3 laxrecept att imponera med på nästa middag
Laxen är mild och fin i sin smak och passar till mängder av rätter. Vill du imponera på dina gäster? Här är tre varianter av den norska laxen som du kan servera vid nästa middagsbjudning.
Extern länk: Hitta goda recept med lax här.
Lax är en god och näringsrik fisk som innehåller både protein och vitaminer. Livsmedelsverket rekommenderar att du äter fisk 2-3 gånger i veckan och med goda rätter blir det enkelt att äta fisk ofta.
– Lax är väldigt hälsosam mat och den innehåller mycket omega-3 som bland annat är viktigt för hjärna och hjärta, säger Charlotte Rapp, Manager Sverige på Norges Sjømatråd.
Norsk lax är särskilt rik på:
– Protein
– Vitamin A, D, B12 och riboflavin
– Antioxidanter
– Omega-3
Charlotte Rapp är expert på fisk och skaldjur från Norge.
Hållbart odlad lax – från Norge
Det har blivit allt viktigare med ett hållbarhetstänk och många företag arbetar mycket med innovationer och nya tekniker. Om du vill äta lax som är hållbart odlad ska du välja den från vårt grannland Norge.
– Producenterna experimenterar med odlingar längre ut till havs där genomströmningen av vatten kan vara större. De norska laxodlingarna följer strikta lagar och regler, och därför kan du vara säker på att den norska laxen som säljs i Sverige är hållbart odlad och håller hög kvalitet, säger Charlotte Rapp.
Pizza med pesto, mozzarella och rökt norsk lax
Lyxigt, gott och snabbt. Imponera på dina gäster med en ljuvlig pizza med pesto, tomater, färsk oregano och toppa med rökt lax.
4 portioner
Du behöver:
200 g Norsk lax, kallrökt
1 st pizzabröd
100 g pesto
3 st tomater
1 msk oregano, färsk
100 g mozzarella
Salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 °C.
2. Skär den rökta laxen i strimlor.
3. Placera pizzabotten på en bakplåt med bakplåtspapper.
4. Skär tomaterna i skivor och finhacka oreganon.
5. Bred ett jämnt lager pesto över pizzan, täck med tomatskivor och krydda med oregano, salt och peppar.
6. Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg skivorna på pizzan.
7. Baka pizzan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills botten är genomgräddad och osten börjar smälta.
8. Lägg på den rökta laxen på pizzan och servera.
Tips! Du kan skära upp pizzabotten i portioner. Då behöver de bara gräddas ca 10 minuter i ugnen.
Pennepasta med norsk lax
Låt den norska laxen vara hjälten i den här enkla men smakrika rätten med pasta penne och mascarpone.
4 portioner
Du behöver:
300 g Norsk laxfilé
300 g pasta penne
2 msk mascarpone ost
1 klyfta vitlök
1 msk kapris
1 msk chili, finhackad
Persilja
Olivolja, kallpressad
Citronsaft
Citronskal
Gör så här:
1. Skär laxen i kuber.
2. Värm en stekpanna och stek alla sidor av laxkuberna tills de fått färg, ta ur de ur stekpannan och låt vila.
3. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
4. Pressa eller hacka vitlöksklyftan fint och lägg ner i stekpannan, låt steka på medelvärme i cirka 20 sekunder.
5. Tillsätt finhackad chili, kapris och färsk persilja.
6. Dela citronen och pressa i så mycket saft du kan från ena halvan. Rör runt.
7. Tillsätt rivet skal från en halv citron.
8. Häll vattnet av pastan men spara cirka 1 dl av pastavattnet och tillsätt i såsen. Låt puttra på låg värme.
9. Tillsätt pastan och mascarponeosten. Blanda väl.
10. Blanda ner ytterligare persilja och tillsätt laxen och blanda försiktigt. Servera direkt och njut!
Stekt norsk lax med potatismos
Enkel rätt att tillaga och du kan använda den fisk och de grönsaker som du tycker allra bäst om.
4 portioner
Du behöver:
600 g Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
Smör
Salt och peppar
Till potatismos:
6 st potatis
1 dl mjölk
1 msk smör
Salt och peppar
Serveras med: Broccoli
Gör så här:
1. Skär laxen i portionsbitar och krydda med salt och peppar.
2. Stek laxen i olja cirka 3 minuter på varje sida.
3. Skala potatisen, skär den i tärningar och koka den i osaltat vatten tills den blir mjuk.
4. Låt potatisen rinna av ordentligt, mosa och tillsätt mjölk tills konsistensen är som gröt.
5. Tillsätt smör och smaksätt med salt och peppar.
6. Servera stekt lax med potatismos och ångkokt broccoli.
Seafood from Norway
Norge har perfekta förhållanden för små och stora fiskar, skaldjur och andra organismer och är världens näst största exportör av sjömat. Det är tack vare Golfströmmen som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten, som sedan flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis iskalla vatten.
