Annons Innehåll från Unibet

Största fotbollsmatchen i Dalarna – nu går Brage mot ny storhetstid

 

Del 2: BRage

För 34 år sedan chockade Brage ett stjärnspäckat Inter i Uefacupen. I dag går Dalarnas fotbollsstolthet för en plats i allsvenskan. I botten finns en bruksmentalitet som håller i alla lägen.
– Lagmoral, att alltid finnas där för varandra, göra grovjobbet och vara ödmjuk. Det är det absolut viktigaste. Har man inte den inställningen så fungerar det inte, säger Bragelegendaren Göran Arnberg.
Torsdagen den 7 september 1988 klev Brages lagkapten fram till straffpunkten på San Siro i Milano. Ett avancemang i Uefacupen stod på spel när Arnberg tittade på supermålvakten Walter Zenga och funderade på vilket av de två vanliga straffalternativen som var bäst.
– Jag brukade ju alltid lägga bollen till höger om målvakten men tänkte att, det vete sjutton, de här är proffs så de har säkert studerat oss och Zenga var en världsmålvakt så jag bytte håll och sköt till vänster. Det var ett rätt hårt skot längs gräset som satt vid stolpen. Han var där och snokade men tog den inte, minns Göran Arnberg med ett brett leende.

”Det var som ett rus”

Känslan när bollen gick in sitter fortfarande i kroppen.
– Det kändes som ett rus. Det var ju helt underbart att få göra mål på San Siro. Det är inte många som har fått göra det så det får man leva på. Sedan var det många Bragefans där, alla var glada, det var underbart.

Nu vann Inter förvisso ändå, men med bara 2–1 på San Siro och med samma siffror på Domnarvsvallen. En plats och ett lag som Inters superstjärnor nog aldrig hade väntat sig skulle bjuda på så stort motstånd.
– Vi skrämde upp dem rejält. De var bra svettiga både på hemma- och bortaplan. Vi spelade bra fotboll, var aggressiva och hade inga skrupler. De tog ju med sig Andreas Brehme, Lothar Matthäus och alla de andra världsstjärnorna för de visste att det kommer bli tufft. Och de fick jobba för vinsten, minns Göran när han visar runt på Brages kansli på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

På väggarna inne i kansliet hänger stora svartvita bilder från matchen, bland annat på straffen, samt en tung plakett som ett minne från matchen som för evigt visat att ett lag byggt på bruksandan ruckar man inte på i första taget.

”Ser du skjulet? Där bytte vi om. Det är kultur! Det var faktiskt ett litet gym och en bastu i omklädningsrummet också”

Göran Arnberg, fd fotbollsspelare

Skjulet som är kultur

– När vi kom till San Siro bar vi själva in våra trunkar, de kom glidande i Porschar och tunga Audis. Men här i Borlänge var det lite andra bilar på parkeringen. Vi hade väl någon gammal bubbla eller rostig Volvo, säger han med ett skratt, och fortsätter:
– Och gräsmattan! Deras naturgräs var som en golfgreen. Man behövde inte titta på bollen hela tiden utan kunde lyfta blicken för att hitta en bra passning medan ”Vallen”… ja den var ju aldrig i sitt bästa skick på hösten. Det var gropar och uppsparkade tuvor. Vi visste var varenda tuva fanns men det var värre för Inter som var vana vid sin perfekta ryamatta.
Göran Arnberg, fd fotbollsspelare ser tillbaka på gamla minnen.

Hur stort var det här?

På väg till kansliet pekar Göran på det gamla omklädningsrummet, en låg faluröd träbyggnad med gröna dörrar och vitt foder runt fönstren som ramas in av gardiner med faluhästar på.
– Ser du skjulet? Där bytte vi om. Det är kultur! Det var faktiskt ett litet gym och en bastu i omklädningsrummet också, berättar Göran Arnberg på klingande Borlängemål.
Hans familj var grannar med arenans vaktmästare så Göran växte upp på Domnarvsvallen där han fick vara ”Kalle bakom” det vill säga bollkalle under matcherna. Han känner än i dag igen varenda centimeter av planen som numera ramas in av fyra läktare byggda vid olika tider. Och den gamla huvudläktaren står kvar. Det knirrar och knarrar när vi testar trappstegen. De gröna plaststolarna är än idag fastskruvade på träreglar och vissa delar av läktargolvet lutar betänkligt.

– Enormt. Inter var ett av världens bästa lag och störst i Europa. Det var kanonfullt på ”Vallen” när vi möttes. Det var till och med så att folk försökte se matchen genom staketet. Det sprang massor av folk och TV här och det var inte vi vana vid.
Men Brages storhetstid tog så småningom slut och har inte spelat i allsvenskan sedan 1993.
– Ska Dalaklubben åter nå dit så krävs kontinuitet tränarposten, konstaterar Göran Arnberg
– Så var det när Roffe Zetterlund var här (1977–1980). Vi tappar många spelare varje år så någon måste hålla ihop det. Det var jätteviktigt med Roffe då och har varit jätteviktigt med Klebér nu.

”Det är en väldigt lugn miljö där det verkligen bara handlar om fotbollen. Det är inte många störningsmoment som det kan vara i en större stad.”

Göran Arnberg, fd fotbollsspelare

Plastgräset behöver bytas ut

Brages nuvarande tränare Klebér Saarenpää kom till Borlängelaget i november 2017 och är nu inne på sin femte säsong i klubben. Naturgräsets tuvor är borta men plastgräset som Saarenpää leder träningen på är gammalt och skulle behöva bytas ut.

– I min värld ska det göras nu men så funkar det inte i praktiken. Då är det bara att gilla läget och fortsätta jobba framåt med kraft. Med rätt målsättning kommer man dit man ska ändå i stället för att tappa ett par, tre månader för att man gnäller eller har fokus på fel saker, säger Bragetränaren luttrat.
Målet är allsvenskan. Ett datum finns utsatt.
– Vi firar hundra år 2025. Då har man sagt från styrelsens sida att vi gärna vill vara i finrummet så att vi kan fira där. Och då måste vi gå upp 2024. Dit är det två år, vi får se hur stjärnorna står och hur vi får ihop det.
I Brage finns inga stora pengar. Det kompenserar man med smartness, inställning, korta beslutsvägar och dedikation.
Strategisnack med fotbollstränaren Klebér Saarenpää.

Hårt arbete och bruksmentalitet

Professionalism, säger Klebér Saarenpää flera gånger om. Bruksmentalitet skulle man också kunna säga för den är ständigt närvarande:
– Borlänge är en arbetarstad med allt vad det innebär av hårt arbete inbyggt i sitt DNA för såväl spelare som ledare och klubben. Du måste maximera dig själv, det finns inga genvägar. Det är något vi har hållit i och nog inte ska ändra för mycket på, säger Sarenpää.
Under hans tid i klubben har Brage flyttat träningarna till förmiddagarna, få a-lagsspelare jobbar numera halvtid med annat och kravställningen har höjts rejält. Inför årets säsong gjordes ett generationsskifte i spelartruppen som har ”landat bra”. Scoutingen är viktig.
Brage vill få in spelare från ”den övre hyllan” men då pengar saknas erbjuder klubben andra saker.

– Det är en väldigt lugn miljö där det verkligen bara handlar om fotbollen. Det är inte många störningsmoment som det kan vara i en större stad.
Ett avancemang till allsvenskan skulle få hela Borlänge att växa tror både Klebér Saarenpää och Göran Arnberg.

”Då tar vi tre raka SM-guld med Brage.
Det vore inte fel.”

Klebér Saarenpää, fotbollstränare

Det är Arnberg som ÄR Brage

Den senare är fortfarande ett aktat namn i staden, även bland kidsen på Skräddarbacksskolan där han numera är vaktmästare.
– När eleverna ska plocka fram idrottsstjärnor så brukar jag hamna på listan. När de har sett att jag spelat mot och gjort mål på Inter då är det nästan kö utanför vaktmästeriet.
Inte så konstigt då att Janne Lövgren, som var materialförvaltare både när det begav sig och är det än idag, slår fast att:
– Det är Göran som ÄR Brage! Han var med när vi gick från tvåan till ettan och till allsvenskan. Han var ledare både på och vid sidan av planen. Och tog hand om alla.
– Stora ord men roligt att höra, kontrar Arnberg fortsätter:
– Det här med ödmjukhet, kan man ta med sig det och bjuda på det så blir det bra. Jobbar du bara för dig själv så det håller inte.
Klebér Saarenpää står en bit bort och avslutar dagens träning. Att vårda minnet av Brages historia är viktigt säger även han:
Klebér Saarenpää står en bit bort och avslutar dagens träning. Att vårda minnet av Brages historia är viktigt säger även han:
– Det var en identitet som byggdes och stärktes då. Det är viktigt att inte glömma de åren samtidigt som man måste försöka skapa något nytt.
Men vad händer om Brage inte når allsvenskan närmsta åren utan fortsätter att vara näst bäst i näst bästa ligan? Är det då make it or brake it som gäller?
– Nej, att sätta det så hårt är en för stor risk för oss. Det är okej om du har förutsättningarna, om du har lagt så mycket pengar på spelartruppen som Malmö har gjort. Då har du de kraven och det är fine. Men om du inte har de resurserna, då kan baksmällan bli tuff och göra att du faller igenom seriesystemet åt andra hållet. Hållbarhet över tid är viktigt. Man måste ha en långsiktig plan och bra människor som är ödmjuka i det hela så man inte blir för girig helt enkelt.

Men drömma går ju alltid och när Klebér Saarenpää låter drömmarna flyga:
– Då tar vi tre raka SM-guld med Brage. Det vore inte fel. Sedan kanske det inte är troligt att det händer i närtid men du måste ha det mindsetet, som är lite galet, så kommer du långt på vägen dit, säger han.
Göran Arnberg, som uppfyllde sin pojkdröm då straffen satt där den skulle mot Walter Zenga på San Siro, är lite mer jordnära. Bruksmentaliteten sitter hårt men visst drömmer även han om avancemang. Till att börja med.

–De här pojkarna klarar av det, vi får se om det blir i år och eller nästa år, men vi kommer ta steget. Det tror jag.

Publikstödet
Svensk fotbollspublik levererar stämning i europeisk toppklass. Publikstödet är Unibets sätt att hylla det. Totalt fördelas 20 miljoner kr mellan klubbarna i Allsvenskan och Superettan – ju mer publik, desto mer pengar till din klubb.

18+ | Spelpaus.se. Stödlinjen.se. Spela ansvarsfullt

Fakta – IK BRAGES STORHETSTIDER

1977 kom Rolf Zetterlund till Brage där han stannade i fyra år. Under den tiden avancerade klubben från division tre och så småningom upp till allsvenskan. Zetterlund som var spelande tränare tilldelades efter sin sista säsong (1980) Guldbollen.

Spelade 1930/1931 sin första säsong i den näst högsta serien efter kvalseger mot Djurgårdens IF.

Tog 1937 steget upp i allsvenskan för första gången.

Hösten 1988 blev det spel i Uefacupen mot storlaget Inter fyllt av landslagsstjärnor. Inter vann visserligen med 2–1 såväl hemma som borta men de fick verkligen slita för det och Göran Arnberg blev än mer ikonförklarad efter sitt fina straffmål på värdsstjärnan Walter Zenga.

 

Brage tagit tre brons i Allsvenskan: säsongerna 1939/1940 samt 1980 och 1981.

 

Spelade 1982 för första gången i Uefacupen där man mötte Lyngby BK och Werder Bremen.

Brage är näst bäst på att vara näst bäst

Brage har totalt 18 säsonger i allsvenskan, vilket ger en 21:a plats i maratontabellen. Men det finns ingen annan svensk förening som spelat fler säsonger i näst högsta serien – trots det når Brage bara en andraplats i den maratontabellen.

Säsonger
Poäng
 1 Landskrona Bois
 54
2 090
 2 Brage
 55
2 014
 3 Åtvidaberg   
 52
1 871
 4 IFK Eskilstuna
 48
1 747
 5 Gif Sundsvall
 43
1 709
 6 Kalmar FF   
 48
1 673
 7 Jönköpings Södra
 41
1 600
 8 Gefle
48
1 596
 9 Degerfors
42
1 590
 10 IFK Malmö
48
1 566

Mer läsning från Unibet

Håkan Mild bygger nytt igen – så ska Blåvitt till toppen
Glenn Hyséns Gameday har tagit honom till favoritklubben IFK Göteborg.

Läktarna fylls av sång och tifo – unik publik i svensk fotboll
Läktarkulturen på de allsvenska arenorna håller för det mesta högsta europeiska klass.

Rivalmötet som ger Bosse guldvibbar
Den allsvenska segern 2005 var det sista av tre SM-guld inom loppet av fyra år i början av millenniet.

Största fotbollsmatchen i Dalarna – nu går Brage mot ny storhetstid
”Lagmoral, att alltid finnas där för varandra, göra grovjobbet och vara ödmjuk. Det är det absolut viktigaste.”

26 fakta om elitfotbollen – lägg på minnet och briljera
Det finns massor av viktig (och oviktig) kunskap om våra två högsta serier.

Varbergs alla hemska kval – för fyra år sen vände det
Gameday med Glenn tar oss vidare till sommarstaden Varberg – där han bland annat träffar supportern Lukas.

”Vi ska till Allsvenskan – på vårt eget sätt”
2022 besöker vi ett förvandlat Landskrona BoIS. ”Föreningen har en ny identitet som vi ska förstärka.”