Annons Innehåll från Unibet

Läktarna fylls av sång och tifo – unik publik i svensk fotboll

Läktarkulturen på de allsvenska arenorna håller för det mesta högsta europeiska klass.
   – Det är enorm publiktillströmning om man ser till vilken produkt som erbjuds. Men folk går inte på fotboll bara för fotbollens skull idag, säger Torbjörn Andersson, universitetslektor med idrottsvetenskaplig inriktning vid Malmö universitet.

Under hela 2000-talet har Torbjörn Andersson mycket noga följt framväxten av den svenska supporterkulturen. För det är under det här millenniet som den har utvecklats och på sina håll rentav exploderat.
– Om vi backar till 1980-talet så var publiksiffrorna riktigt dåliga. Detta trots att IFK Göteborg vann Uefacupen två gånger och senare på 1990-talet också hade stora framgångar i Champions League. Vissa år kunde allsvenska snittet hamna på 4 000 åskådare per match, säger han, och fortsätter:
– Det är idag inte bara det sportsliga som lockar, utan uppgången måste förklaras till stor del av den läktarkultur som har uppstått och som ger en ny dimension att besöka en allsvensk match. Framförallt gäller det storstäderna.
Den årliga marschen. Vid varje säsongs första hemmamatch går tio tusentals Hammarby-supportrar från Södermalm till Tele 2 i ett slags korståg.

Fler höll på Sundsvall

Han menar att det idag är identitetsbyggande att vara supporter.
– I Stockholm klagades det från början av 1900-talet och 70-80 år framåt om att det inte fanns någon riktig hemmapublik. Folk har flyttat in i enorma mängder senaste hundra åren, men de håller på sina lokala klubbar. Ta en match från 1964 när Hammarby tog emot Gif Sundsvall och alla verkade hålla på bortalaget.
Torbjörn Andersson.
Detta kom att ändras på 1990-talet, när inflyttning till framförallt Stockholm blev mer ”frivillig” och just Hammarby fick många nya supportrar tack vare sin bohemiska låt-gå-mentalitet. Den internationella fotbollen växte med penningstinna ligor i England och Italien, fotbollsintresset överlag skruvades upp. Kvällstidningarna började med dagliga sportbilagor, fotbollsmagasinet Offside såg dagens ljus. Det började gå att se massa fotboll på tv – något som belackarna trodde skulle leda till läktardöd, men det visade sig vara precis tvärtom.
– Det finns en stor mottaglighet för utländska ligor i Sverige. Samtidigt finns det en stark lokal identitet, som gör att man också vill ha det svenska och sitt lokala favoritlag bredvid de stora jättarna ute i Europa.
Under de senaste tjugo åren har det vuxit fram en stark supporterkultur i Malmö.

Klassindelade supportrar i Göteborg

Medan det i Stockholm finns en tydlig geografisk uppdelning av supportrar (Södermalm och söder ut är det Hammarby, innerstan och norrort är det Djurgården, västerort och Solna är det AIK) ser det helt annorlunda ut i Göteborg där de tre klassiska klubbarna snarare signalerar klasstillhörighet (IFK Göteborg är folkets lag, Örgryte över- och medelklassens och Gais arbetarnas med dragning åt vänster). Var Häcken hör hemma på den skalan är bäst att låta vara osagt. Så sent som år 2000 ringde en reporter från TV4 till Häckens kansli och bad dem plocka fram en Häckensupporter till ett tv-inslag. Och fick svaret:
– Dö, jag ska ta reda på vad han heter, han som håller på oss!
De nyare och mer moderna arenorna har självfallet också haft betydelse för publiktillströmningen och där är Malmö FF ett utsökt exempel.
– Fram till millennieskiftet hade MFF ingen supporterkultur alls. MFF hade länge varit ganska ofolkliga. Sen kom den stora inflyttningen även där. Plötsligt blev Malmö en trendig stad och det blev inne att gilla MFF och gå på matcher. Det är i dag en klassöverskridande klubb med supportrar från alla politiska håll och kanter. Det är näringslivstoppar blandat med tatuerade tjejer från Möllan som går på matcherna idag.

Kuriosa om publiksiffror

Det finns ett antal stora fotbollshändelser – som borde satt sin prägel på publiksnittet i allsvenskan. Faktum är att det bara är en som har gjort det i positiv riktning.

  • 1924/25 spelades den första allsvenskan. Då kom i snitt 2 891 åskådare per match – sämst genom tiderna.
  • 1958 var det fotbollsfeber i Sverige och vi spelade VM-final på Råsunda mot Brasilien. Febern höll i sig. 1959 noterades det hittills bästa snittet i allsvenskan: 13 369 åskådare per match.
  • På våren 1982 vann IFK Göteborg som första svenska klubb en europeisk cup, då de stod som slutsegrare i Uefacupen. Intresset märktes inte i de allsvenska vändkorsen, 5 364 blev snittet.
  • 1992 arrangerades EM i Sverige och blev en publikfest. Men allsvenskan hade inte samma magnetism. Snittet blev 4 184 – det tredje sämsta genom tiderna, endast slaget av 1924/25 och 1925/26.
  • VM-sommaren 1994, då? Då IFK Göteborg exempelvis hade sju spelare med i den svenska VM-truppen. Nja. 4 885 åskådare per match i snitt är inte mycket att komma med.
  • Bäst på 2000-talet? Ja, det är faktiskt säsongen 2007, en av endast tre gånger på 2000-talet då snittet landat på femsiffrigt: 10 258.

Landskronas fans var första i Sverige med att klä sig i klubbtröjor vid matcherna.

Då var Landskrona ”värst”

Strax utanför Malmö ligger arbetarstaden Landskrona, som tydligt och tidigt hade en supporterkultur. Torbjörn Andersson, som i år släppte boken ”Fotbollens kuriosakabinett” (vars främsta syfte är att kartlägga svensk fotbolls kulturarv), berättar bland annat att Landskrona Bois var ökända redan på 1920-talet för att ha den ”värsta” publiken och att Bois-supportrarna var 1959 de första i Sverige som klädde sig i klubbens färger när de gick på match. Men när det gällde att anamma läktarsånger från England kom Landskrona bara tvåa – slagna av Hammarby, som började sjunga 1970.

Publikrekord

  • 1959 var ett magiskt år för svensk klubbfotboll. Då sattes nämligen inte bara ett utan två rekord som håller än i dag:
    1) 52 194 människor kom för att se derbyt mellan IFK Göteborg och Örgryte IS.
    2) 22 486 landade Örgryte sammanlagda snitt på för samtliga hemma- och bortamatcher detta år då profiler som Agne Simonsson (Guldbollenvinnare), Rune Börjesson och Lennart Wing lockade åskådare vart de än drog fram.
  • Om man bortser från Corona-åren och vid de fåtal matcher som tvingats spelas utan publik, så är sämsta publiksiffran hittills 137 åskådare i matchen mellan Holmsund och Gais 1967.
  • Högsta hemmasnittet för en säsong hade Hammarby 2015. Då kom i genomsnitt 25 507 åskådare per match. Ett rekord som med stor sannolikhet kommer att slås i år.

Mer läsning från Unibet

Håkan Mild bygger nytt igen – så ska Blåvitt till toppen
Glenn Hyséns Gameday har tagit honom till favoritklubben IFK Göteborg.

Läktarna fylls av sång och tifo – unik publik i svensk fotboll
Läktarkulturen på de allsvenska arenorna håller för det mesta högsta europeiska klass.

Rivalmötet som ger Bosse guldvibbar
Den allsvenska segern 2005 var det sista av tre SM-guld inom loppet av fyra år i början av millenniet.

Största fotbollsmatchen i Dalarna – nu går Brage mot ny storhetstid
”Lagmoral, att alltid finnas där för varandra, göra grovjobbet och vara ödmjuk. Det är det absolut viktigaste.”

26 fakta om elitfotbollen – lägg på minnet och briljera
Det finns massor av viktig (och oviktig) kunskap om våra två högsta serier.

Varbergs alla hemska kval – för fyra år sen vände det
Gameday med Glenn tar oss vidare till sommarstaden Varberg – där han bland annat träffar supportern Lukas.

”Vi ska till Allsvenskan – på vårt eget sätt”
2022 besöker vi ett förvandlat Landskrona BoIS. ”Föreningen har en ny identitet som vi ska förstärka.”