”Vi ska till Allsvenskan
– på vårt eget sätt”
Del 4: Landskrona Bois
Glenn Hysén och Gameday rullar vidare – nu ska han träffa Allsvenskans mest utvisade spelare från en klubb som har levt med kortsiktighet och konflikter. Styrelseavhopp. Två och en halv miljon i underskott. Och en sistaplats i Superettan.
Det är bara fyra år sedan.
2022 besöker vi ett förvandlat Landskrona BoIS.
– Föreningen har en ny identitet som vi ska förstärka. Ambitionen är att gå upp i Allsvenskan på vårt sätt, säger nya sportchefen Erik Edman.
Karlslund, någon kilometer norr om centrala Landskrona. Här finns simhall, idrottsplats och klubbens kanslibyggnad. Det mesta ser nött och trött ut.
– Hela området är väldigt eftersatt sedan många år tillbaka. Men nu har kommunen klubbat en satsning för att äntligen lyfta hela Karlslunds idrottsområde. Under de närmaste fyra-fem åren kommer det att byggas ett nytt badhus, ny ishall och en modern fotbollsarena här på samma plats som dagens gamla IP ligger.
Mannen som säger detta heter Daniel Stålhammar och är mest känd för att ha varit fotbollsdomare på högsta nivå. Han dömde 186 allsvenska matcher och 73 internationella.
Nu är Daniel Stålhammar vice ordförande i det Boll- och Idrottssällskap som han har följt intresserat men utifrån under nästan hela sitt liv.
– Från att jag var sex-sju år tittade jag, farsan och lillebrorsan på hemmamatcherna och åkte på de närmaste bortamatcherna. Om det var fint väder brukade vi cykla de sju-åtta kilometerna hemifrån Häljarp in hit till Landskrona IP, berättar Stålhammar.
Gamla vattentornet
Landskrona gamla vattentorn är ett före detta vattentorn. Tornet uppfördes 1904 efter ritningar av den dåvarande stadsarkitekten Fredrik Sundbärg och har en höjd på 65,9 meter. Vattentornet togs ur bruk 1975 och för 30 år sedan omvandlades delar av det till bostäder.
Landskrona IP
Idrottsplatsen invigdes den 20 juli 1924 av Sveriges dåvarande kronprins och blivande kung Gustaf IV Adolf. I folkmun kallas den lokalt vanligtvis för IP. Publikrekordet sattes 1959 då 18 533 personer kom för att bevitta hur hemmalaget föll med 2–3 i en allsvensk kvalmatch mot Degerfors.
Citadellet
Citadellet – eller Landskrona slott som det ibland också kallas – är en rikskänd fästning och en av Nordens bäst bevarade med ett imponerande vallgravssystem. Här låg det också en gång i tiden ett fängelse och såväl fängelsehåla som fängelsetorn finns kvar. I dag används det för festarrangemang och guidade visningar.
Svanarnas stad
Många svenska städer kallas för nåntings-stad. Exempelvis Smedernas stad (Eskilstuna) eller Knallarnas stad (Borås). Landskrona är uppkallat över den stolta fågeln svanen. En kall vinter på 1920-talet tyckte en grosshandlare synd om de svältande knölsvanarna i hamnen. Han började mata dem, och strax blev de så många att grosshandlaren fick göra en allmän insamling. Fortfarande finns det under hela året gott om knölsvan i staden.
Citadellet
Landskrona IP
Gamla vattentornet
Svanarnas stad
Nybygge för 900 miljoner
Snart ska det gamla rivas för att ge plats åt nya anläggningar där Landskronaborna både kan röra på sig och titta på andra som idrottar. 900 miljoner kronor ska allt kosta.
Stadens fotbollsklubb ligger några år före kommunen. Landskrona BoIS startade sin renovering – eller ska vi kalla det rekonstruktion – redan för drygt fyra år sedan.
Domarprofilen Daniel Stålhammar.
Så här var det inför starten av Superettan 2018:
Klubben hade minus 2,5 miljoner i eget kapital och stora likviditetsproblem.
Det blev turbulenta veckor före årsmötet. Konflikterna resulterade i att sex av åtta personer i styrelsen försvann. Detta sedan ett nätverk av supportrar, medlemmar och sponsorer hade lanserat en helt annan styrelsekonstellation än valberedningens förslag.
