin A, D, B12 och riboflavin

– Antioxidanter

– Omega-3

Charlotte Rapp är expert på fisk och skaldjur från Norge.

Hållbart odlad lax – från Norge

Det har blivit allt viktigare med ett hållbarhetstänk och många företag arbetar mycket med innovationer och nya tekniker. Om du vill äta lax som är hållbart odlad ska du välja den från vårt grannland Norge. 

– Producenterna experimenterar med odlingar längre ut till havs där genomströmningen av vatten kan vara större. De norska laxodlingarna följer strikta lagar och regler, och därför kan du vara säker på att den norska laxen som säljs i Sverige är hållbart odlad och håller hög kvalitet, säger Charlotte Rapp. 

Pizza med pesto, mozzarella och rökt norsk lax 

Lyxigt, gott och snabbt. Imponera på dina gäster med en ljuvlig pizza med pesto, tomater, färsk oregano och toppa med rökt lax.

4 portioner

Du behöver:

200 g Norsk lax, kallrökt

1 st pizzabröd

100 g pesto

3 st tomater

1 msk oregano, färsk

100 g mozzarella

Salt och peppar

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 225 °C.

2. Skär den rökta laxen i strimlor.

3. Placera pizzabotten på en bakplåt med bakplåtspapper.

4. Skär tomaterna i skivor och finhacka oreganon.

5. Bred ett jämnt lager pesto över pizzan, täck med tomatskivor och krydda med oregano, salt och peppar.

6. Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg skivorna på pizzan.

7. Baka pizzan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills botten är genomgräddad och osten börjar smälta.

8. Lägg på den rökta laxen på pizzan och servera.

Tips! Du kan skära upp pizzabotten i portioner. Då behöver de bara gräddas ca 10 minuter i ugnen.

Pennepasta med norsk lax 

Låt den norska laxen vara hjälten i den här enkla men smakrika rätten med pasta penne och mascarpone. 

4 portioner

Du behöver:

300 g Norsk laxfilé

300 g pasta penne

2 msk mascarpone ost

1 klyfta vitlök

1 msk kapris

1 msk chili, finhackad

Persilja

Olivolja, kallpressad

Citronsaft

Citronskal 

Gör så här: 

1. Skär laxen i kuber. 

2. Värm en stekpanna och stek alla sidor av laxkuberna tills de fått färg, ta ur de ur stekpannan och låt vila.

3. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

4. Pressa eller hacka vitlöksklyftan fint och lägg ner i stekpannan, låt steka på medelvärme i cirka 20 sekunder.

5. Tillsätt finhackad chili, kapris och färsk persilja.

6. Dela citronen och pressa i så mycket saft du kan från ena halvan. Rör runt.

7. Tillsätt rivet skal från en halv citron.

8. Häll vattnet av pastan men spara cirka 1 dl av pastavattnet och tillsätt i såsen. Låt puttra på låg värme.

9. Tillsätt pastan och mascarponeosten. Blanda väl.

10. Blanda ner ytterligare persilja och tillsätt laxen och blanda försiktigt. Servera direkt och njut!

Stekt norsk lax med potatismos 

Enkel rätt att tillaga och du kan använda den fisk och de grönsaker som du tycker allra bäst om. 

4 portioner

Du behöver:

600 g Norsk Laxfilé, utan skinn och ben

Smör

Salt och peppar

Till potatismos:

6 st potatis

1 dl mjölk

1 msk smör

Salt och peppar

Serveras med: Broccoli

Gör så här: 

1. Skär laxen i portionsbitar och krydda med salt och peppar.

2. Stek laxen i olja cirka 3 minuter på varje sida.

3. Skala potatisen, skär den i tärningar och koka den i osaltat vatten tills den blir mjuk.

4. Låt potatisen rinna av ordentligt, mosa och tillsätt mjölk tills konsistensen är som gröt.

5. Tillsätt smör och smaksätt med salt och peppar. 

6. Servera stekt lax med potatismos och ångkokt broccoli.

Extern länk: Se fler goda recept med lax här.

Seafood from Norway

Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten.

Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat