Annons Innehåll från Unibet

Håkan Mild bygger
nytt igen – så ska Blåvitt till toppen

Del 5: IFK Göteborg

Glenn Hyséns Gameday har tagit honom till favoritklubben IFK Göteborg – och ett möte med Torbjörn Nilsson, även kallad Gud.
Samtidigt stäms träff med en annan duo på Kamratgården.
Håkan Mild och Marcus Berg drömmer om en ny storhetstid för Blåvitt.
IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild pekar mot sin stol inne på kansliet.
– En gång satt Roger Gustafsson där. En sådan kraft går inte att ersätta. Då hade det krävts tre personer, säger han.
Roger Gustafsson var mannen som på 1900-talet ledde IFK Göteborg under föreningens senaste storhetstid. Det blev totalt sex SM-guld på sju säsonger (1990–96, bara året 1992 bommades).
Under den perioden rönte IFK Göteborg också stora framgångar i Europa. Framförallt stack säsongen 1994/95 ut då Blåvitt vann sin grupp före lag som Barcelona och Manchester United och sedan blev utslaget i kvartsfinalen mot Bayern München efter 2–2 hemma och 0–0 borta.
– Hur ska man förklara det? Vi hade extremt bra ledare i föreningen på den tiden som gjorde helt rätt rekryteringar. Att bli så dominant igen … jag tror ingen klubb kan bli det, även om Malmö har varit oerhört starka senaste tio åren, säger Håkan Mild, och fortsätter:
– Fotbollsindustrin, för det är verkligen en sådan, har förändrats så mycket också. Om vi har en extremt lovande 14-årig kille så känner all världens agenter redan till honom. I dag sticker spelarna ut väldigt tidigt, och jag kan förstå dem – det är svårt att motstå. Men många skulle må bra av ett par säsonger till hemma i Sverige.
Hur ser er grundfilosofi ut?
– Vi har egentligen samma grundidé som vi har haft de senaste 40 åren. Vi ska slussa upp egna unga killar. I dagens trupp har vi till exempel flyttat upp sex spelare från vår akademi och det är inte normalt, men det har funnits plats för dem. Vår akademi ska vara själva basen för vår verksamhet. Fotbollen i dag är en sorts mix av råkommersialism och det ideella. Enbart råkommersialism funkar inte – men det gör inte heller det enbart ideella.
Om fem år då, var står IFK Göteborg då?
– Då ska vi vara med och fajtas om guldet. Vi ska ha utvecklat vår akademi ännu mer. Vi ska ha en ännu mer solid ekonomi. Det handlar om att vi ska utvecklas ännu mer som förening, på alla plan.
Marcus Berg gör en rejäl insats för IFK Göteborg.

Berg missade guldet

Sen guldet 1996 har IFK Göteborg bara blivit mästare en gång, 2007. Marcus Berg var med halva säsongen innan han lockades över till Groningen och sedan hade ett långt äventyr inom proffsfotbollen innan han häromåret flyttade hem igen.
– Jag var fått vara med om en helt fantastisk resa, från lilla Torsby till Blåvitt och ut i Europa och landslagsspel och Champions League, säger Marcus Berg, och slår ut med armarna:
– Känslan när man åker upp hit till Kamratgården är helt magisk. Hela den här miljön. Det finns ett lugn häruppe, en trygghet. Nu känns det bara väldigt bra att få avsluta sin karriär där den började i mitten av 00-talet.
Kamratgården som ligger i Delsjöområdet strax utanför Göteborg är verkligen en träningsanläggning utöver det vanliga, och har alltid varit ett hem ”att komma hem till”. Samtidigt har den givit upphov till en del interna strider.
Håkan Mild berättar:
– Det här är en plats som kräver respekt. Här finns vår historia och det är ett smörgåsbord för att kunna utvecklas som fotbollsspelare. Här finns alla möjligheter i en helt fantastisk miljö. Efter tre sportsligt sett bra år (2007–09) tappade vi massa bra spelare. Då kom klubben till ett vägskäl: Ersätta de spelarna eller rusta upp Kamratgården. Det blev det senare alternativet vilket också kom att synas på resultaten de kommande åren.
Likaså sålde IFK Göteborg Kamratgården 2015 när ekonomin var ansträngd – men den är numera tillbakaköpt.

”Jag var fått vara med om en helt fantastisk resa, från lilla Torsby till Blåvitt och ut i Europa.”

Marcus Berg, fotbollsspelare IFK Göteborg

Alla hade samma lön

IFK Göteborgs första internationella storhetstid kom redan på 1980-talet, då klubben vann Uefacupen två gånger (1982 och 1987).
– Då gjorde man en gemensam resa, och ville bli bra tillsammans. Det fanns en gemenskap och en ”vi-känsla” även om alla var starka som individer. Ta bara det att alla hade lika mycket i lön. Det som funkade 1982 går inte 40 år senare. Världen ser helt annorlunda ut. Men för att lyckas måste man skapa en ”vi-känsla”; det tror jag mycket på, och det är något som vi jobbar mycket med, säger Håkan Mild.

Från att ha dominerat svensk fotboll så totalt, vad hände egentligen efter 1996?
– Bosmandomen slog igenom på allvar. TV-pengarna började rulla in. Vi hade varit på en hög sportslig nivå och låg därför också högt lönemässigt. Men vi hamnade snett med ekonomin och det blev panik i leden, det är min analys av det, säger Håkan Mild, och fortsätter:
– Du vet, på början av 1990-talet tränade vi klockan tre på eftermiddagen. Vid sjutiden nästa morgon gick Roger Gustafsson omkring på Kamratgården och stampade tuvor så att planen skulle vara så perfekt som möjligt. Sådana där människor finns inte idag.

IFK Göteborg snackar strategi.

Om vi pratar rent fotbollsfilosofiskt, vad vill ni då med IFK Göteborg?
– Jag som klubbdirektör ska inte lägga mig i med vilken uppställning vi ska spela eller sådana saker. Men vi har vissa kärnvärden som vi strävar efter. Vi ska ha hög intensitet i vårt spel, vi ska spela framåt och vi ska få alla att spela för klubbmärket. Alla kan ha en dålig dag, men man ska göra rätt för sig. Alla ska se till att göra sitt bästa.
Även om hösten varit lite tung har IFK Göteborg upplevt ett sorts uppsving i år. Länge var laget med och slogs om Europaplatser. Publiken har hittat tillbaka till Gamla Ullevi och snittet kommer att bli ett av de högsta genom tiderna.

– Malmö har skapat sig en unik position och Stockholmsklubbarna har hakat på. Vi har en arena med betydligt mindre publikkapacitet och måste jobba lite annorlunda. Hammarby har 20 miljoner kronor mer i publikintäkter än vi på en säsong och det är mycket pengar i svensk fotboll. Då måste vi hitta de pengarna på andra sätt för att kunna konkurrera på lika villkor, säger Håkan Mild.
Marcus Berg flikar in:
– Vår vardag styrs ju av resultat. Jag brinner för den här klubben och vill att det ska gå bra, gå framåt. Jämför vi Blåvitt idag med för ett år sedan så har vi tagit steg framåt. Förra hösten var riktigt tung. Men det tar tid att sätta saker. Jag vet ju hur mycket den här klubben betyder för så många, men samtidigt är det fotboll vi sysslar med och man kan alltid förlora matcher – men då gäller det att försöka hitta det positiva.

Blågult var rena Blåvitt

Sommaren 1994 spelades ett minnesvärt mästerskap för alla som tycker om fotboll och det svenska landslaget. Till sist blev det en tredjeplats och en bronsmedalj för Tommy Svenssons blågula lag borta i USA. Men vad alla kanske inte vet är vilken dominans IFK Göteborg hade i den svenska VM-truppen. Sju spelare tillhörde under mästerskapet IFK Göteborg: Thomas Ravelli, Mikael Nilsson, Magnus Erlingmark, Joachim Björklund, Pontus Kåmark, Stefan Rehn och Jesper Blomqvist. Lägg därtill att utlandsproffsen Kennet Andersson, Håkan Mild och Klas Ingesson hade haft IFK Göteborg som sista svenska klubb innan de flyttade ut i Europa.