Bland de nya som valdes in fanns Daniel Stålhammar.
– Om jag hade varit full insatt i klubbens ekonomiska situation och vilket ansvar som vilar på en styrelse kanske jag inte hade tackat ja.
”Extremt jobbig situation”
2018 blev ett hårt första år för Stålhammar och hans nya styrelsekamrater.
– Det var en extremt jobbig situation både ekonomiskt och sportsligt. Det var ett städjobb där vi tidigt gjorde väldigt mycket för att skapa kostnadskontroll.
Det innebar bland annat personalnedskärningar. På fotbollsplanen gjorde nykomlingen ingen succé i Superettan. Året slutade med att BoIS tog en poäng av 24 på de åtta sista matcherna och slutade sist i serien.
Efter nedflyttningen rekryterades Billy Magnusson och Max Mölder som tränare. Båda hade tidigare spelat i Landskrona BoIS.
Detta blev början på en sportslig vändning och ny inriktning på verksamheten. Den innebar fokus på utveckling, långsiktighet och lokala spelare.
Samtidigt som laget stadigt tog kliv och efter två år i division 1 gjorde comeback i Superettan 2021, så vände klubben rejält på ekonomin.
Nu har BoIS ett positivt eget kapital på nästan fyra miljoner kronor.
”Landskrona vill och ska stå för en anfallsglad och kreativ fotboll.”
ERIK EDMAN, sportchef
Annonsen lockade Edman
Fram till i våras var Erik Edman tv-expert och tränare i division 2-laget Hittarp.
Men allt ändrades efter att han fick syn på en platsannons i Helsingborgs Dagblad. Landskrona BoIS sökte en sportchef.
– Jag tyckte att det lät intressant. Jag fick en kontakt med klubbchefen Michel Ekberg och sedan hade vi ett antal möten med Daniel och några till där vi kände på varandra.
I maj presenterades den förre landslagsbacken som BoIS nya sportchef.
Varför ville du ha detta för dig helt nya jobb just nu?
– Just att det är nytt för mig, det triggar. Det är intressant med ett nytt yrke där jag behöver lära mig saker. Och det intryck jag fått utifrån av hur föreningen har arbetat de senaste fyra åren var väldigt positivt.
Vad är det du gillar i det du har sett?
– Jag upplever verkligen att föreningen har en tydlig strategi för vad man vill göra. Landskrona vill och ska stå för en anfallsglad och kreativ fotboll. Trots att blev en tuff start i Superettan i år har laget hållit fast vid sin strategi och identitet, och det imponerar på mig.
Randiga tröjor leder till bra uttryck.
Vill stärka identiteten
På väggen i klubbkansliets konferensrum står det med stora svarta bokstäver på den vita väggen: ”Ränderna går aldrig ur”.
Visst finns de svarta och vita ränderna kvar, men det är ändå något nytt som BoIS nu skapar. Både Stålhammar och Edman återkommer ofta till ordet identitet.
– Det handlar både om träningsmetodik, om spelmässig identitet och om hur man rekryterar. Det är som med matlagning. Det är roligare om man hittar lokala råvaror. Publik och sponsorer blir mer attraherade om vi har spelare som är fostrade i regionen här runtomkring. En viktig del av mitt arbete är att stärka den identitet som Landskrona nu har satt.
Varför passar Erik Edman in i det nya BoIS?
Daniel Stålhammar svarar:
– Den bild vi har fått av Erik tidigare, och den förstärktes under rekryteringsprocessen, är att han tror väldigt mycket på kontinuitet, att bygga och skapa en utvecklande miljö för spelarna. På så vis tror vi att han är rätt person för att vara sportsligt ansvarig. Sen har han också erfarenhet från sin egna spelarkarriär, och det är en jäkla bonus.
”Vi tror att kontinuitet är en framgångsfaktor. Att bygga vidare på något bra kommer att göra det ännu bättre.”
DANIEL STÅLHAMMAR, styrelsemedlem
”Sveriges mest spännande tränare”
Fram till 2018 hade Landskrona BoIS sju olika tränarlösningar på sex år. Men nu gör Billy Magnusson och Max Mölder sin fjärde säsong. Och de har fått sina kontrakt förlängda till 2024.