Tips! Kika på förpackningen för att ta reda på om sjömaten kommer från Norge. Läs mer här.
Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Seafood from Norway och ej en artikel av Allt om Mat
Prova Sofia Henrikssons receptfavorit: “Det är så fantastiskt gott!”
Prova Sofia Henrikssons receptfavorit: “Det är så fantastiskt gott!” Kocken Sofia Henriksson vet hur man lyckas i köket. Ta del av hemligheten bakom en smakrik och saftig rätt och njut av ett egenkomponerat recept från mästerkocken. Sofia Henriksson är en kock som på...
Mästerkockens bästa tips när du lagar fisk – recept på god sensommarmat
Mästerkockens bästa tips när du lagar fisk – recept på god sensommarmat Laga mat utomhus, även när säsongen skiftar. Inspireras av mästerkocken Sofia Henriksson som älskar grillat, och som fortsätter njuta så länge det bara går! Sofia Henriksson tog hela Sverige med...
Hälsosamt middagsval med lite hetta – så gör du thaicurrysoppa med norsk torsk
Hälsosamt middagsval med lite hetta – så gör du thaicurrysoppa med norsk torsk Torsk är inte bara välsmakande, den är dessutom låg i fett. Så här lagar du fisken hemma – och imponerar på gästerna! Norsk torsk är en av de mest uppskattade fiskarna i världen. Det vita,...
Tipsen för att lyckas med norsk torsk – gott och nyttigt recept
Tipsen för att lyckas med norsk torsk – gott och nyttigt recept Enkel att tillaga och fullpackad med smak. Dessutom är den här rätten med norsk torsk fylld av nyttigheter – prova själv! Många glömmer bort torsken när det är dags att laga middag, kanske har den fått...
Saftig lax i airfryer – snabbt vardagsrecept med mangosalsa
Saftig lax i airfryer – snabbt vardagsrecept med mangosalsa Att laga lax i en airfryer är ett enkelt och hälsosamt sätt att få till en fräsch måltid. Så här gör du den goda laxrätten toppad med avokado och koriander. Grilla, baka, steka, ångkoka eller varför inte...
Asiatisk wok med lax och nudlar – lättlagat och snabbt recept
Asiatisk wok med lax och nudlar – lättlagat och snabbt recept Lax går ofta hem hos hela familjen och är en riktig vardagsklassiker. Här är receptet för dig som söker en snabb, smakrik och hälsosam måltid. Lax är en populär och mångsidig ingrediens som har blivit en...
Fredagstacos 2.0 – fish tacos med torsk
Fredagstacos 2.0 – fish tacos med torskÄr du sugen på att uppdatera din fredagstacos? Med torsk i din tacos kan du ge dina smaklökar något nytt och spännande. Så här enkelt tar du din tacos till nästa nivå.Extern länk: Se fler recept med torsk här. Torsk är en...
Från kust till kök: Pizza med räkor
Från kust till kök: Pizza med räkorDen populära rätten från Italien har många skepnader och förmodligen lika många varianter av toppings som det finns personer. Här är recept på en pizza med smakrika räkor och fänkål.Extern länk: Hitta fler inspirerande recept med...
Vinterns läckraste recept: Så gör du citronbakad skrei
Vinterns läckraste recept: Så gör du citronbakad skreiMed sitt vita och möra kött är den norska skreien perfekt att göra fantastiska fiskrätter på. Kombinera den citronbakade fisken med krispig chorizo och en karamelliserad grädde. Här är receptet.Extern länk: Hitta...
Shrimprolls deluxe med brynt smör och brioche
Shrimprolls deluxe med brynt smör och briocheDen populära rätten från Australien har hittat till Sverige. Bjud på ljuvliga shrimprolls med brynt smör och brioche. Här är receptet som garanterat går hem hos dina gäster.Extern länk: Hitta fler goda recept med räkor här....
Det vita guldets ankomst – recept på skrei med chorizo och paprika
Det vita guldets ankomst – recept på skrei med chorizo och paprikaVit, mör och mild. Torskarnas kung, skrei från Norge, hyllas bland matälskare och köksmästare världen över. Nu har skreien gjort sin årliga ankomst. Här är ett recept på det vita guldet med kryddig...
Är torsk ett hållbart val till middag? Experten ger svar på tal
Är torsk ett hållbart val till middag? Experten ger svar på talVärldens största torskbestånd finns i norska vatten. Det har människor längs kusten livnärt sig på i tusentals år – både som livsmedel och handelsvara. Men vad är det med torsken som gör att den fortsätter...
Räkor som fingerfood: Enkla och lockande aptitretare
Räkor som fingerfood: Enkla och lockande aptitretareRäkorna är inte bara goda, dessutom är de nyttiga. Prova några goda (och enkla) recept med delikatesser från havets djup!De norska räkorna är kända för sin goda smak och passar bra som tillbehör i många olika...