”Men för att lyckas måste man skapa en ”vi-känsla”; det tror jag mycket på”

Håkan Mild, klubbdirektör – IFK Göteborg

Handlar om att vinna

Håkan Mild ställer sig vid fönstret inne på sitt kontor, blickar ut över den vackra anläggningen och säger:
– Det är enkelt att fatta populistiska beslut, det kan vem som helst göra. Men det bygger ingen framgång på sikt. Istället måste man tänka på vad som är hållbart över tid – det är så man når sportslig framgång. Där tycker jag att en klubb som Djurgården ligger i framkant. I slutändan går det ändå ut på att vinna fotbollsmatcher. Hur man sedan gör det beror till stor del på vilka individer som finns tillgängliga. Men ett svenskt klubblag kan aldrig bli som Barcelona. Aldrig.

Publikstödet
Svensk fotbollspublik levererar stämning i europeisk toppklass. Publikstödet är Unibets sätt att hylla det. Totalt fördelas 20 miljoner kr mellan klubbarna i Allsvenskan och Superettan – ju mer publik, desto mer pengar till din klubb.

18+ | Spelpaus.se. Stödlinjen.se. Spela ansvarsfullt

Fakta/IFK Göteborg

Blåvitt är inne på sin 90:e säsong i högsta serien. Bara en klubb har fler. Det är AIK – som nu gör sin 94:e.

I den allsvenska maratontabellen ligger IFK Göteborg på andraplats. Bara Malmö FF har skrapat ihop fler poäng.

Maktförhållandet är detsamma när det handlar om SM-guld. MFF har totalt 22 medan Blåvitt ligger på 18 – och IFK har dessutom åtta inhemska cupguld.

I Europa finns det inget svenskt klubblag som har varit lika framgångsrikt som IFK Göteborg. Två totalsegrar i Uefacupen (1982 och 1987), semifinal i Europacupen (1986) och kvartsfinal i Champions League (1994/95) är de främsta meriterna.

I första upplagan av Allsvenskan (1924/25) satte IFK-anfallaren Filip ”Svarte-Filip” Johansson ett rekord som står sig än i dag. Han van skytteligan på imponerande 39 mål.

Säsongen 1957/58 sattes också ett rekord som fortfarande är gällande. IFK gjorde under säsongen 92 mål, det har inget annat lag lyckats med.

Och den 3 juni sattes det publikrekord som gäller än idag för allsvensk fotboll. 52 190 åskådare tog sig till Ullevi för att se IFK Göteborg förlora med 0–3 mot Örgryte.

Mer läsning från Unibet

Håkan Mild bygger nytt igen – så ska Blåvitt till toppen
Glenn Hyséns Gameday har tagit honom till favoritklubben IFK Göteborg.

Läktarna fylls av sång och tifo – unik publik i svensk fotboll
Läktarkulturen på de allsvenska arenorna håller för det mesta högsta europeiska klass.

Rivalmötet som ger Bosse guldvibbar
Den allsvenska segern 2005 var det sista av tre SM-guld inom loppet av fyra år i början av millenniet.

Största fotbollsmatchen i Dalarna – nu går Brage mot ny storhetstid
”Lagmoral, att alltid finnas där för varandra, göra grovjobbet och vara ödmjuk. Det är det absolut viktigaste.”

26 fakta om elitfotbollen – lägg på minnet och briljera
Det finns massor av viktig (och oviktig) kunskap om våra två högsta serier.

Varbergs alla hemska kval – för fyra år sen vände det
Gameday med Glenn tar oss vidare till sommarstaden Varberg – där han bland annat träffar supportern Lukas.

”Vi ska till Allsvenskan – på vårt eget sätt”
2022 besöker vi ett förvandlat Landskrona BoIS. ”Föreningen har en ny identitet som vi ska förstärka.”