Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Nytt verktyg ska hjälpa patienter med astma och kol

3
800 000 svenskar lider av astma och ungefär en halv miljon av KOL. Nu lyfter svenska forskare möjligheten att förebygga kronisk sjukdom både för de som redan har insjuknat och de som riskerar att göra det. Lösningen är ett nytt webbverktyg som Erik Melén och hans forskargrupp har utvecklat.

När vi pratar med Erik Melén, professor på Karolinska Institutet och Södersjukhuset, har han precis fått en artikel som presenterar hans senaste upptäckt publicerad i en av världens mest prestigefyllda forskningstidskrifter.

– Många verkar se värdet i vårt nya verktyg och vi får mycket beröm på sociala medier, inte minst från experter och kollegor som jobbar med sjukdomar som astma och KOL.

Erik Melén, professor på Karolinska Institutet och Södersjukhuset.

Lanserar ett nytt verktyg

Han berättar att man i en stor studie kartlagt hur lungfunktionen utvecklas från barn till vuxen ålder och att förekomst av astma, återkommande luftvägsinfektioner, rökning och exponering för luftföroreningar påverkar utvecklingen negativt. Vissa barn kan dock återhämta sig från en låg lungfunktion, medan lungfunktionen inte utvecklas normalt hos andra barn. Det är sedan tidigare känt att en låg lungfunktion under barndomen eller ung vuxen ålder ökar risken för KOL och även hjärt-kärlsjukdomar senare i livet.

– Vi lanserar nu ett nytt verktyg där man kan följa lungfunktionen över tid, på samma sätt som man gör med tillväxtkurvor för barn och ungdomar. Vårt nya verktyg kan man använda gratis på nätet genom att mata in lungfunktionsvärden som man mäter via hälsokontroller. Då kan man få en uppfattning om vart den här individen är på väg, säger han och lägger till:

– Förhoppningen är att man kan identifiera de som riskerar att utveckla astma och KOL och i tid sätta in rätt åtgärder för att förhindra att sjukdomen utvecklas över huvud taget.

Viktigt att upptäcka i tid

Erik Melén berättar att man över hela världen använt tillväxtkurvor för längd och vikt under många år, men att det var först för cirka tio år sedan man förstod att det även är viktigt att följa hur lungfunktionen utvecklas över tid – både hos barn och vuxna. Den svenska forskargrupp på KI som han tillhör är den första i världen som tar fram den här typen av verktyg – baserat på en enkel idé och lätt att använda för de flesta.

– Det finns absolut en möjlighet att återhämta en låg lungfunktion om man upptäcker det i tid. Vi har i många fall också möjlighet att förhindra att det utvecklas till en kroniskt sänkt lungfunktion.

Fick Prins Daniels anslag

År 2015 tilldelades Erik Melén Prins Daniels anslag av Hjärt-Lungfonden. Han säger att det var startskottet på forskningen som lett fram till studierna om hur lungfunktionen utvecklas och även varit grunden till det nya verktyget. Nu vill han ta forskningen vidare.

– Det jag tycker är fantastiskt med Hjärt-Lungfonden är att de så länge har arbetat målmedvetet och framgångsrikt med att lyfta kunskapen om sjukdomarna, samtidigt som de lyfter och stöttar den livsviktiga forskningen på det här området, säger han, och fortsätter:

– Vårt mål är att hjälpa alla människor med astma och KOL, och vi tror att vi skulle kunna göra en verklig skillnad i deras liv. Men för att göra det måste vi kunna forska vidare och nästa steg är att samla experterna runt om i världen för att göra det.

Vill du att vi ska få fram bättre behandlingar mot astma och KOL?

Stöd i så fall gärna forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

"Årets hjärta” – ett upprop mot våra största folksjukdomar

De senaste hundra åren har vi i Sverige fått allt längre och friskare liv, men nu har trenden vänt för flera av hjärt- och lungsjukdomarna. “Årets hjärta” är ett upprop för mer forskning som kan rädda liv. Kulmen nås vid en gala den 29:e september, där vi hyllar folkets engagemang och samlar in pengar till forskningen.”

Andra har också läst