Nyttig och näringsrik – laga torsk på thailändskt vis
Nyttig och näringsrik – laga torsk på thailändskt visTorsk på thailändskt vis? Ja visst! Har du inte redan provat är det dags nu. Så här lagar och kryddar du din maträtt med en asiatisk touch.I Sverige rekommenderas vi äta fisk 2-3 gånger i veckan, men torsken blir...
Gillar du det japanska köket? Så enkelt gör du tataki hemma
Gillar du det japanska köket? Så enkelt gör du tataki hemmaStek, koka, grilla eller ät rå – lax står på menyn! Möt Charlotte Rapp som förklarar hur sushi och tataki blev så populärt.Lax har länge varit en favorit på matbordet. Den norska laxen är känd över hela...
Taco fiesta! Superenkelt tilltugg med fredagskänsla
Taco fiesta! Superenkelt tilltugg med fredagskänslaSätt guldkant på vardagen med ett festligt recept på räkor. Förutom att räkan är ett gott skaldjur är det även näringsrikt och en underbar ingrediens som sätter smak på vilken rätt som helst.EXTERN LÄNK: Hitta goda...
Från hav till tallrik – här är torskens resa
Från hav till tallrik – här är torskens resaFrån det iskalla havet i Norge till att ligga på en tallrik tillsammans med färska grönsaker och nykokt potatis. Här är torskens resa från hav till tallrik. – Torsk är en av världens mest eftertraktade fiskprodukter, säger...
Därför är torsk bra för kroppen: “Nödvändigt för hjärnans tillväxt”
Därför är torsk bra för kroppen: “Nödvändigt för hjärnans tillväxt”Enligt de nya nordiska näringsråden bör vi äta 300-450 gram fisk i veckan. Torsk är en fisk som är både hälsosam och god. – Utöver omega 3-fettsyror, vitaminer och proteiner är torsken rik på jod,...
Enkla och riktigt goda vardagsmiddagar med räkor
Enkla och riktigt goda vardagsmiddagar med räkorRäkfrossa, räktacos, räksallad eller räkpasta. Möjligheterna är oändliga. Räkorna, som många förknippar med lyx, funkar även utmärkt till vardagsmaten. Här hittar du goda recept som är enkla att göra hemma.EXTERN LÄNK:...
Det här visste du inte om räkor – se tipsen
Det här visste du inte om räkor – se tipsenÄt fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan – det rekommenderar Livsmedelsverket. – Norska räkor är mycket näringsrika, de innehåller gott om protein och flera vitaminer och mineraler, säger Charlotte Rapp, Manager...
Därför är lax bra att få in i din veckomeny – myterna att slå hål på
Därför är lax bra att få in i din veckomeny – myterna att slå hål påAtt äta fisk är bra för din kropp och laxen från Norge är rik på flera vitaminer. – Fisk har ett lägre koldioxidavtryck än vad kött har och är också fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler,...
Så lätt gör du tacos med en twist – knepet som gör den extra saftig
Så lätt gör du tacos med en twist – knepet som gör den extra saftigVäck nytt liv i din favoriträtt! Här är receptet att prova nästa gång det är dags för tacomys med familjen.EXTERN LÄNK: Hitta fler nyttiga och goda recept här. Tacos hör till många av svenskarnas...
Fiskexperten om lax: “Bra att äta en gång i veckan”
Fiskexperten om lax: “Bra att äta en gång i veckan”Simmar, hoppar och leker. Lax är en populär fisk som är lika god rå som grillad. Dessutom är laxen en utmärkt källa till protein. – Lax är väldigt hälsosam mat och ingår i Livsmedelsverkets rekommendationer om att äta...
Så lyckas du med torskburgaren – tips och recept för hela familjen
Så lyckas du med torskburgaren – tips och recept för hela familjenHamburgare är alltid ett säkert kort, men när provade du senast en ny variant? Torsken är mångsidig och går att grilla, koka eller steka – dessutom är den både god och nyttig. Här är tipsen som tar din...
Så får ni in mer fisk i vardagen – goda recept på torsk
Så får ni in mer fisk i vardagen – goda recept på torskTorsken är precis lika populär på middagsbordet idag som den var under stenåldern. Dessutom innehåller den ett antal viktiga näringsämnen. – Torsken har varit viktig för Norge i över 1000 år, säger Charlotte Rapp,...
Fördelarna med att äta torsk – experten förklarar
Fördelarna med att äta torsk – experten förklararDet finns många anledningar att servera torsk hemma. – Fisk har ett lägre koldioxidavtryck än vad kött har. Fisk är också fullproppat med viktiga vitaminer och mineraler, såsom D-vitamin, jod och selen, säger Charlotte...