Annons | Innehåll från XL-BYGG
STÄNG

”Avgörande att vi fick den här hjälpen”

Ett svart hål efter avslutad vård.
Så upplever många strokepatienter tillvaron när de kommit ut från sjukhuset. Afasicenter i Stockholm är för många av dem den enda tryggheten i eftervården.
Tack vare XL-Hjälpen har samlingsplatsen nu fått ännu bättre förutsättningar.
– För oss var det avgörande att vi fick den här hjälpen. Många av våra medlemmar blev väldigt glada. Man både applåderade och hurrade, säger Kersti Eriksson på Afasiföreningen i Stockholms Län.

I Sverige drabbas årligen mellan 7000 och 10 000 personer av afasi, det vill säga förvärvad språkstörning till följd av hjärnskada. De allra flesta får språkstörningarna efter en stroke, men det kan också vara en följd av skallskada, hjärntumör eller infektion i hjärnan.

– Det kanske inte låter som så mycket, men de flesta som drabbas har långt kvar till att gå tillbaka till sitt vanliga liv. I Sverige är det mellan 70 000 och 100 000 personer som lever med det här och påverkas mycket av det, säger Kersti Eriksson, verksamhetschef på Afasiföreningen i Stockholms Län.

Kersti Eriksson, verksamhetschef på Afasiföreningen i Stockholms Län.

”Tränar språkförmågan”

Afasicenter i Stockholm angränsar Sabbatsbergsparken som i sin tur ligger ett stenkast från Odenplan. Hit kommer cirka 90 personer varje vecka, de flesta av dem flera gånger i veckan, för att ta del av verksamheten.

– När man har fått afasi behöver väldigt många fortsätta att träna sin språkliga förmåga. Något man har upptäckt är att man kan bibehålla och även återfå förmåga om man fortsätter att träna, säger Kersti Eriksson och förklarar:

– De som får en hjärnskada pratar ofta om att det var som att gå på röda mattan så länge de var kvar inom vården, och sedan blir det ett svart hål. Det är därför vi behövs efter den första vården – för att de ska få någonstans att vara och veta att de kan känna sig trygga.

Övar på att prata och läsa

Övningen kan anta många olika former hos Afasicenter. Ett stort antal kommer hit för att öva på att prata eller läsa. Här kan man också träna för att återfå förmågan att hantera datum, tidsuppfattning eller pengar. Arbetet sker i många olika former. Till exempel studiecirklar, kamratcirklar eller möten med en logoped som tar fram individuella träningsprogram. Utöver det kan man även gå hit för att delta i gympa, körsång eller konstnärlig verksamhet. För många är den här platsen den största källan till socialt umgänge.
– Har man fått afasi är det inte helt ovanligt att man tappar mycket av det umgänge man hade innan sjukdomen. Då gäller det att hitta en ny plats att vara på och nya människor att umgås med. Människor som förstår vad man går igenom och som har den tiden att prata med en, även om det tar längre tid. Här anordnar vi till exempel kräftskiva, surströmmingsskiva och jullunch, säger Kersti Eriksson och lägger till:
– För många kan jullunchen här vara det enda julfirandet de har.

Ligger centralt

Afasicenter håller sedan ungefär 15 år till på den nuvarande adressen på Sabbatsbergsvägen. Att lokalerna ligger centralt med en vändplan där färdtjänstbilarna kan köra ända fram till ytterdörren gör detta till en perfekt plats att ha verksamheten på. Det de har saknat är en riktig uteplats på husets baksida där besökarna kan ta en kaffe eller i utomhusmiljö sitta och öva sig på att läsa. För att kunna realisera drömmen sökte Afasicenter till XL-Hjälpen eftersom de varken hade ekonomi eller kunskaper till att bygga den själva.
– När vi fick reda på att vi skulle få hjälp med det här blev vi så otroligt glada för det, både personal och medlemmar – de hurrade och applåderade, berättar Kersti Eriksson.

Afasi

Afasi är en språkstörning efter en förvärvad hjärnskada, vanligen stroke. Personer med afasi har i olika grad svårt att prata och även att tolka vad andra säger, samt läs och skrivsvårigheter.
– Många förstår inte vad det innebär att ha afasi. Man kan till exempel ha afasi utan att det syns på utsidan. Vissa medlemmar har inte någon rörelsenedsättning, men har kanske jättestora problem med hörförståelse. De kan ha problem med minnet, perceptionen, eller att hitta. Det är vanligt att man får dåligt självförtroende av sina svårigheter. Depression förekommer enligt studier hos mellan 43 och 70 procent av personer med afasi, säger Kersti Eriksson.