– Vi tror att kontinuitet är en framgångsfaktor. Att bygga vidare på något bra kommer att göra det ännu bättre. Vi tror att Billy och Max kan utveckla både sig själva och spelarna ytterligare, säger Stålhammar.
Erik Edman säger så här om tränarduon han nyligen blev chef över:
– De jobbar otroligt hårt och är enormt kompetenta. Deras och lagets prestationer, och hur de har gjort det, säger varför de är så bra. Jag tror att vi har ett av de mest spännande tränarparen i svensk fotboll.
Allsvensk comeback 2024?
Det har gått 17 år sedan senaste besöket i allsvenskan. Det varade i fyra säsonger.
Hur långt och högt kan Landskrona BoIS nå med sin nya identitet?
– Det finns ju bara en serie ovanför oss, säger Daniel Stålhammar och skrattar. Det vore ju dumt att inte sikta dit. Jag tror att alla som är involverade i Landskrona BoIS tycker att allsvenskan är en serie vi absolut kan tillhöra. Men det är viktigt att det sker på det sätt som vi nu har valt att bygga på. Annars är risken att det inte blir så hållbart.
– Det är klart att allsvenskan är föreningens ambition. Men inte till 2023, säger Erik Edman.
2024 är det 100 år sedan Landskrona BoIS spelade i den allra första upplagan av allsvenskan.
Nu ska Landskrona byggas på lång sikt.
Det hade väl varit ett snyggt år att göra comeback?
– Haha, det är klart det hade varit snyggt. Men allt hänger på hur spelargruppen utvecklas och hur vi kan ta det vidare på olika sätt. Många styrelser vill sätta upp exempelvis femårsplaner för att nå ett visst mål. De är ofta dåligt förankrade i föreningarna, säger Edman och fortsätter:
– Till slut rinner tiden ut på den där jävla femårsplanen. Då är risken att man frångår sina strategier. Kanske börjar leta efter nån jävla brasse som ska lösa alla ens problem. Man tappar sin identitet, blir kortsiktig och vilsen. Nej, vi ska göra detta på vårt sätt. Sen om det tar tio år att nå allsvenskan, så gör det väl det då.
Publikstödet
Svensk fotbollspublik levererar stämning i europeisk toppklass. Publikstödet är Unibets sätt att hylla det. Totalt fördelas 20 miljoner kr mellan klubbarna i Allsvenskan och Superettan – ju mer publik, desto mer pengar till din klubb.
18+ | Spelpaus.se. Stödlinjen.se. Spela ansvarsfullt
BoIS är bäst på att vara näst bäst
Landskrona BoIS var med i den allra första upplagan av allsvenskan 1924/25 tillsammans med många av svensk fotbolls giganter och dominanter. Trots så många som 34 säsonger i toppdivisionen har de svartvitrandiga aldrig vunnit SM-guld. Men i näst högsta seriens maratontabell är BoIS överlägset bäst. Kolla här:
Några höjdpunkter för BoIS
Säsongen 1971/72 kom de svartvitrandigas hittills enda titel, då de vann Svenska Cupen efter att ha vänt 0–2 i finalen mot ett stjärnspäckat IFK Norrköping.
1975 och 1976 blev det allsvenskt brons. 1977 var BoIS länge med i toppen men efter en svag avslutning blev det en femteplats.
1993 var BoIS åter i final i Svenska Cupen – men den slutade i moll: 0–3 mot Degerfors på Gamla Ullevi.
Mer läsning från Unibet
Håkan Mild bygger nytt igen – så ska Blåvitt till toppen
Glenn Hyséns Gameday har tagit honom till favoritklubben IFK Göteborg.
Läktarna fylls av sång och tifo – unik publik i svensk fotboll
Läktarkulturen på de allsvenska arenorna håller för det mesta högsta europeiska klass.
Största fotbollsmatchen i Dalarna – nu går Brage mot ny storhetstid
”Lagmoral, att alltid finnas där för varandra, göra grovjobbet och vara ödmjuk. Det är det absolut viktigaste.”
26 fakta om elitfotbollen – lägg på minnet och briljera
Det finns massor av viktig (och oviktig) kunskap om våra två högsta serier.