”En stor skillnad för medlemmarna är att de nu kan gå ut på egen hand”

K-märkt byggnad

När projektet hade valts ut hamnade det på bordet hos Daniel Björkén, som är säljare på XL-Bygg i Täby.

– Jag tyckte att det var både kul och spännande. Afasicenter är en nyttig förening som hjälper många människor. En tidigare arbetskamrat drabbades av en stroke och fick då lära sig att räkna, skriva och prata från början igen, så jag vet betydelsen av att den här typen av organisationer finns, säger han.

För att färdigställa uteplatsen anlitade XL-Bygg hantverkare inom plattsättning samt smidesarbeten. Företag som är vana med att göra den här typen av utbyggnader, men arbetet var inte helt utan komplikationer i den k-märkta byggnaden.

– I det här fallet var den största utmaningen att hitta balansen mellan vissa delar av det befintliga och att kunna bygga ut så att man får det så bra som möjligt för verksamheten. K-märkningen innebar att vi inte kunde ändra muren som var i rampen eller göra några ingrepp på fasaden och grunden. Den stora utmaningen var att sy ihop allas önskemål med de regler man hade att förhålla sig till. Jag tycker att det blev väldigt bra, säger Torbjörn Pedersen på Bergfast AB, som har stått för plattsättningsarbetet.

Torbjörn Pedersen på Bergfast AB och David Cerny på Mälardrottningens Bygg & fastighet.

– Både uteplats och räcke ser ju ut som det som om det alltid funnits där, tillägger David Cerny på Mälardrottningens Bygg & fastighet, som stått för smidesarbetet.

Hans Fahlén på invigningen

När den nya uteplatsen invigs är XL-Hjälpens programledare Hans Fahlén på plats och fikar tillsammans med föreningens medlemmar och personal. Glädjen över utbyggnaden går inte att ta miste på.

– När man planerar den här typen av saker är det svårt att se hur det kommer att bli. Men det har blivit så väldigt mycket rymligare och vi har möjlighet att vara väldigt många fler på vår nya yta utomhus. Tidigare var det en väldigt liten uteplats, precis ute vid brandtrappan utanför dörren och medlemmarna var tvungna att gå ut på gräsmattan. Var det lite blött var det svårt för de med rullstol och för de som har svårt att gå var det en osäkerhetsfaktor. En stor skillnad för medlemmarna är att de nu kan gå ut på egen hand, säger Kersti Eriksson och utvecklar:

– Många av våra medlemmar har svårt att kommunicera, vilket gör att de inte rör sig lika obehindrat där vi andra rör oss. Man kanske inte går och sätter sig på en uteservering. För det första kanske det är svårt att komma in, för att det inte är tillgängligt rent fysiskt. Det kan också vara att man kan ha svårt att beställa och betala och sådana saker. Sedan kan vi också ha delar av den här gruppverksamheten ute. Det är som att vi har fått ett rum till, skulle jag vilja påstå.

Tack för att vi fick hjälpa Afasicenter i Stockholm

”När jag fick det här projektet på mitt bord tyckte jag att det var både kul och spännande. Dessutom fick jag upp ögonen för att Afasicenter. Det är en nyttig förening som hjälper många människor. En tidigare arbetskamrat drabbades av en stroke och fick då lära sig att räkna, skriva och prata från början igen, så jag vet betydelsen av att den här typen av ställen finns och att man får sin träning.”

Daniel Björkén, säljare på XL-Bygg i Täby

”Vår styrka är vår stora etniska variation”

LÄS MER

Sveriges unika landslag fick drömmen uppfylld

LÄS MER

De räddades av nya fönster

LÄS MER

”En dröm som gått i uppfyllelse”

LÄS MER

”Avgörande att vi fick den här hjälpen”

LÄS MER

Hotellet som ska rädda naturen

LÄS MER

Nya föreningar ska få sina drömmar uppfyllda

LÄS MER

”Kändes nästan för bra för att vara sant”

LÄS MER

Det klassiska bänkbordet alla kan bygga

LÄS MER

Blomlådan du kan odla vad som helst i

LÄS MER

För att vi ska kunna genomföra alla dessa XL-Hjälpen projekt behövs våra fantastiska leverantörer, som med sitt engagemang är med oss i detta och gör det möjligt att göra skillnad i det lokala samhället. Våra leverantörer står för ett brett sortiment av produkter av hög kvalitet.
Det självklara valen i era byggprojekt.

Tack för att ni hjälper till!

HUVUDSPONSORER

PARTNERS